Novinari i aktivisti pozvali narodne poslanike da ne podrže kriminalizaciju klevete

Upućen poziv poslanicima da ne dižu ruku za zakon i ne ostanu upamćeni kao neko ko je poslušnost podredio interesu svog naroda

Novinari i aktivisti pozvali narodne poslanike da ne podrže kriminalizaciju klevete
Foto: Media.ba

Novinari, predstavnici civilnog društva i brojni građani održali protest kod megafona na Trgu Krajine i prošetali do Narodne skupštine Republike Srpske zahtijevajući od poslanika da odbace kriminalizaciju klevete, ali su oni to odbacili već na početku zasjedanja.

Nakon višemjesečnih uzaludnih upozorenja i pozivanja da se zaštiti sloboda govora i povuče skandalozna odredba koja klevetu kvalificira kao krivično djelo, prijedlog ovog zakona ipak se našao na dnevnom redu sjednice entitetske skupštine.

Sa Trga Krajine su poslane poruke da se preko ovakvih represivnih zakonskih rješenja BiH vraća najmanje dvije decenije unazad. Predstavnicima vlasti poslat je poziv da još jednom razmisle, da se urazume i odustanu od kriminalizacije klevete.

Predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić, koji se uime novinara obratio okupljenim građanima, rekao je da je BiH u posljednje dvije decenije samo u jednom zakonu bila ispred regiona, pa čak i Evropskoj uniji.

– Prije više od 20 godina ukinuli smo krivično djelo klevete i bili smo prvi u regionu. Time smo se ponosili. Sada je vlast odlučila okrenuti leđa Ujedinjenim nacijama, Vijeću Evrope, OSCE-u, Evropskoj komisiji – kazao je Vukelić.

Upozorio je da ako ovo prođe, može se očekivati da se oduzme sloboda kretanja, sloboda obrazovanja i sva ostala prava koje garantira Usrav Republike Srpske. Izjave predstavnika vlasti da novinari žele slobodu klevete, te da zemlje EU također imaju kriminaliziranu klevetu, namjernim iskrivljivanjem istine.

– Namjerno iskrivljuju činjenice Da, kleveta je u nekim zemljama u krivičnom zakonu, ali moramo znati da su to zemlje poznate po poštenom suđenju, sudijama i tužiocima, koje ne kontroliraju političari – naveo je Vukelić.

Istakao je da je današnja borba građana usmjerena protiv oružja koje vlast poteže pravdajući to uvođenjem reda, ističući da je kleveta kvalitetno sankcionirana Zakonom o zaštiti od klevete.

– Pozivamo poslanike da ne dižu ruku za ovaj zakon i ne ostanu upamćeni kao neko ko je poslušnost podredio interesu svog naroda – poručio je Vukelić.

Brojni novinari, aktivisti i građani, nakon šetnje ostali su pred Narodnom skupštinom RS sa istaknutim transparentima i uz zvuke pištaljki.

Sjednica Narodne skupštine RS počela je poslije 10 časova, a na prijedlog opozicione Srpske demokratske stranke (SDS) da se sporne izmjene povuku. Za je glasao 21 poslanik, dok je 24 njih bilo uzdržanih, zbog čega prijedlog nije povučen s dnevnog reda.

Izvor: Capital

About The Author