Zara povlači reklamu s naslovnice web stranice nakon poziva na bojkot

Nije prvi put da je reklamna kampanja dovela modnu marku u probleme

Zara povlači reklamu s naslovnice web stranice nakon poziva na bojkot
Foto: Zara/N1

 

Zara je u ponedjeljak povukla reklamnu kampanju koja prikazuje lutke bez udova i kipove zamotane u bijelo s naslovnice svoje web stranice i aplikacije nakon što je potaknula pozive propalestinskih aktivista na bojkot tog brenda.

Inditex, koji je vlasnik Zare, rekao je da je promjena dio njihove procedure osvježavanja sadržaja. Nije komentirao pozive na bojkot, ali je rekao da je kolekcija “Atelier” osmišljena u junu, a fotografije su snimljene u septembru. Rat između Izraela i Hamasa počeo je nakon 7. Oktobra.

Na Zarinom Instagram nalogu na desetine hiljada komentara objavljeno je o fotografijama, mnogi su imali palestinske zastave, dok je “#BoycottZara” bio popularan na platformi za razmjenu poruka X.

Na jednoj od fotografija model je prikazan kako nosi lutku umotanu u bijelo, na drugoj bista leži na podu, a na trećoj je lutka bez ruku. Kritičari su rekli da nalikuju fotografijama leševa pod bijelim pokrovima u Gazi.

Zara je na predstavljanju kolekcije 7. decembra rekla da je inspirirana muškim krojevima iz prošlih stoljeća. Fotografije prikazuju umjetnički studio s ljestvama, materijalom za pakiranje, drvenim sanducima i dizalicama te pomoćnicima u kombinezonima.

Reakcija naglašava pojačanu osjetljivost međunarodnih robnih marki dok se borbe diljem Gaze intenziviraju i pozivi na bojkot kompanija rastu. Izvršni direktor Web Summita podnio je ostavku u oktobru nakon komentara o sukobu Izraela i Hamasa.

Fotografije, koje su se u ponedjeljak ujutro pojavile na Zarinoj početnoj stranici online trgovine, više nisu bile vidljive na web stranici ili u njezinoj aplikaciji.

Nije prvi put da je reklamna kampanja dovela modnu marku u kontroverzu.

Dolce & Gabbana uklonjen je s web-mjesta za e-trgovinu u Kini 2018. godine nakon kampanje koja je prikazivala modele koji se trude jesti tipičnu talijansku hranu štapićima – što su lokalne slavne osobe i društveni mediji osudili kao rasističke.

Zara se prošle godine našla na meti kritika Palestinaca i Izraelaca nakon što je voditelj lokalne franšize trgovca u Izraelu ugostio kampanju za ultranacionalističkog političara.

Izvor: Reuters

About The Author