Policija mora efikasnije istražiti i kazniti hakerske napade na medije u BiH

Online mediji u BiH posljednjih godina sve češće su izloženi hakerskim napadima koji ugrožavaju slobodu izražavanja i informiranja te dovode u pitanje i ekonomski opstanak medija i njihovih uposlenika

Policija mora efikasnije istražiti i kazniti hakerske napade na medije u BiH

Upravni odbor Udruženja BH novinari javno je zatražio od Jedinice za borbu protiv cyber kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) hitnu istragu hakerskih napada na portal Nezavisnih novina iz Banja Luke (www.nezavisne.com).

DDoS hakerski napadi su počeli u utorak, 10. augusta, traju nesmanjenom žestinom i sa očitom namjerom da redakciju Nezavisnih novina spriječe u objavi vijesti i drugih sadržaja od značaja za javnost.

S obzirom da hakerski napad predstavlja ozbiljno kršenje novinarskih prava i gušenje slobode medija, Upravni odbor BH novinara smatra kako je neophodno da MUP RS što prije provede temeljitu istragu ovog slučaja, identificira počinioce i omogući njihovo kažnjavanje u skladu sa zakonom.

Ocijenili su da su hakerski napadi na medije dio osmišljenih akcija pojedinaca i grupa, osposobljenih za gušenje medijskih sloboda i sprečavanje novinara u svakodnevnom radu i u medijima čija se urednička politika ne dopada političkim ili drugim centrima moći.

Skrenuli su pažnju, stoga, na činjenicu da su online mediji u Bosni i Hercegovini posljednjih godina sve češće izloženi hakerskim napadima koji ne samo da ugrožavaju slobodu izražavanja i informiranja, već dovode u pitanje i ekonomski opstanak medija i njihovih uposlenika.

U februaru 2021. godine snažnim, višednevnim hakerskim napadima su bili izloženi portali Žurnal i Nomad iz Sarajeva te Buka iz Banje Luke. Nije poznato da li su i kako sankcionirani oni koji su stajali iza tih napada.

Udruženje BH novinari smatra da je, uz razvijanje posebnih sigurnosnih alata u medijskim kućama za borbu protiv DDoS napada, najefikasnija mjera za prevenciju napada otkrivanje i kažnjavanje osoba koje stoje iza njih.

– Policija i stručnjaci za cyber kriminal u toj borbi imaju najveću odgovornost, zakonske i tehničke pretpostavke, kao i uporište u Konvenciji Vijeća Evrope o kibernetičkom kriminalu. Tu je Konvenciju Predsjedništvo BiH ratificiralo 2006. godine, od kada je ona postala dio pravosudnog sistema i bosanskohercegovačkog zakonodavstva – podsjetili su.

Pružili su i punu podršku kolegama iz Nezavisnih novina, a od MUP-a RS očekuju objavu rezultata istrage o novom hakerskom napadu, kršenju medijskih sloboda i sigurnosti svih uposlenika tog medija.

About The Author