HAYAT I RTV HB: Ko je bio Slobodan Praljak?

Sve dobro što zna uraditi RTV HB je pokvarila veličanjem ratnog zločinca

HAYAT I RTV HB: Ko je bio Slobodan Praljak?

HAYAT TV: I Sarajevo ima aerodrom

  1. novembar – 3. decembar 2023.

AERODROMI I LETOVI: U petak (1. decembar) je Hayat entuzijastično izvijestio kako „iz Tuzle dolaze dobre vijesti“ o uspostavljanju novih letova ka europskim destinacijama sa tamošnjeg aerodroma. Potpisivanjem ugovora o subvencioniranju sa grčkom niskobudžetnom aviokompanijom Lumiwings, Tuzla će od 18. decembra biti povezana sa šest gradova Skandinavije i zapadne Europe. Zanimljivo, i sarajevski aerodrom je ove sedmice dobio čak deset novih aviolinija, ali to iz nekog razloga za Hayat nisu bile dovoljno dobre vijesti za mjesto u dnevniku.

ZADUŽENJE RS-a: Entitet Republika Srpska se i ove sedmice zadužio za dodatnih milion konvertibilnih maraka, a Hayat je u dnevniku od nedjelje (3. decembar) donio iscrpan prilog o strukturi ukupnog duga, problemima sa otplatom, visokoj kamati po kojoj se zaduženje vrši te o prognozama kako će se otplata svih tih dugova odraziti na stabilnost entitetskog budžeta. Iduće godine će se održati lokalni izbori i Hayat nije propustio ukazati na vezu između finansijskih poteškoća RS-a i zaoštravanja političke retorike koje će zasigurno obilježiti i godinu pred nama.

ENERGIJA: Jedna od najaktuelnijih tema u državi ovih dana jeste pitanje cijene energenata, naročito električne energije i plina. Hayat je u petak (1. decembar) gledaocima dao odgovore na pitanja o strukturi cijena Elektroprivrede BiH, povezanosti sistema rudnika i dostupnosti uglja sa problemima u opskrbi i izvozu struje, te im pružio analizu mogućeg razvoja događaja na razumljiv i argumentiran način. S obzirom na to da ova tema tek počinje dobivati na značaju, ne bi bilo zgoreg i u budućnosti podsjećati na ove osnove o kojima se govorilo u petak, kako gledaoci ne bi gubili nit i kako bi mogli pratiti nešto što će im izvjesno biti priličan udar na džepove.

Ocjena: 6

 

RADIOTELEVIZIJA HERCEG-BOSNE: Dnevnik kao krivično djelo

  1. novembar – 3. decembar 2023.

SLOBODAN PRALJAK: Prema Krivičnom zakonu BiH, Član 145a stav (6), onaj ko „…na bilo koji način veliča lice osuđeno pravosnažnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, kazniće se kaznom zatvora od najmanje tri godine“. U dnevniku RTV HB-a  od srijede (29. novembar) Slobodan Praljak je na godišnjicu smrti opisan kao „zapovjednik kakvog su vojnici voljeli“, te kao onaj koji je „uvijek išao prvi“, „krasila ga hrabrost“, i „od ideala u koje je vjerovao ni pod razno nije htio odustati“. Slobodana Praljka je Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji pravosnažno osudio za ratne zločine i udruženi zločinački poduhvat. Postoje i teži matematički zadaci od ovog koji se daju riješiti uz upotrebu prstiju samo jedne ruke.

KANCEROGENE MANDARINE: U ponedjeljak (20. novembar), RTV HB je izvijestio o tome kako je spriječen ulazak određene količine mandarina iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu zbog potencijalne štetnosti po zdravlje konzumenata. Prošle sedmice se u javnosti saznalo kako su se sporne mandarine ipak našle na tržištu u Bosni i Hercegovini, ali iz nekog razloga RTV HB nije istražio ovu vijest niti je spomenuo u svome programu prije nedjelje (3. decembar) iako se nadovezuje na nešto o čemu su prethodno izvijestili i iako je ova tema bila od velikog interesa uznemirene javnosti.

ADVENT: Za katolike počinje najsvečaniji dio godine koji predstavlja duhovnu pripremu za Božić, ali se i obilježava brojnim manifestacijama od kojih su neke duboko ukorijenjene i u opću kulturu i tradiciju. Početak adventa je i RTV HB obilježio prilozima o duhovnoj pripremi za blagdan, izradi adventskih svijeća te atraktivnim prilozima iz Ljubuškog, Mostara, Novog Travnika, Travnika, kao i sa Stupa, uz fokus na značaj adventskih dešavanja i na turističku ponudu ovih lokalnih zajednica, a što uključuje i koncerte, priredbe, klizališta i druge sadržaje.

Ocjena: 1

KOMPARATIVNA ANALIZA

Kraj primirja u Gazi označilo je i intenziviranje izvještavanja o izraelskim napadima na ovo područje. Hayat je vratio Palestinu u fokus dnevnika i u njegove uvodne minute, dok RTV HB ostaje na kursu da ovu temu ne smatra prioritetnom ni po poziciji u dnevniku ni po minutaži. To je dobro jer humana dimenzija izvještavanja ni u svjetskim medijima ne može dugo trpjeti konstrukcije poput „izraelska je vojska objavila interaktivnu mapu na arapskom sa zonama evakuacije kako bi se stanovnicima omogućilo da se orijentiraju“, kao da je riječ o navigaciji do benzinske pumpe, a ne o mapi artiljerijskih civilnih ciljeva.

Kad su u pitanju domaće vijesti, zvijezda sedmice bio je ministar odbrane BiH Zukan Helez (SDP) koji je dobio znakovitu pažnju u dnevnicima obje televizije, i to ne samo zato što je ove sedmice obilježena godišnjica osnivanja Oružanih snaga BiH. Njegova tvrdnja kako se u RS-u nalaze kampovi za obuku paravojnih jedinica rezultirala je pozivom na saslušanje u Tužilaštvo BiH i pozivom SNSD-a na njegovu smjenu, a – nimalo iznenađujuće – ove događaje su Hayat i RTV HB prenijeli na dosta različite načine. Za Hayat je on ministar koji se trudi usprotiviti narativima iz RS-a, u čemu je usamljen (srijeda, 29. novembar), dok RTV HB u njemu vidi potencijalni uteg koji bi mogao predstavljati novo opterećenje odnosa u vladajućoj koaliciji u državi (subota i nedjelja, 2. i 3. decembar).

Neuspjeh Parlamenta FBiH da deblokira rad komisija Hayat je popratio s odobravanjem, dok je RTV HB ignorisao probleme u radu vlasti na federalnom nivou i bavio se u ponedjeljak (27. novembar) razlozima zašto prokišnjava zgrada Parlamenta, zbog čega se sjednice moraju održavati drugdje.

Još jednu zanimljivu razliku bilježimo i kod vijesti o imenovanju novih generala Oružanih snaga BiH. Hayatu je bio problematičan raniji politički angažman novog načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Gojka Kneževića, u čemu RTV HB nije vidio ništa sporno. S druge strane, RTV HB je izvijestio o navodnom kršenju procedure i protivzakonitom imenovanju generala iz hrvatske komponente OSBiH, što Hayat nije objavio u svojim centralnim informativnim emisijama.

Hayat je ćutke prešao i preko samoubistva zaštićenog svjedoka u sudskim predmetima za zločine nad Hrvatima Bugojna koji se sredinom sedmice ubio naočigled istražitelja SIPA-e. O ovome je RTV HB izvijestio u četvrtak (30. novembar) te u komentaru predsjednika HDZ-a Dragana Čovića dan poslije, kao o dokazu pritiska na svjedoke.

Kad je ekonomija u pitanju, obje televizije sve više zanima tema uvoza radne snage, kojoj je Hayat posvetio četiri i po minuta u Vijestima u 7 u četvrtak (30. novembar), baš koliko i RTV HB u nedjelju (3. decembar). Nažalost, obje televizije su napravile početničke greške svojim pomaganjem da se strani radnici predstave kao nešto neprirodno i nepripadajuće našem društvu. Tako je RTV HB pitao „hoće li BiH postati zemlja stranaca“, bespotrebno se referišući na neopreznu izjavu predstavnika poslodavaca koji je potcrtao kako poslodavci nemaju namjeru napraviti zemlju stranaca od BiH. Hayat je prenio još goru izjavu koja se može naći u rubrici minus sedmice, i vrijeme je da i mediji i poslovna zajednica posvete ozbiljniju pažnju načinima na koje pristupaju komuniciranju ove teme da ne bismo postali toksičan i ksenofoban prostor koji ni novcem neće moći privući radnike.

Što se obrazloženja ocjene tiče, Hayat je već sedmicama na svom prosjeku, sa možda malo boljim dnevnicima nego prošle sedmice, ali uz par kikseva koji ne bi opravdali veću ocjenu od pristojne šestice. Kad je u pitanju RTV HB, od njih smo dosad vidjeli razne prekršaje novinarske etike, ali ove sedmice po prvi put vidimo i kršenje krivičnog zakona, te osnovu za djelovanje nadležnih, uključujući i Vijeće za štampu i Regulatornu agenciju za komunikacije. Šteta je što nakon jedne jako uspješne sedmice RTV HB sebi dopušta pad na grane novinarske etike na kojima se u BiH vjerovatno nalazi još jedino RTRS.

Plus sedmice

HAYAT TV

Jedna od stvari koje televizijski prilog mogu itekako poboljšati ili pokvariti, a koja se nedovoljno cijeni i spominje, jeste rad snimatelja. Reportažni prilozi naročito traže dobar „B-roll“, koji se kod nas naziva raznim imenima poput „pokrivalice“ ili jednostavno „kadrovi“. Ovi dodatni kadrovi ne služe samo da pokriju rezove u izjavama ili da se njima „premoste“ neki dijelovi u prilogu nego i da vizualnom komunikacijom ilustriraju i dopune njegovu poruku. Hayat ima sve manje takvih priloga, ali kad ih ima uvijek su praćeni kvalitetnim i živopisnim kadrovima, poput onoga o izgradnji na Bjelašnici koji smo spominjali prije nekoliko sedmica. Ove sedmice se po tome može izdvojiti dnevnik od subote (2. decembar) u kojem su prilozi sa tržnice i sa Diplomatskog bazara primjer čestitog i profesionalnog rada kamermana. Ukoliko nekome nije jasno zašto ovo izdvajamo, neka uporedi priloge sa Diplomatskog bazara u dnevnicima Hayata i Federalne televizije kao školski primjer kako je jedna televizija uspjela slikom dočarati posjećenost, dinamičnost i raznolikost jednog događaja, dok je druga uspjela upropastiti izvještaj sa – u kulturnom i gastronomskom smislu – vjerovatno najšarolikijeg događaja sezone.

RTV HB

U sedmici u kojoj televizijska stanica sa predumišljajem počini krivično djelo veličanja ratnog zločinca, nema tog plusa koji bi joj mogao popraviti dojam.

Minus sedmice

HAYAT TV

„Ono što nas čeka u narednom periodu jeste da ćemo se probuditi i u školi dočekati, vidjeti neku učiteljicu iz Bangladeša, nekog komšiju koji nam je iz Nepala i donio nam je možda poštu na kućnu adresu“, kazao je u Vijestima u 7 od četvrtka (30. novembar) predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo. Možda je nekom normalno da misli ili izjavi kako učiteljica u našoj zemlji ne bi smjela biti iz Bangladeša ili da poštar ne bi smio biti iz Nepala, ali zato mora postojati neko ko će se pobrinuti da takve izjave ne budu legitiman govor u javnom prostoru.

RTV HB

„Potrebno je naučiti poštovati svoje žrtve da bi mogli cijeniti i žrtve drugih naroda“, česta je i ničim potkrijepljena floskula u dnevnicima RTV HB-a. Ove sedmice ju je izgovorio predstavnik hrvatskih logoraša iz Hercegovine, a da je riječ o ispraznoj floskuli najbolji je primjer upravo RTV HB, jer uz svu predanost koju pokazuju poštovanju „svojih žrtava“ dosad im se nije omakla ni makar simbolična osuda zločinaca iz hrvatskog, ni poštovanje prema „žrtvama drugih naroda“.

 

Ovaj tekst je izrađen/a uz podršku regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM) a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Sadržaj teksta je isključiva odgovornost Analiziraj.ba i ne odražava nužno stavove Centra za promociju civilnog društva, Center for Research and Policy Making (CRPM), Institute for Democracy and Mediation i Ministarsvta vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

About The Author