Istaknuti Rusi daju otkaze, među njima i novinari

Jedna od novinarki je kazala da njeni izvještaji nisu sadržavali laži, ali upravo tako funkcionira propaganda – uzmete pouzdane činjenice, pomiješate ih i nastane velika laž

Istaknuti Rusi daju otkaze, među njima i novinari

Ostavka visokog ruskog vladinog dužnosnika i njegov najavljeni odlazak u inostranstvo nije bio prvi dobrovoljni odlazak osobe vladinog dužnosnika od početka rata Rusije s Ukrajinom, ali je svakako bio jedna od upečatljivih, a među dužnosnicma ruskoj invaziji protive se i novinari.

Lilia Gildeyeva bila je dugogodišnja voditeljica na kanalu NTV koji finansira država, a koji već dva desetljeća pažljivo prati liniju Kremlja. Dala je otkaz i napustila Rusiju ubrzo nakon invazije.

Ove sedmice izjavila je za nezavisnu novinsku stranicu The Insider da je odlučila “zaustaviti sve ovo” prvog dana invazije 24. februara.

– Bio je to trenutni nervni slom. Nekoliko dana se nisam mogla sabrati. Odluka je vjerovatno bila očigledna odmah. Neće biti više posla – kazala je.

Gildeyeva je rekla da vijesti na državnim TV kanalima strogo kontrolira vlast, a da kanali dobivaju naredbe od dužnosnika. Priznala je da je pristajala na to od 2014. godine, kada je Rusija anektirala Krim i počela podržavati separatističku pobunu u Ukrajini.

-Kada se postupno prepuštate sebi, ne primjećujete dubinu pada. I u nekom trenutku se nađete licem u lice sa slikom koja vodi do 24. februara – kazala je.

Zhanna Agalakova bila je novinarka drugog državnog TV kanala, Channel One, provela je više od 20 godina tamo i radila kao voditeljica, a zatim dopisnica u Parizu, New Yorku i drugim zapadnim zemljama.

Vijesti o tome da je Agalakova dala otkaz počele su se pojavljivati tri sedmice nakon invazije. Ove sedmice održala je konferenciju za novinare u Parizu na kojoj je potvrdila izvještaje i objasnila svoju odluku.

– Došli smo do tačke kada na TV-u, u vijestima, vidimo priču samo jedne osobe – ili grupe ljudi oko njega. Sve što vidimo su oni na vlasti. U našim vijestima, mi nemamo državu. U našim vijestima nemamo Rusiju – kazala je Agalakova.

Osvrćući se na aneksiju Krima 2014. godine i podršku separatista u Ukrajini, rekla je da se “više ne može skrivati od propagande”, čak ni kao strani dopisnik.

– Moji izvještaji nisu sadržavali laži, ali upravo tako funkcionira propaganda: uzmete pouzdane činjenice, pomiješate ih i nastane velika laž. Činjenice su istinite, ali njihova mješavina je propaganda – zaključila je.

Izvor: AP

About The Author