Američki tehnološki divovi suočavaju se s novim pravilima u EU

Postignut dogovor o pravilima kojima će se regulirati konkurencija velikih tehnoloških kompanija

Američki tehnološki divovi suočavaju se s novim pravilima u EU
Foto: The Intercept

Nova pravila u Evropskoj uniji trebala bi zabraniti velikim tehnološkim kompanija da preferiraju vlastite usluge u odnosu na konkurentske ili sprječavaju korisnike da uklone unaprijed instalirani softver ili aplikacije.

Alphabetovi Google, Amazon, Apple, Meta i Microsoft možda će morati promijeniti svoju osnovnu poslovnu praksu u Evropi jer su zemlje Evropske unije i zastupnici EU-a u četvrtak sklopili dogovor o pravilima kako bi ograničili njihove ovlasti.

Francuska, koja trenutno predsjeda Vijećem Evropske unije u tweetu je rekla da je postignut privremeni sporazum nakon osam sati razgovora. Šef industrije Evropske unije Thierry Breton također je potvrdio tu vijest u tweetu.

– DMA – tri slova i mnogo posla za poštena i otvorena digitalna tržišta, a uz večerašnji dogovor to će postati stvarnost jer niko ne bi trebao biti “prevelik da bi ga bilo briga” i jer EU znači digitalna prava – napisao je na Twitteru.

Zakon o digitalnim tržištima (DMA) predložila je šefica EU-a za zaštitu tržišne konkurencije Margrethe Vestager prije nešto više od godinu dana kao odgovor na spor tempo istraga o tržišnoj konkurenciji prema kompanijama koje kontroliraju pristup podacima i platformama.

Prema tom zakonu tehnološki divovi morat će svoje usluge za razmjenu poruka učiniti interoperabilnim i poslovnim korisnicima omogućiti pristup njihovim podacima.

Poslovni korisnici bi mogli promovirati konkurentske proizvode i usluge na platformi i sklapati ugovore s kupcima izvan platformi.

Pravila zabranjuju kompanijama da daju prednost vlastitim uslugama u odnosu na konkurentske ili sprečavaju korisnike da uklone unaprijed instalirani softver ili aplikacije.

DMA će se primjenjivati na kompanije s tržišnom vrijednosti od 75 milijardi eura, 7,5 milijardi eura godišnjeg prometa i najmanje 45 miliona mjesečnih korisnika.

Kompanije će se suočiti s velikim kaznama do 10 posto svog godišnjeg globalnog prometa zbog kršenja pravila i čak 20 posto za ponovljene prekršaje, predviđeno je.

Izvor: Reuters

About The Author