Društvo novinara BiH: Borba protiv globalne bolesti nije ‘trčanje za senzacijama’

Apelirali su i na sve nivoe vlasti i nositelje političkih odluka u BiH da zauzmu jedinstven stav u borbi s pandemijom koronavirusa

Društvo novinara BiH: Borba protiv globalne bolesti nije ‘trčanje za senzacijama’

Upravni odbor Društva novinara Bosne i Hercegovine podržalo je apel Asocijacije nevladinih organizacija regiona u sinergiji s Društvom psihologa Federacije BiH (tijelo za mentalno i duševno zdravlje te zdravstveno tijelo) koji su izrazili zabrinutost zbog sve većeg porasta negativnih promjena u ponašanju građana.

Tu se najviše govori o pojavama nasilja, diskriminacije i samoozljeđivanja, a Asocijacija definira da je u porastu i postojanje generalne neposlušnosti za epidemiološka usmjerenja kriznih štabova o pridržavanju propisanih mjera (maska, rukavice, distanca i pranje ruku).

– Navode da su razlozi neadekvatnog ponašanja te poremećaja javnosti  jasni zbog prisutnosti straha. Bojazan za život i nemogućnost rada, vezanih za mikro i makro svijet, predstavljaju izazov čak i stručnom osoblju, a ne običnom čovjeku – saopćeno je iz Društva novinara BiH.

Stoga su apelirali na sve nivoe vlasti i nositelje političkih odluka u BiH da zauzmu jedinstven stav u borbi sa epidemijom i pandemijom koronavirusa.

Također, pozvali su donosioce odluka da povećaju edukaciju o preventivnim mjerama, načinima liječenja, lijekovima, vakcinama i vakcinisanju te ekonomskim naporima u očuvanju radnih mjesta.

Novinare koji se konstantno nalaze u ‘prvim redovima’ u ovoj borbi, kao profesionalce, iz Društva novinara BiH podsjećaju na moralne i etičke kodekse novinarstva.

Napomenuli su da borba protiv globalne bolesti nije ‘trčanje za senzacijama’, te da se prema informacijama novinarska profesija treba odnositi odgovorno i sa činjenicama.

Iz Društva novinara BiH pozvali su novinare da izbjegavaju komentare koji se odnose na ljudske živote, te da vode računa o stigmatizaciji koja može nastati zbog pojave bolesti u državama i gradovima širom svijeta.

Kako su na kraju poručili od ključnog značaja je samoodgovornost pojedinaca i solidarnost profesije.

About The Author