Konferencija o slobodi medija: Unaprijediti sigurnost novinara u regionu

Nakon dobijanja kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU bilježi se pogoršanje medijskih sloboda i sigurnosti novinara

Konferencija o slobodi medija: Unaprijediti sigurnost novinara u regionu

Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji organizirale su Regionalnu konferenciju o slobodi medija, pristupu informacijama i sigurnosti novinara povodom Međunarodnog dana demokratije i obilježavanja 75. godišnjice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH Ingrid Macdonald je izjavila da se radi o važnoj konferenciji koja je fokusirana na ulogu medija i to ne samo u BiH, već i u Crnoj Gori i Srbiji, dakle na zapadnom Balkanu u cjelini.

Ujedno se na ovaj način obilježava Međunarodni dan demokratije i temeljna uloga koju mediji imaju u demokratskom društvu, te potreba da se garantira sigurnost novinara s obzirom da u današnjem svijetu ima sve više prijetnji, sve više nasilja, diskriminacije i stigmatizacije novinara.

– U BiH da se situacija promijenila sa ponovnim uvođenjem klevete u Krivični zakon Republike Srpske, a došlo je i do stigmatizacije novinara od političkih lidera, do nasilja koje se dešava na internetu posebno usmjerenog prema novinarkama, pa čak i fizičkih napada što nije prihvatljivo – istakla je.

Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto je rekao da su medijska sloboda i sloboda riječi nešto bez čega demokratsko društvo ne može funkcionirati i da se o novim izazovima savremenog svijeta treba stalno govoriti.

– Imamo činjenicu u BiH da taj medijski stup demokratije, koji treba da bude slobodna riječ, nije dovršen i nije sagrađen na način da će uspjeti da se odupre novim izazovima. Javni servis u BiH bi trebao da bude taj koji će ponuditi platformu za slobodnu riječ i za informaciju. On nije završen i imamo neodrživ sistem naših javnih servisa naveo je Forto, naglašavajući da su zaštita novinara i slobodne riječi stub na kojem leži jedno otvoreno društvo.

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić je podsjetila da je BiH u oblasti temeljnih ljudskih prava kao uvjeta za evropske integracije obavezna garantirati slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara.

– Nadam se da će Evropska komisija Bosni i Hercegovini, kada je riječ o zaštiti novinara i slobodi izražavanja, dati crveno svjetlo. Dakle, da neće dati prolaznu odredbu, jer to je jedini mogući način da se u BiH zakoni poput kriminalizacije klevete, eliminiraju – dodala je Jurišić.

Postoji jedan paradoks, kazala je generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić, da se nakon dobijanja kandidacijskog statusa za BiH u decembru prošle godine, dešava pogoršanje medijskih sloboda i sigurnosti novinara.

– Trebali bismo na drugačiji način rješavati pitanja ljudskih prava novinara, zaštite slobode izražavanja kao osnovnog ljudskog prava, ali s druge strane i stvarati u javnosti kulturu poštivanja digniteta novinara i slobode izražavanja kao jako važnog elementa za sve građane da grade društvo u kojem će biti slobodni da iznose svoje stavove i mišljenja – dodala je Rudić.

Tokom konferencije, učesnici su razgovarali o tome kako zaštititi novinare i druge aktere civilnog društva od zloupotrebe klevete i sličnih praksi, o zaštiti od jezika mržnje na internetu, te izazovima sa kojima se suočavaju novinarke i kako poboljšati njihovu sigurnost.

Izvor: BHRT

About The Author