Novinarka BBC-ja tvrdi da joj je Rusija rekla da se nikad ne vraća

BBC je pozvao Moskvu da preispita slučaj, nazivajući ga napadom na slobodu medija

Novinarka BBC-ja tvrdi da joj je Rusija rekla da se nikad ne vraća

Novinarka BBC-ja Sarah Rainsford kazala je da je protjerana iz Rusije i zabranila joj povratak u tu zemlju što je neobičan potez u vrijeme ionako loših bilateralnih odnosa između Rusije i Velike Britanije, a poslana je kući nakon što je London odbio dati vize ruskim novinarima.

U intervjuu za BBC, Rainsford je rekla da je bila šokirana odlukom za koju je smatrala da je dio šire diplomatske igre u vrijeme kada su veze Rusije sa Zapadom u sve lošijem stanju.

Potez da joj se ne obnovi ruska viza do kraja ovog mjeseca izgledao je kao tehnički, ali nije, rekla je.

– Protjerana sam. Rečeno mi je od strane ruskih dužnosnika da se ne mogu vratiti nikada što je vrlo poražavajuće – dodala je.

Rainsford, koja je na drugom boravku u Moskvi, rekla je da je skoro trećinu svog života živjela u Rusiji i da je posvetila godine proučavanju.

Njezin odlazak prije kraja ovog mjeseca uslijedilo je prije parlamentarnih izbora planiranih za septembar, kada su vlasti u Rusiji suzbile domaće medije na ruskom jeziku za koje smatraju da su pod stranim uticajem.

Rainsford je rekla kako je rusku priču postalo sve teže ispričati u onome što je opisala kao opresivno okruženje.

– Ovo je jasan znak da su se stvari promijenile. To je još jedan jako loš znak o stanju stvari u Rusiji. Još jedan znak da se Rusija zatvara – podvukla je.

BBC je pozvao Moskvu da preispita slučaj koji su nazvali napadom na slobodu medija.

Rusija kaže da je mnogo puta upozoravala London da će odgovoriti na ono što naziva progonima ruskih novinara u Velikoj Britaniji jer im se ne obnavljaju vize.

Izvor: BBC

About The Author