Protestanti u Beogradu zahtijevaju različitost na RTS-u

Sa protesta poslani zahtjevi kojima je, između ostaloga, zatraženo da se na RTS-u čuje različito mišljenje

Protestanti u Beogradu zahtijevaju različitost na RTS-u
Foto: Sputnik Srbija

 

U centru Beograda održan je 20. građanski protest “Srbija protiv nasilja” kada je naglašeno je da Radiotelevizija Srbije (RTS) mora objektivno i nepristrasno izvještavati, a okupljeni su prošetali i do centralne zgrade Javnog medijskog servisa u Takovskoj ulici.

Moderator protesta Smiljan Banjac je istakao da programe Javnog servisa Srbije plaćaju svi građani, i da okupljeni samo traže da radi u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije.

On je kazao da je 20-ak ljudi na RTS-u u potpunosti stavilo taj medij u službi vlasti, te pozvao ostale kojih, kako je rekao ima na hiljade, da prestanu da ćute.

Optužio je rukovodstvo RTS-a da se stavilo u službu vlasti, te ih nazvao poltronima podsjećajući pri tome na način na koji izvještavaju, a koji ne uključuje izvještavanje o mnogobrojnim aferama.

Ocijenio je i da među rukovodstvom RTS-a “vlada sljepilo na sve što se dešava u Srbiji, osim kada su u pitanju aktivnosti vlasti”.

Na protestu “Srbija protiv nasilja”, pročitani su posebni zahtjevi te je zatraženo da se na RTS-u čuje različito mišljenje, kao i da “ne bude propagandno glasilo Srpske napredne stranke (SNS) i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića”.

Pročitani su i zahtjevi dijela opozicionih parlamentarnih stranaka, koji tehnički organiziraju proteste, a koji su prošle sedmice zatražili od Radio-televizije Srbije (RTS) proporcionalnu zastupljenost svih opozicionih grupa u skupštini Srbije u informativnim emisijama javnog servisa.

Izvor: Beta

About The Author