EFJ pozvao na sistemski pristup sigurnosti novinara

EFJ je razvio alat za procjenu rizika osmišljen kako bi pomogao novinarima da znaju s kakvim se izazovima mogu susresti dok se pripremaju za svoj novi zadatak

EFJ pozvao na sistemski pristup sigurnosti novinara

Evropska federacija novinara (EFJ) organizirala je, povodom Svjetskog dana slobode medija, konferenciju o sigurnosti novinara u Bruxellesu, a konferencija je okupila novinare, stručnjake, predstavnike Evropske unije i sindikate kako bi raspravljali o sigurnosti novinara.

Konferencija je otvorena minutom šutnje za ubijene novinare širom svijeta. Brojke pokazuju da je Evropa postala opasno mjesto za medijske profesionalce. U 2022. godini Brzi odgovor na slobodu medija (MFRR) zabilježio je 813 kršenja slobode medija u državama članicama EU-a i zemljama kandidatima, u koje je bilo uključeno 1.339 pojedinaca ili medijskih kuća.

Institucije EU i medijske kuće moraju uspostaviti sigurnosne mehanizme koji će pomoći cijeloj struci, posebno u vrijeme pada povjerenja u medije, rečeno je.

– Štiteći novinare i njihovu sigurnost, štitimo i medije kao takve – kazala je potpredsjednica Evropske komisije Vera Jourova u uvodnom obraćanju.

Nedavno je rat u Ukrajini potaknuo pitanje sigurnosti novinara koji izvještavaju s prve linije odbrane. Izvještaj objavljen 2022. godine pokazalo je da novinarima nedostaje obuka, zaštitna oprema i podrška poslodavaca i kolega.

Upravo iz tog razloga EFJ je razvio alat za procjenu rizika osmišljen kako bi pomogao novinarima i medijskim djelatnicima da znaju s kakvim se izazovima mogu susresti dok se pripremaju za svoj novi zadatak. Web stranicu razvili su stručnjaci za sigurnost s iskustvom u obuci novinara, medijskih djelatnika i medijskih menadžera.

Platforma koja je razvijena u okviru projekta Safety4journalist, omogućava novinarima koji ispune anketu da dobiju prilagođene savjete kako bi ublažili rizike s kojima bi se mogli suočiti tokom određenog zadatka, zajedno s mehanizmima brzog odgovora.

Priručnik o sigurnosti nudi daljnje detaljne informacije o širokom rasponu tema, kao što su planiranje prije zadatka, deeskalacija, sukobi i demonstracije, zdravstvene i medicinske katastrofe ili uznemiravanje na radnom mjestu.

– To je samo prvi korak u dugom razvojnom procesu. Novinari moraju biti proaktivni, a ne reaktivni. Ova je platforma namijenjena novinarima koji žele izgraditi sposobnosti za procjenu rizika povezanih s njihovim zadacima. Naša je namjera pružiti im prilagođene praktične alate za ublažavanje ovih rizika – kazao je stručnjak za sigurnost EFJ-a Adrien Collin.

Govoreći na panelu “Osnaživanje novinara u borbi protiv napada”, ratni dopisnik Marc Marginedas podijelio je svoje iskustvo. Njega je na šest mjeseci u Siriji otela grupa pobunjenika. Kaže da kada ste u zarobljeništvu, morate shvatiti da sve informacije koje podijelite mogu biti iskorištene protiv vas.

S drugim iskustvima novinara, pitanje važnosti vršnjačke podrške bilo je široko rasprostranjeno među govornicima. Velik broj novinara doživio je traume, mnogi od njih izvijestili su o osjećaju “izolacije”, što ukazuje da je potreban sistemski pristup rizicima za mentalno zdravlje.

Proživljavaju li mediji kolektivno izgaranje bilo je pitanje trećeg panela, tokom kojeg se Gavin Rees, viši savjetnik u Dart Centeru, zapitao koliko novinari mogu podnijeti stresa, posebno kada ih pokreće priča ili rade na udarnim vijestima.

– Možemo dugo raditi na udarnim vijestima samo ako imamo mogućnost odmora i oporavka – dodao je.

Istaknuo je da medijske kompanije moraju imati uspostavljene protokole i strategije kada su novinari meta online i offline. Institucije su također ključne u provedbi strategija za zaštitu medija. Evropska komisija radi na nizu propisa i provedbi standarda o sigurnosti novinara, na primjer, na Evropskom zakonu o slobodi medija (EMFA).

Najavljeno je pokretanje kampanje Vijeća Evrope za sigurnost novinara koja ima za cilj promjenu nacionalnih zakona i da svaka država članica ne samo da ima akcioni plan, već i da podigne svijest javnosti.

Wouter Gekiere, iz Evropske radiodifuzne unije (EBU), inzistirao je na potrebi rada ruku pod ruku s partnerskim organizacijama kako bi se pojačali glasovi o važnim pitanjima kao što su zaštita izvora ili finansiranje nezavisnih medija.

Novinarski sindikati trebali bi pomoći u povezivanju novinara, poslodavaca i institucija za pokretanje socijalnog dijaloga. Nizozemska, Njemačka i Grčka navedene su kao zemlje koje provode najbolju praksu.

 – Vjerujem da zajedno možemo pomoći u poboljšanju sigurnosti novinara širom svijeta, stoga vas molimo da nastavite prijavljivati napade na novinare i koristite alat za procjenu rizika koji smo upravo pokrenuli. Važno je širiti kulturu sigurnosti – kazao je generalni sekretar EFJ-a Ricardo Gutiérrez.

Izvor: EFJ

About The Author