BHT1 I FTV: Kako obadanjem odbraniti entitet?

Konstituisanje vlasti je počelo, i to jeste elementarni sadržaj ovosedmičnih Dnevnika. Ali bilježimo i povratak vijesti i priloga koji su od javnog interesa: poskupljenja, inflacija, kako preživjeti i kako zaustaviti odlazak stanovništva

BHT1 I FTV: Kako obadanjem odbraniti entitet?
Foto: N1

 

BHT1: Ništa o obadanju

  1. – 15. novembar 2022.

NE TAKO SVEČANA ZAKLETVA: Konstituisan je 11. saziv Narodne skupštine Republike Srpske, zakletvu su položili predsjednik RS-a Milorad Dodik, ali, po uvedenoj novoj praksi, i buduća članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović. Na BHT1 se prenose izgovorene riječi, koje nimalo ne odstupaju od dosadašnjih narativa, ali je zanimljivo da uprkos izuzetno buntovničkoj atmosferi, koju je u prvom redu proizveo zastupnik Nebojša Vukanović, Dnevnik 2 ne donosi detalje njegove rasprave koja je kasnije postala viralni hit. Naime, Nataša Radulović (SNSD), predsjednica radnog predsjedništva NSRS-a, neprimjereno se i nepristojno obraćala zastupnicima, te je u skupštinski rječnik uvela pojam “obadanje” (termin koji se povezuje sa reakcijom stoke koju ujede obad), ali to nismo imali priliku vidjeti na BHT1.

NOVA POSKUPLJENJA: BHT1 nastavlja pratiti izazove s kojima se suočavamo svi mi – nova poskupljenja su u najavi, građane BiH do kraja godine očekuju veće cijene mlijeka, mesa, brašna i pekarskih proizvoda. U prilogu se vrlo plastično donosi pregled poskupljenja do kraja godine, pa tako saznajemo da bi litar mlijeka mogao koštati i do 3 KM, brašno bi moglo poskupiti i do 10 posto, odnosno, plaćat ćemo za 3 KM više vreću brašna od 25 kilograma. Zanimljiva je izjava Murise Marić, predsjednice Udruženja građana DON iz Prijedora. “Radije ćemo biti gladni nego se buniti protiv poskupljenja”, kaže ona te dodaje kako ćemo svi na druženju, u kafani, reći da se ovo ne može izdržati – ali nema potrošača koji će reagovati prema institucijama. Reporter se u odjavi priloga pita šta je s mjerama pomoći, šta se desilo s najavama ukidanja akciza na gorivo, te zaključuje kako je to bila još jedna priča rezervisana za građane – pred izbore.

KAKO VRATITI VJERU U PRAVOSUĐE? Jedan od priloga iz nedavno uvedene rubrike “Priče” potpisuje reporterka Melisa Teletović,

 

koja nam podastire podatke: aplikaciju Sky koristilo je više od 2000 osoba povezanih s kriminalom i korupcijom, a od toga 150 visokopozicioniranih funkcionera. Najavljuje se podizanje prve optužnice za Sky aplikaciju, te bi to moglo označiti vraćanje vjere građana u bh. pravosuđe. Drugi prilog, opet, ilustrativno svjedoči o drugačijem primjeru: godinu dana nakon smrti djevojčice Džene Gadžun, njeni roditelji traže pravdu i čekaju odgovor na pitanje ko je kriv. Istraga još traje. Neko bi za propuste koji su doveli do smrti njihovog djeteta morao odgovarati – ali institucije nisu ažurne.

Ocjena: 6

 

FTV: Zemlja staraca

  1. – 15. novembar 2022.

ŽIVOT NA RATE: Uz sva dešavanja na političkoj postizbornoj sceni, Dnevnik 2 FTV-a drži primat na temama od interesa javnosti: žive li bh. građani na rate? Inflacija hara, kamatne stope rastu, cijene nekretnina divljaju. U prilogu dobijamo važne podatke o tome kako je u BiH najveća inflacija u regionu i u septembru je iznosila 17,3 posto. Tema obiluje detaljima o tome kako su neki primorani zadužiti se u bankama, ali da su takve odluke teške jer niko ne želi u dužničko ropstvo. No dobijamo i malo optimizma kroz stručni ugao: makroekonomista Adnan Efendić smatra kako bi stopa inflacije u narednom periodu trebala da se stabilizira. FTV u protekloj sedmici problematizira i cijene nekretnina, ističući kako su na velikim mukama građani koji nemaju riješeno stambeno pitanje. Kako uopće kupiti stan ako se cijene kvadrata kreću od 4000 do 5000 KM u glavnom gradu BiH, a navodi se kako cijene rastu i u ostalim gradovima te se ne vidi način zaustavljanja tog trenda.

POSTAJEMO ZEMLJA STARACA: U dva dobro postavljena priloga demonstrirana je uređivačka politika Dnevnika 2 da se bavi stvarnim i suštinskim problemima građana i građanki Bosne i Hercegovine. Jedan je o studentima, njihovim uslovima, troškovima, mogućnostima studiranja, ali i razlozima odlaska iz BiH. Reporterka Mirna Ždralović pita Aziza Đipu iz Instituta za razvoj mladih KULT kakvi su rezultati istraživanja o planovima mlađih naraštaja: 51 posto mladih želi napustiti BiH, a preko 40 posto njih želi to uraditi trajno. Istovremeno, Dnevnik 2 donosi i izvještaj sa konferencije Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) u kojem se ilustrativno prikazuje kako je demografska slika u BiH loša: ostaje starije stanovništvo, a mladi odlaze. Situacija je, zaključuje se u prilogu, alarmantna, ali još nije kasno, demografska katastrofa može se spriječiti.

KO BRINE O ZDRAVSTVU U KONJICU? Radnici Doma zdravlja u Konjicu u generalnom su štrajku. Do usluge mogu samo hitni slučajevi. Primorani su potražiti svoja prava, neisplaćene plate, topli obrok i neuplaćene doprinose. Situacija je očajna, a glavnim krivcem smatraju menadžment. FTV kroz dobro postavljen prilog prati situaciju o tome kako se uposlenicima godinama krše prava, te samo uplata svih potraživanja može promijeniti odluku o štrajku.

Ocjena: 6

 

KOMPARATIVNA ANALIZA

Obje televizije dobro prate konstituisanje vlasti na svim nivoima, kao i političke dogovore tamo gdje još nisu uspostavljene koalicije koje će voditi ka novim sazivima parlamenata. I BHT1 i FTV donose priče o preletačima, o izigravanju povjerenja građana, o vraćanju mandata – postavlja se pitanje o tome kako glasati ako nismo sigurni kako će se naš izabrani kandidat ponašati nakon izbora. Koliko u pregovorima ima programskih koalicija, a koliko je sve stvar čiste matematike i preglasavanja. Prate se dobro i izbori u Sloveniji, dešavanja u Ukrajini te terorizam u Istanbulu – BHT1 ima javljanje reportera TRT-a Aksela Zaimovića s lica mjesta.

 

Plus sedmice

BHT1 

Duga je lista onih koji su odbili mandate a bili su u vrhu izbornih lista. Dnevnik 2 donosi odličan prilog o ovoj dugogodišnjoj praksi. Ko će opravdati povjerenje građana, koji su ovakvim potezima prevareni? Politički analitičar Adnan Huskić kaže kako ovakve pojave treba preduprijediti izmjenama u izbornom zakonu, ali i insistirati na odgovornosti stranaka, kao i tražiti ukidanje duplih funkcija. BHT1 zaključuje kako sve prolazi bez adekvatnih sankcija, te ocjenjujemo da je napravljen dobar prilog o situaciji u kojoj izabrani kandidati vraćaju mandate i svojim strankama omogućavaju izbor onih koji nisu dobili dovoljan broj glasova građana.

FTV

Srebro ostalo u Bosni i Hercegovini! Ovom je viješću otvoren Dnevnik 12. novembra te je i nastavljen prilogom o tome kako su naši reprezentativci u sjedećoj odbojci dokazali da su najtrofejniji sportski kolektiv u zemlji. Reporter navodi kako su ukupno 24 medalje osvojene na takmičenjima širom svijeta. O planovima za budućnost govorio je selektor Ifet Mahmutović. Skoro 10 minuta priče o uspjehu ovog sportskog kolektiva u udarnim minutama Dnevnika 2 zaslužuje pohvalu.

 

Minus sedmice

BHT1

Navikli smo nekako da novinarski prilozi obiluju informacijama s društvenih mreža. Ipak, da bismo zadržali dignitet profesije, preporučljivo je da se izjave uzimaju od sugovornika lično. Takav negativan primjer imamo u prilogu o sukobima na relaciji Draško StanivukovićJelena Trivić, u kojem se sve prezentirano svelo na prepričavanje s društvenih mreža šta je ko kome rekao.

FTV

U formalno dobro postavljenom prilogu o konstituisanju Skupštine Kantona Sarajevo navedene su sve važne informacije, i o tome kako je saziv novi, ali su imena zastupnika dobro poznata, problematizirana su i pitanja dvije funkcije, no propuštena je prilika da se novoizabrani zastupnici pitaju o prioritetima u narednom periodu. Na prvoj sjednici, samo slikanje. Još nema priče o konkretnim potezima.

 

About The Author