Gordana Katana dobitnik Međunarodne nagrade za borbu protiv poricanja genocida

Izdvajamo
“Biti novinar znači iz dana u dan kritički propitivati stvarnost. Ne lagati. Postavljati pitanja, tražiti odgovore. U ime svih onih koji nemaju privilegiju javne riječi. U BiH pogotovo. Zbog ubijenih, prognanih, prevarenih, gladnih, zbog Srebrenice, Tomašice, Kazana… Put je to kojim se teže ide. Koji sam sama odabrala i nikada nisam požalila”

Gordana Katana dobitnik Međunarodne nagrade za borbu protiv poricanja genocida

“Biti novinar znači iz dana u dan kritički propitivati stvarnost. Ne lagati. Postavljati pitanja, tražiti odgovore. U ime svih onih koji nemaju privilegiju javne riječi. U BiH pogotovo. Zbog ubijenih, prognanih, prevarenih, gladnih, zbog Srebrenice, Tomašice, Kazana… Put je to kojim se teže ide. Koji sam sama odabrala i nikada nisam požalila”, napisala je Gordana Katana nakon što ju je primitivno izvrijeđao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na PRESS konferenciji u martu ove godine.

Hrabroj novinarki, Gordani Katani, u Banja Luci nikada nije bilo ugodno biti novinar, a pisala je za brojne domaće i strane medije. U 20 poslijeratnih godina najviše tekstova objavila je u sarajevskom dnevnom listu ‘’Oslobođenje’’. Uvijek odana profesiji i novinarskoj etici često je bila izložena prijetnjama, uvredama, otkazima i pritiscima. Na sve to odgovara: ‘’Ja nisam stalak za mikrofon. Ni stenograf. I nikada neću to biti.’’ Do rata je radila kao pravnica a za novinarstvo se opredjelila 1995. godine.

“Osnovni motiv naše odluke da ovogodišnju nagradu dodijelimo upravo Gordani Katani je njen dvadesetogodišnji rad u kojem je veliki dio bio posvećen razobličavanju nepravde i borbi protiv negiranja i zataškavanja ratnih zločina’’, kažu u Udruženju Prijedorčanki “Izvor”.

Međunarodnu nagrada za borbu protiv poricanja genocida do sada su dobili: Ed Vulliamy, britanski novinar koji je svjetskoj javnosti objelodanio postojanje logora smrti u Bosni i Hercegovini (2012.); nevladina organizacija iz Srbije ‘’Žene u crnom’’, čije članice su najzapaženije u regionu na polju zaštite ljudskih prava i suočavanja sa genocidnom prošlošću (2013.) kao i Oliver Frljić, sjajni pozorišni reditelj koji se kao niko prije njega kroz svoje predstave obračunava sa fašizmom (2014.)

Nagrada Gordani Katani je uručena 11.12.2015. godine u Prijedoru u povodu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava.

Udruženje Prijedorčanki “Izvor” uspostavilo je Međunarodnu nagradu za borbu protiv poricanja genocida kako bi se skrenula pažnja na doprinos pojedinaca i organizacija u borbi protiv negiranja zločina a posebno genocida.

About The Author