Nestao Aleksej Navalny

Od danas više nije u kontaktu sa svojim advokatom

Nestao Aleksej Navalny

Advokati Alekseja Navalnog rekli su u ponedjeljak da su izgubili kontakt sa zatvorenim ruskim opozicionim čelnikom. Posljednje što se zna je da je bio zatvoren u koloniji istočno od Moskve, a njegovo boravište nije poznato.

Navalny je u augustu osuđen na 19 godina zatvora, nakon što je proglašen krivim za stvaranje ekstremističke zajednice, finansiranje ekstremističkih aktivnosti i brojna druga krivična djela. Već je služio kaznu od 11 i pol godina u zatvoru s maksimalnim osiguranjem zbog prijevare i drugih optužbi koje poriče.

Pristaše Navalnog tvrde da su njegovo hapšenje i zatvaranje politički motivirani pokušaj da se uguši njegova kritika ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Kako prenosi CNN, advokati su nekoliko puta pokušali dobiti pristup kolonijama u blizini Moskve za koje se vjeruje da se nalazi Navalni, koji je imao ozbiljne zdravstvene probleme. Obaviješteni su da se 47-godišnjak ne nalazi u dvije kolonije IK-6 i IK-7.

– U petak i danas, ni IK-6 ni IK-7 nisu im odgovorili – objavio je advokat, dodajući da je Navalny nestao prije šest dana. Navaljni je posljednji put bio zatvoren u koloniji IK-6 istočno od Moskve.

Izvor: Jutarnji list

About The Author