N1 I AL JAZEERA BALKANS: O izbornim fenomenima i životnim problemima

Plus sedmice

N1
Serija odličnih priloga Tine Jelin Dizdar.

Al Jazeera Balkans
Priča Arduane Pribinje o medicinskim aparatima.

Minus sedmice

N1 i Al Jazeera Balkans
Površnost u nekim od priloga.

N1 I AL JAZEERA BALKANS: O izbornim fenomenima i životnim problemima

Ujednačena i kvalitetna sedmica u kojoj je N1 posvetila dužnu pažnju saobraćajnoj nesreći bh. đaka u Italiji, dok su Al Jazeeri bile važnije nesreće diljem svijeta

 

N1: Od biračkih do političkih spiskova

13. – 19. septembar 2018.

POLITIKA S GREŠKOM: Četrnaestog septembra, u Dnevniku u 19 (voditeljica Ajla Šabanović) novinarka Snežana Mitrović napravila je prilog o pres-konferenciji oca Davida Dragičevića. U prilog je ubačena tvrdnja Duška Tomića o laptopu i ključevima koji su vezani za veliku količinu novca ili trgovinu oružjem koju novinarka nije objasnila, pa nije jasno šta se izjavom htjelo reći. Tek je 17. septembra, u kratkoj vijesti, gledateljima ponuđena informacija da je laptop pronađen u rijeci Crkvena. Voditeljica Ajla Šabanović je 14. septembra, najavljujući prilog o štrajku ljekara i doktora stomatologije te zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo, rekla: “U međuvremenu, pojačana je i retorika između kantonalne ministrice Zilhe Ademaj i generalne direktorice UKCS-a Sebije Izetbegović.” Novinari bi trebali insistirati na tačnim i preciznim izrazima, a greške poput “pojačane retorike” su oprostive tek u javljanjima uživo. Takvo javljanje je (17. septembar), povodom prekida štrajka ljekara, imala Aleksandra Tolj ispred jednog od domova zdravlja. Javljanjem uživo s neke lokacije samo da novinarka ispriča vijesti koje su se mogle saopštiti i iz studija, nepotrebno se dramatizira i pravi televizijska inačica klikbejta. Izjave emitirane tokom javljanja su snimljene ranije tog dana. Voditelj Vlado Marić je (15. septembar) u vijesti o intervjuu Valentina Inzka za Bloomberg rekao da je ključna teritorija eventualnog konflikta Srebrenica, “mjesto masovnog ubojstva najmanje osam tisuća Bošnjaka tijekom protekloga rata”. Srebrenica je mjesto genocida, a ne masovnog ubojstva. Ako je voditelj parafrazirao Inzka ili novinara Bloomberga, onda se morao osvrnuti na činjenicu da ovaj u svojoj izjavi ne govori o genocidu, koji je međunarodno presuđen. Umjesto da se to problematizira, u Dnevniku u 19 je navedena reakcija – Milorada Dodika.

ODLIČNO O (PRED)IZBORNIM PROBLEMIMA: Posebnu pažnju je televizija N1 posvetila problemima predizbornih krađa identiteta i zloupotrebi ličnih podataka. Odličan prilog o tome je napravila Tina Jelin Dizdar (14. septembar). Osim što je donijela stvarne priče građana, novinarka je išla i tragom institucionalnih odgovornosti za tako nešto te napravila koncizan i jasan prilog koji u sebi ima elemenata istraživačkog novinarstva. Dan kasnije (voditelj Vlado Marić), kratki prilog je sveden na izjave Vehida Šehića i Makside Pirić. U Dnevniku u 19 od 17. septembra Tina Jelin Dizdar je nastavila pratiti problematiku, ovaj put akcentirajući podnošenje eventualnih krivičnih prijava. Osamnaestog septembra, ova novinarka se precizno i iscrpno nastavila baviti pomenutom problematikom, objašnjavajući razliku između centralnog biračkog spiska i broja izdatih ličnih karata. Ovo je primjer kako dosljedno pratiti temu i osvijetliti je iz svih aspekata, uz precizne podatke i bez proizvoljnosti. Boris Brezo je 16. septembra (voditelj Vlado Marić) napravio prilog o usvajanju izmjena Zakona o krivičnom postupku. Novinar je stavio naglasak na izjave političkih sudionika i nije dao odgovor na pitanje iz najave dnevnika “da li se novim zakonom provodi odluka najviše sudbene instance”. Sedamnaestog septembra je prilog o usvajanju izmjena ZKP-a sveden na samohvaleće izjave političkih aktera. Inače je ove sedmice nedostajalo onoga što novinari nazivaju životnim pričama građana. U Dnevniku u 19 emitiranom 19. septembra (voditeljica Emina Pazalja) prva vijest bila su “četiri incidenta” u Bihaću u kojima su učestvovali – migranti. Pitanje je zašto se četiri incidenta – od kojih je jedan označen kao ubistvo u pokušaju – emituju u samom početku emisije, uz dramatično javljanje uživo, i da li bi se isto postupilo da su učesnici, kojim slučajem, građani BiH.

Ocjena: 9

 

AL JAZEERA BALKANS: Od politike do života

13. – 19. septembar 2018.

ŠTRAJKOVI I KRIVIČNI POSTUPCI: Al Jazeera Balkans je i ove sedmice posvetila pažnju unutrašnjoj politici BiH te štrajkovima. Četrnaestog septembra, voditeljica Vijesti u 20 Marina Riđić je istakla kako ljekari tvrde da im nisu “ispunjena obećanja iz kolektivnog ugovora”. Kolektivni ugovor nije zbir obećanja, nego obavezujući pravni akt. Lejla Nezirović je 17. septembra (voditelj Saša Ćeramilac) imala prilog o dogovoru Vlade KS i zdravstvenih radnika odnosno ljekara i stomatologa. No, propuštena je prilika da se dublje propita problematika zdravstva. Prilog je sveden na cifre i izjave. Detaljnija je bila Arduana Pribinja, istog dana, u prilogu o usvajanju izmjena Zakona o krivičnom postupku. Osim što je gledatelje precizno i tačno informirala, od toga nije pravila nikakav spektakularan uspjeh, već istakla nerad vlasti na državnom nivou zbog rokova koji su višestruko probijani. Dan kasnije emitiran je prilog o još jednom štrajku, i to onome uposlenika u predškolskom i osnovnom odgoju i obrazovanju Kantona Sarajevo. Novinar Sinan Šarić je istakao da roditelji “uglavnom razumiju” zahtjeve radnika. Za ovakvu tvrdnju bi se morali imati konkretni pokazatelji. U prilogu nema ni stava druge strane, odnosno Vlade KS, ali ima nane jednog od učenika koja podržava štrajk.

ZANIMLJIVE TEME: U ovoj sedmici Al Jazeera Balkans se vratila temama koje nisu vezane za aktuelne događaje. Uz to, gledateljima je ponudila priloge o značajnim događajima o kojima se manje govori. Jedan od njih je i prilog Borisa Gagića o novoj migrantskoj ruti preko opasnih planina te poslu koji GSS ima zbog toga (15. septembar, voditeljica Irena Kuldija). U istom izdanju, Arduana Pribinja je imala odličnu priču o neverificiranim medicinskim aparatima zbog nesuglasica između Instituta za mjeriteljstvo i zdravstvenih ustanova po pitanju odabira laboratorija. Životno je to važna tema kojoj nije posvećena dovoljna pažnja u javnosti i to ovoj preciznoj i jasnoj priči daje na vrijednosti. Površan je bio Ivan Pavković (16. septembar, voditeljica Irena Kuldija) u prilogu o nedostatku radnika u BiH koji bi obavljali fizičke poslove. Prilog je sveden na kompilaciju žalbi poslodavaca i tražitelja usluga te stav jednog ekonomskog analitičara. Umjesto toga trebalo je propitati uzroke, poput plata koje su ispod evropskog nivoa te ekstra profita koji su poslodavci godinama ubirali na taj način. Boris Gagić je u Vijestima u 20 emitiranim 19. septembra (voditelj Saša Delić), u prilogu o prijavi koju je Tužilaštvu BiH uputio CIK, imao temeljito pojašnjenje o zloupotrebi podataka i razlici između centralnog biračkog spiska i broja izdatih ličnih karata.

Ocjena: 9

KOMPARATIVNA ANALIZA

Televizija N1 je posvetila dužnu pažnju saobraćajnoj nesreći bh. đaka na ekskurziji u Italiji. Al Jazeeri su bile važnije nesreće diljem svijeta. Ni Al Jazeera Balkans niti N1 nisu u prilozima o štrajku prosvjetara u Kantonu Sarajevo propitale legalnost sindikata koju upitnom smatraju neki od zastupnika u Skupštini KS.

Obje su televizije imale priloge o problemima s biračkim spiskovima. Pored pomenutog Borisa Gagića, i Arduana Pribinja je (14. septembar) imala temeljitu priču o problematici biračkih spiskova u BiH. Ipak je ovu problematiku najbolje, u serijalu odličnih priloga, istražila Tina Jelin Dizdar s N1.

N1 je imala nešto temeljitije priloge iz svijeta nego inače, a obje televizije su posebnu pažnju posvetile prirodnim nesrećama.

About The Author