HAYAT I RTV HB: Oprečni izvještaji o razaranju Gaze

Na Hayatu „Izrael nastavlja s napadima na Pojas Gaze“, a na RTV HB-u „izraelska vojska širi kopnenu ofanzivu na cijeli Pojas Gaze“. Ove nijanse odražavaju suštinske razlike u razumijevanju konflikta

HAYAT I RTV HB:  Oprečni izvještaji o razaranju Gaze
Foto: Hosny Salah/Pixabay

HAYAT TV: Muke sa Strankom demokratske akcije

  1. – 10. decembar 2023.

SDA: U utorak (5. decembar) je unatoč protivljenju predsjednika SDA Bakira Izetbegovića smijenjena Vlada u Unsko-sanskom kantonu, a novu je ova stranka formirala sa strankama koje se u dnevnicima Hayata redovno označavaju kao izdajničke i podaničke. Za razliku od slučaja prije nekoliko mjeseci kada je SDA uspjela slavodobitno osigurati većinu u Zeničko-dobojskom kantonu i kada je Hayat imao javljanje uživo i prilog od preko pet minuta u Vijestima u 7, ulazak SDA u vlast u USK-u dobio je samo preskromnu pedeset i jednu sekundu. Istovremeno, formiranje nove izvršne vlasti u Kantonu 10 je – navodno – zakočeno zbog jednog zastupnika SDA koji je ujedno i ministar u starom sazivu vlade pa mu odgovara status quo. Ni o ovome nije bilo riječi u dnevnicima Hayata, ali smo zato u subotu (9. decembar) umjesto o trenutnim dubokim krizama SDA na terenu imali priliku slušati o njenoj dugoročnoj viziji do 2043. godine.

KORPORATIVNO UPRAVLJANJE: U Dubrovniku se ove sedmice održao forum o korporativnom upravljanju kojeg priređuje konsultantska kuća Revicon. Tema je bila „ESG koncept održivog upravljanja“, prilično visokostručna materija koja je bitna i korisna jedino onim gledateljima koji su bili i na samom skupu. Zato je nejasno zbog čega je Hayat ovoj konferenciji posvetio četiri i po minute u srijedu (6. decembar) i skoro četiri minute u četvrtak (7. decembar), iako ona gledateljima nije ni korisna, ni poučna, ni zabavna.

DODIKOVI ADVOKATI: Iako je ročište u sudskom slučaju protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika odgođeno iz proceduralnih razloga, njegovo pojavljivanje pred Sudom BiH izazvalo je veliku pažnju javnosti. Hayat je najprije u srijedu (6. decembar) okarakterizirao Dodikovo ponašanje pred sudom opisom kako je „nastavio ponižavati sebe, funkciju koju obavlja, i same institucije države“, a dan kasnije je donio iscrpan prilog o tome da li advokat Anto Nobilo ima pravo da zastupa ovog političara u sudnici i da daje izjave za javnost u svojstvu člana Dodikovog pravnog tima. Budući da se od ovog slučaja nastoji napraviti medijsko-politička šarada, insistiranje na činjenicama i tome kako Dodik umjesto države ponižava sebe sigurno nije pogrešan pristup ovoj temi.

Ocjena: 5

 

RADIOTELEVIZIJA HERCEG-BOSNE: Legitimno predstavljanje

  1. – 10. decembar 2023.

IMENOVANJE GENERALA: Odluka Predsjedništva BiH da među generale Oružanih snaga imenuje kandidata hrvatske nacionalnosti koji nije bio na listi dostavljenoj iz Ministarstva odbrane BiH izazvala je snažnu reakciju HDZ-a i, sasvim razumljivo, veliki interes RTV HB-a. U srijedu (6. decembar) je emitirana vijest o reakciji zamjenika ministra odbrane Slavena Galića, koji je predsjedavajućoj Vijeća ministara uputio žalbu na ovo imenovanje, a tri dana kasnije je RTV HB imao opširan prilog o „novom slučaju Komšić“ i važnosti legitimnog predstavljanja. Budući da je predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović najavio kako će Klub Hrvata osporiti imenovanje generala u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, vjerovatno ćemo o ovoj temi slušati još u sedmicama koje dolaze.

ENERGIJA: Problem poskupljenja električne energije uglavnom se posmatra iz perspektive domaćinstava i industrije, kao najvećih grupa potrošača. No, postoji i jedan segment potrošača koji bi mogao značajno biti pogođen poskupljenjem, a to su jedinice lokalne samouprave – općine i gradovi. U dnevniku RTV HB-a od četvrtka (7. decembar) emitiran je prilog o tome kako Savez općina i gradova Federacije BiH zahtijeva da se jedinice lokalne samouprave tretiraju kao potrošači od društvenog značaja, kako ne bi došlo do poteškoća u pružanju komunalnih usluga, poput javne rasvjete ili pumpanja vode. Čelnici nekih općina i gradova ističu kako „mogu staviti ključ u bravu“ ukoliko dođe do poskupljenja, tako da je ova perspektiva krize u snabdijevanju energentima jako važna i vrijedi je pratiti.

OPASNOST OD TERORIZMA: Iako se većina stručnjaka koje RTV HB kontaktira slaže kako ne postoji imanentna teroristička prijetnja u Bosni i Hercegovini, te da i ukoliko ona postoji nije ništa izraženija nego u svim drugim državama na kontinentu, ova televizija je u nedjelju (10. decembar) sa dva priloga u svoje gledatelje upumpavala osjećaj nesigurnosti i ugroze, što je upravo suprotno od onog što bi jedan javni medij trebao raditi. Najprije je emitiran prilog kako blagdansko vrijeme donosi povećan rizik od terorističkih napada, što je teza koja nema realno uporište i koju i sagovornici RTV HB-a navode samo kao mogućnost, ali ne i kao izvjesnu prijetnju. U istom dnevniku je potom minut i po posvećen bivšem komandantu ARBiH koji je na skupu u Nemili izjavio kako „u okviru zakona bošnjačka djeca trebaju naučiti rukovanje oružjem, ne da bi ikoga napala, nego da im se ne ponovi ono što se desilo u prošlom ratu“, što je RTV HB protumačio kao huškanje na rat i poziv na naoružavanje u doba kada traju kampanje za razoružavanje. Pitanje je kako bi se tek protumačilo da su se u Nemili veličali ratni zločinci kao što je to RTV HB činio prošle sedmice.

Ocjena: 3

KOMPARATIVNA ANALIZA

Još jedna sedmica rata u Gazi znači još jednu sedmicu različitog izvještavanja Hayata i RTV HB-a o ovom sukobu. Manje-više sve što trebate znati o pristupima ove dvije televizije ratu Izraela i Hamasa može vam biti jasno već iz samog načina na koji one otvaraju priloge posvećene ovoj temi: na Hayatu je to obično „Izrael nastavlja sa napadima na Pojas Gaze“, a na RTV HB-u „izraelska vojska širi svoju kopnenu ofanzivu na cijeli Pojas Gaze“. Naoko je riječ o nijansama, ali jasno je da one odražavaju suštinske razlike u razumijevanju ovog konflikta.

Početak sedmice obilježio je politički forum EU i BiH u Bruxellesu, na koji je otputovala delegacija naše zemlje koja je brojala stotinjak dužnosnika. U Dnevniku RTV HB-a je u ponedjeljak (4. decembar) ocijenjeno kako je „sama po sebi upečatljiva činjenica da je izaslanstvo toliko brojno“, te da se „očekuje kako će se vratiti sa porukama ohrabrenja“. Činjenica je da bi možda bilo korisnije da je u BiH otišla jedna osoba sa nekim konkretnim rezultatima, a u tom duhu je posjetu popratio i Hayat, sa opaskom kako dobrom dijelu članova delegacije nije bilo jasno zašto su u Bruxellesu te kako se „bh. delegacija vraća sa optimizmom, ali je pitanje da li je taj optimizam opravdan“ (utorak, 5. decembar).

Slična razlika u gledištima obilježila je i izvještavanje o sjednici Vijeća ministara BiH u četvrtak (7. decembar). Tako je RTV HB u najavi priloga istaknula kako je „na današnjoj sjednici Vijeća ministara usvojeno nekoliko bitnih odluka“, dok Hayat nije propustio priliku da skrene pažnju kako je „dnevni red bez ključnih zakona za put prema EU“ i kako se „još čeka da se na dnevni red uvrste ozbiljni zakoni“. Hayat je naglasio i kako postoji mogućnost da se budžet BiH ne usvoji na vrijeme, zbog čega bi državne institucije od januara bile na režimu privremenog finansiranja. Ovu opciju RTV HB u svojim centralnim informativnim emisijama nije spominjao.

Ni tretman federalnih vlasti nije se puno razlikovao. Hayat je u četvrtak i petak (7. i 8. decembar) imao priloge o problemima u funkcionisanju Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH nakon ostavke predsjedavajuće Mirjane Marinković Lepić te o nastojanjima da se izmijene sastavi komisija za izbor i imenovanja, kao i ustavnopravne komisije. Prema Hayatu, nakon ostavke Marinković Lepić i prenosa ovlasti na njenog zamjenika Mladena Boškovića, na čelu oba Doma su predstavnici hrvatskog naroda, što je protivno Ustavu. O ovome na RTV HB-u nije bilo ni riječi.

Kad je kantonalni nivo u pitanju, Hayat je brzinski prešao preko smjene vlasti u USK-u i problemima u formiranju nove Vlade Kantona 10, a obje televizije su sa zanimanjem pratile razgovore sindikata i Vlade u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Nakon dugotrajnog procesa formiranja Vlade HNK i činjenice da u njoj participiraju i HDZ i SDA, potpuno je shvatljivo da obje televizije priželjkuju uspjeh premijerke Marije Buhač da nađe zajednički jezik sa sindikatima.

Što se Hayata tiče, ponovo smo gledali dnevnike prosječne kvalitete koji zaslužuju prosječnu ocjenu. Nezanimljivi sponzorirani sadržaji poput konferencija o korporativnom upravljanju i sporost u izvještavanju o napadu na povratnicu kod Vozuće spriječili su povećanje ocjene od prošle sedmice, ali kritičko-analitički prilozi o iluzijama napretka pod novom vlasti i otvaranje tema zastoja u radu federalnog parlamenta ili nedonošenja bitnih zakona na državnom nivou ne dopuštaju ni njen pad.

Dnevnici RTV HB-a su ove sedmice bili puno dosadniji nego inače, a pokušaji da se rezultati nove vlasti prikažu toliko bolji nego što jesu prelaze u patetiku. Prešućivanje problema u prijenosu ovlasti na čelu federalnog parlamenta, pokušaji da se ukaže na značaj kantona u procesu europskih integracija u prilogu iz kojeg nismo čuli apsolutno ništa o tome zašto je to korisno, ničim potencirani optimizam zbog posjete Bruxellesu delegacije koja je tamo otišla praznih ruku a vratila se praznih džepova, i na kraju potpuno ignorisanje posjete člana državnog Predsjedništva Berlinu i njegovog sastanka sa njemačkim kancelarom, u kombinaciji sa dosta slabijom pokrivenošću ostalih društvenih tema, ove sedmice teško da mogu zaslužiti više od trojke.

Plus sedmice

HAYAT TV

Ne prođe nijedna sedmica u kojoj Hayat ne donese pokoji prilog o borbi protiv nasilja nad ženama. U moru događanja, skupova i konferencija koje donosi kraj godine, Hayat propusti puno toga, ali konferencije koje za temu imaju sprečavanje femicida i borbu protiv nasilja nad ženama nikako. Svijest o ovom problemu i posvećenost njegovoj medijskoj vidljivosti je svakako plus za Hayat.

RTV HB

U četvrtak (7. decembar) je obilježena 82. godišnjica napada na Pearl Harbor, događaja koji će označiti ulazak Sjedinjenih Američkih Država u Drugi svjetski rat. Jedan od onih koji su se istakli herojstvom tokom napada japanske avijacije bio je i Ljubušak Petar Herceg Tonić, dobitnik Kongresne medalje časti, kojem je ovog četvrtka u Ljubuškom otkriven spomenik. Ovaj zanimljiv događaj je obilježio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović govorom u kojem je kreativno uspio nekako povezati napad na Pearl Harbor sa Domovinskim ratom, a vrijedi zabilježiti jedinstven slučaj u kojem je RTV HB emitirao afirmativan prilog o nekome ko se u Drugom svjetskom ratu borio na strani Saveznika.

Minus sedmice

HAYAT TV

U srijedu (6. decembar) je kod Vozuće napadnuta povratnica Ljeposava Petković. Hayat je televizija koja napadima na povratnike poklanja veliku pažnju, pa je teško shvatljivo zašto su im trebala dva dana da objave ovu vijest.

RTV HB

Nije prvi put da RTV HB ignoriše značajne međunarodne susrete bosanskohercegovačkih zvaničnika koji nisu po volji HDZ-u, tako da se više ne može govoriti da su u pitanju propusti, nego je očito riječ o praksi. Njemačka je jedna od država koje nisu sklone otvaranju pristupnih pregovora između BiH i EU-a, tako da je i susret na daleko manjem nivou od onog na kojem je sastanak njemačkog kancelara i člana bh. Predsjedništva dovoljno važan da bude tretiran u dnevniku.

 

Ovaj tekst je izrađen/a uz podršku regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM) a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Sadržaj teksta je isključiva odgovornost Analiziraj.ba i ne odražava nužno stavove Centra za promociju civilnog društva, Center for Research and Policy Making (CRPM), Institute for Democracy and Mediation i Ministarsvta vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

About The Author