Preminuo istaknuti bh. književnik Hadžem Hajdarević

Objavio je 12 knjiga poezije, a prevođen je i na arapski, flamanski, mađarski, makedonski, danski, ruski, italijanski, turski i ukrajinski

Preminuo istaknuti bh. književnik Hadžem Hajdarević

Istaknuti bosanskohercegovački književnik Hadžem Hajdarević preminuo je u 68. godini.

Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu te studij jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Objavio je 12 knjiga poezije. Knjige odabranih Hajdarevićevih stihova objavljene su na bugarskom, francuskom, engleskom, slovenskom, poljskom i njemačkom jeziku.

Prevođen je i na arapski, flamanski, mađarski, makedonski, danski, ruski, italijanski, turski, ukrajinski i druge jezike.

Dobitnik je više književnih nagrada: Nagrada Trebinjskih večeri poezije (1981.), Nagrada Skender Kulenović (1996.), Planjaxova nagrada za najbolju knjigu pjesama (2005.), nekoliko bh. i regionalnih nagrada za najbolju kratku priču…

Jedan je od autora Rječnika bosanskog jezika te koautor Pravopisnog priručnika bosanskog/hrvatskog/srpskog jezika s osnovama gramatike. Autor je ili koautor više čitanki za osnovne i srednje škole u Bosni i Hercegovini.

Bio je član Društva pisaca Bosne i Hercegovine, član bosanskog PEN-a te, od obnoviteljskog osnutka, član Matičnog odbora Kulturnog društva Bošnjaka Preporod.

Tokom rata uređivao je Muslimanski glas, a nakon združivanja ovog lista s Ljiljanom bio je odgovorni urednik Ljiljanovog izdanja u zemlji.

Izvor: Klix

About The Author