KO SU DIREKTORI KOJI PET GODINA NE PODIŽU PLAĆE?

Ministar Aljoša Čampara se pita od čega žive ljudi koji ne podižu plaće, ali nije spreman da navede o kome se radi

KO SU DIREKTORI KOJI PET GODINA NE PODIŽU PLAĆE?
Foto: N1

N1: “Pressing”, 9. novembra

POLICAJCI U SKY PREPISKAMA: Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nedavno je otvorilo više predmeta koji se odnose na dešifrovane prepiske putem aplikacije Sky. Aplikacija je poznata po popularnosti u kriminalnim krugovima jer omogućava privatnost i sigurnost korisnicima, poruke i podaci ne ostaju memorisani u telefonu, podacima ne može pristupiti niko osim korisnika zbog posebnog načina enkripcije, a u slučaju prisilnog otključavanja korisnik unosi lažnu šifru, nakon čega se automatski brišu svi podaci. U tim prepiskama spominju se i imena nekih službenika Federalne uprave policije, ali i sudija i tužilaca uključujući i Dubravka Čamparu, brata federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare. Ovi predmeti bili su povod gostovanja federalnog ministra u “Pressingu”.

PET GODINA NE PODIŽU PLATE! Na pitanje Amira Zukića o tome šta će preduzeti u vezi s federalnim policajcima spomenutim u aplikaciji, ministar kaže da će sačekati istragu. Nije, naravno, propustio zatražiti komentar i o Dubravku Čampari, kojeg kriminalci, takođe, spominju u prepiskama. Ovdje je ministar kategoričan – njegov brat nije pomagao kriminalcima. “Koga će kriminalci spominjati nego policajce, tužioce i političare razmatrajući ko im i kako može pomoći?!… Moj brat radi na tim Sky predmetima, naravno da ga žele skloniti odatle.” Nakon spominjanja da se plaši za bratov život, Zukić ga je pitao boji li se da će i njega neko od kriminalaca spomenuti u aplikaciji. Ministar na to poziva nadležne institucije da mu pregledaju sve telefone i bankovne kartice. On, kaže, nema šta da krije. Ali, spomenuo je da je Tužilaštvo BiH utvrdilo da pojedini direktori i službenici državnih agencija pet godina nikako nisu podizali svoje plate, pitajući se od čega žive. Zukić je logično pitao za imena tih osoba. Čampara ih nije naveo, sugerišući novinaru da i on “malo istraži”. Tako je to: baci mamac novinaru s “nekima”, “pojedinima”, “poznato mi je”, a onda ostani nedorečen. Daljim insistiranjem, novinar je uspio doznati bar njihove funkcije – direktori državnih agencija. Kojih, ostalo je neprecizirano.

TRI FUNKCIJE, JEDNA PLATA: Čampara je dosad istovremeno uživao u trima funkcijama: osim u ministarskoj, i u funkciji zastupnika u Parlamentu FBiH, kao i Domu naroda. Zato Zukića opravdano zanima je li dobijao i tri plate. Čampara kaže da nije, iako ima zakonsko pravo na to. Jedina plata koju je dobijao je ministarska. Zanimljivo je bilo čuti i kako je biti jedini predstavnik opozicione partije u federalnoj Vladi. Čampara kaže da nije teško jer se ionako sve unaprijed dogovori pa na sjednicama i nema rasprava, služe samo za “podizanje ruku”.

                                    

FTV: “Plenum”, 14. novembra

FUNKCIONALNIJE PREDSJEDNIŠTVO? I u ovoj emisiji, urednice (Azra Pašukan i Jasmina Vilić) nastojale su razgovor pomjeriti s lamentiranja nad starim problemima na njihova rješenja. U ovom slučaju, na izglede da novi saziv Predsjedništva bude konstruktivniji od odlazećeg. Konkretno, na to kako poboljšati imidž BiH u svijetu, poboljšati odnose sa susjedima i ubrzati put ka EU integracijama. Za razliku od bivšeg ambasadora BiH u Indiji Sabita Subašića i bivšeg ambasadora BiH u Švicarskoj Jugoslava Jovičića, koji se nadaju da bi novo Predsjedništvo moglo biti funkcionalnije, akademik Slavo Kukić ne očekuje baš nikakve promjene nabolje.

JOŠ AGRESIVNIJA POLITIKA: Podsjećajući na to da je novoizabrana članica Predsjedništva Željka Cvijanović najavila da će zakletvu položiti prvo u NSRS-u, Vilić je pitala šta to znači. Kukić je odgovorio da je to protuustavno, te da ona ponavlja ono što je uradio Milorad Dodik prije četiri godine: “Ako je suditi po prvim detaljima, Dodik sprema još agresivniju politiku koju će u Predsjedništvu realizovati Cvijanović. Bojim se da će i naredne četiri godine biti iste”.

ODLAZAK MLADIH: Jedna od važnijih tema koju je novinarka otvorila u emisiji jeste i odlazak mladih iz BiH. Zanimalo ju je hoće li tu temu u Predsjedništvu pokrenuti Denis Bećirović budući da je to obećao u predizbornoj kampanji. Subašić je obrazložio da se Predsjedništvo može i treba baviti ovim gorućim problemom koji jeste u njegovoj nadležnosti, da ima načina da to uradi budući da se tiče međunarodnih odnosa. Spomenuo je i politiku Evropske unije, koju smatra licemjernom zato što se zatvorila za nove članice, a istovremeno od siromašnih država kakva je BiH izvlači najproduktivniji dio stanovništva.

RTRS: “Drugi ugao”, 14. novembra

VANJSKE POSLOVE U VIJEĆE MINISTARA? U emisiji čija su tema bili “izazovi u narednom mandatu vlasti u RS-u”, u fokusu opet vitalni nacionalni interesi RS-a. Ekonomska i socijalna pitanja ostala su i ovaj put zapostavljena. Podsjećajući na to da će RS insistirati na mjestu ministra vanjskih poslova BiH, novinar Jasenko Todorić propituje šta će to značiti za RS. Ne šta će to značiti za državu BiH, kako popraviti njen loš imidž u svijetu, kako privući strane investicije ili ubrzati put ka EU. Magistar međunarodnih odnosa i diplomatije Lučijano Kaluža objašnjava zašto je dobro izmjestiti vanjske poslove iz nadležnosti Predsjedništva u nadležnost Vijeća ministara: “Tu RS ima veliku šansu, ministar bi imao mnogo veći prostor za djelovanje”. Pod tim misli na “reorganizaciju diplomatsko-konzularnih predstavništava u svijetu i afirmaciju “komercijalne diplomatije”. I mišljenja druga dva gosta u studiju, profesora na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Drage Vukovića i ekonomiste Aleksandra Ljuboja, bila su na istom fonu. Nije tu bilo nikakve kritike, već samo empatije prema entitetskoj vlasti.

ZAKLJUČAK: U “Pressingu” prosječan intervju s ministrom Čamparom. Ministar se ne plaši da bi i njegovo ime moglo biti spomenuto u prepiskama između kriminalaca. On poziva nadležne institucije da provjere njegove telefone i bankovne kartice. U “Plenumu” propitivanje spremnosti novog saziva Predsjedništva da radi više u interesu BiH u poređenju s odlazećim. U “Drugom uglu” iste teme, gosti, pristupi i odnos prema vlasti, kao i u drugim emisijama entitetskog javnog emitera, pa je naziv emisije zagonetan.

About The Author