ŠOK I NEVJERICA: Mladi Nijemci masovno iseljavaju u Bosnu i Hercegovinu

(V)LAŽNE VIJESTI: Situacija se preko noći okrenula. Sve više omladine iz Njemačke, u potrazi za zaposlenjem, bježi u pravcu prosperitetnih industrijskih zona kakve su Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Prijedor, Zenica i Tuzla

ŠOK I NEVJERICA: Mladi Nijemci masovno iseljavaju u Bosnu i Hercegovinu
akta.ba

Sad više nema sumnje. Nešto što je u početku zvučalo kao dobar vic, potom tek kao eksces, na kraju se izrodilo u nezaustavljiv trend. Kako javlja agencija Fake & Spin, sve više mladih Nijemaca, trbuhom za kruhom, odlazi u Bosnu i Hercegovinu. Industrijske zone ove mlade države, koja je prije nepunih 30 godina gorila u ognju rata, postale su neodoljiv magnet za mladiće i djevojke iz Münchena, Bonna, Berlina, Stuttgarta…

– Nisam ni sekunde razmišljala kada sam čula za razorni napredak IT sektora iz Visokog – kaže Stefani (22), programerka iz Berlina. – Taj mi se posao učinio savršenim, plata je dva puta veća nego u Njemačkoj, a i politička klima u Bosni mnogo je zdravija. Kada sam vidjela našu Angelu kako se ponižava i s onim nesretnim Plenkovićem pjeva Thompsonove pjesme, u meni je nešto puklo i rekla sam sama sebi: „Stefani, što da se bakćeš s ovim primitivcima, kad su dole Bakir, Dragan i Milorad stvorili klimu dostojnu čovjeka i njegove težnje za slobodom.“ A i ova naša piramida daje mi novu energiju. Ja iz Visokog više ne mičem.

Slično je razmišljao i Berndt (28), ekonomista iz Münchena, koji je ostavio siguran posao u državnoj firmi i zapucao u pravcu Čapljine. Evo šta je u izjavi za RSB (Radio Slobodni Balkan) izjavio ovaj zanesenjak, ljubitelj prirode i čišćenja rijeka:

– Njemačka postaje sve gore mjesto za život, cijene skaču svaki dan, evo prošle hefte nam je iz čista mira plin poskupio za 30 posto. Mi tamo više ne možemo sastaviti kraj s krajem. A Bosna i Hercegovina nam dođe nešto kao obećana zemlja, raj koji nismo očekivali. Ovdje u Čapljini imamo još i kristalno čistu Neretvu, nezagađenu i bez i jedne jedine plastične boce. Mislim da pravi egzodus tek predstoji.

Vlasti Federacije Bosne i Hercegovine, kao i uvijek do sada, spremno su dočekale ovaj talas ekonomskih izbjeglica. Upravo je usvojen novi zakon, koji će pojednostaviti proceduru osnivanja firmi. I do sada se to sve moglo završiti za nešto manje od tri dana, ali proaktivni Bosanci i Hercegovci ekonomsku filozofiju i praksu podigli su na novu, ostatku Evrope nezamislivu razinu. Za osnivanje firme sad su vam potrebni WiFi konekcija, pet konvertibilnih maraka i između sedam i jedanaest minuta ispunjavanja formulara. To je zasluga Fadila Novalića, federalnog premijera, koji je svoj davni san formulirao u zakonska rješenja i preko noći poslao parlamentu. Delegati su također bili na visini zadatka te u hitnoj proceduri ovaj zakon usvojili na prvoj narednoj sjednici.

Pozitivnu vatru na ulje dolio je intervju Jelke Milićević, federalne ministrice finansija, njemačkoj državnoj televiziji. Ministrica je tom prilikom rekla da je broj zaposlenih u Federaciji već sada pokrio 85 posto ukupne zaposlenosti u državi prije rata. Kad su tu vijest prenijeli ostali njemački mediji, red ispred bosanskohercegovačkog konzulata se s uobičajenih 300, u sat vremena produžio na 800 metara.

Bosanski Tigar, kako zovu ovu perspektivnu zemlju i njenu ofanzivnu ekonomiju, divovskim koracima ide u budućnost. Lukavi Nijemci to su prvi prepoznali, ali nije isključeno da u pravcu Sarajeva nahrupe i mladi iz Luksemburga, Belgije, Holandije, Švajcarske.

Eto šta sve može sposobna, nacionalizmom te korupcijom  neopterećena i probitku okrenuta vlast.

                       (Ovaj tekst je satirične naravi)

About The Author