Što smo guglali u 2023. – Od ‘Barbie’ do rata u Gazi

Google nije jedini koji objavljuje godišnje podatke o pretragama

Što smo guglali u 2023. – Od ‘Barbie’ do rata u Gazi

Google je objavio svoju “Godinu potrage”, pregled najpopularnijih globalnih upita za 2023. godinu, u rasponu od nezaboravnih trenutaka iz pop kulture (zdravo, Barbenheimer), do gubitka voljenih osoba i tragičnih vijesti s reperkusijama u cijelom svijetu.

Rat u Gazi bio je na vrhu trendova u vijestima 2023. godine, prema Googleovim globalnim podacima, a slijede ga upiti u vezi s podmornicom na Titaniku koja je eksplodirala u junu, kao i razornim potresima u februaru u Turskoj i Siriji.

Damar Hamlin bio je Googleova najpopularnija osoba u pretraživanju ove godine. Siguran u NFL-u Buffalo Billsa, Hamlin je doživio srčani zastoj na terenu tokom utakmice u januaru, ali je u međuvremenu imao slavni povratak.

Slijedi glumac Jeremy Renner koji je početkom 2023. godine preživio tešku nesreću s čistačem snijega. U međuvremenu, pokojni Matthew Perry i Tina Turner predvodili su trendove pretraživanja među značajnim pojedincima koji su preminuli.

U svijetu zabave, “Barbie” je ove godine dominirala filmskim trendovima u Google pretraživanju – a slijede je Barbenheimer kopilot “Oppenheimer” i indijski triler “Jawan”. Na TV-u, “The Last of Us”, “Wednesday” i “Ginny and Georgia” bile su tri najpopularnije serije u trendu 2023. godine.

Yoasobijeva (Idol)” bila je Googleova najpopularnija pjesma na pretraživanju. Slijedila je “Try That In A Small Town” Jasona Aldeana – koja je bila visoko na ljestvicama nakon kontroverzi ovog ljeta te Shakirina i Bizarrapova “Bzrp Music Sessions, Vol. 53” .

A to je samo vrh ledenog brijega Googleovih globalnih trendova pretraživanja za 2023. Godine Bibimbap je bio najpopularniji recept. Inter Miami CF, novi dom argentinske fudbalske superzvijezde Lionela Messija, predvodio je Googleove trendove sportskih timova.

Konkretno u SAD-u, mnogi potrošači proveli su 2023. godinu pitajući se zašto su jaja, ulaznice za Taylor Swift toliko skupi – dok je “rizz” (nedavno proglašen Oxfordovom riječi godine) I bio predvodnik za upite o definiranju žargona u trendu.

Google nije jedini koji objavljuje godišnje podatke kako se 2023. godina bliži kraju. Na primjer, Wikipedia objavila svoju godišnju listu najgledanijih unosa – s člankom o ChatGPT-u koji je prednjačio u pretrazi.

Izvor: AP

About The Author