Rekordnih 29,3 miliona slika zlostavljanja djece u 2021. godini

Objavljeni izvještaj naglašava složenost rasprava oko prevencije štete koja se nanosi djeci na internetu

Rekordnih 29,3 miliona slika zlostavljanja djece u 2021. godini

Rekordnih 29,3 miliona slika zlostavljanja djece pronađeno je i uklonjeno na internetu 2021. godine, prema podacima američke neprofitne organizacije zadužene za koordinaciju izvještaja o tom pitanju. Brojka koju je objavio Nacionalni centar za nestalu i zlostavljanu djecu (NCMEC) predstavlja povećanje od 35 posto u odnosu na 2020. godinu.

Centar je rekao da povećanje prijava nije nužno razlog za uzbunu i da bi moglo predstavljati poboljšanje na nekim platformama.

– Veći broj u izvještaju može ukazivati na razne stvari, uključujući veći broj korisnika na platformi ili koliko su snažni napori ESP-a (davatelja elektroničkih usluga) da identificiraju i uklone uvredljiv sadržaj – navodi se.

NCMEC je pozdravio ESP-ove koji identificiranje i prijavljivanje ovog sadržaja čine prioritetom i potiče sve kompanije da povećaju svoje izvještavanje NCMEC-u. Ovi su izvještaji ključni za pomoć u uklanjanju djece iz štetnih situacija i za zaustavljanje daljnje viktimizacije.

Većina prijava NCMEC-u došla je s Facebooka. Samo s Facebooka prijavljeno je 22 miliona slika zlostavljanja djece, a prvi put su objavljeni podaci za druge platforme u vlasništvu Mete, otkrivajući da je Instagram zabilježio 3,3 miliona izvještaja, a WhatsApp 1,3 miliona.

Google je napravio 875.783 izvještaja, a Snap 512.522. Društvena mreža za odrasle OnlyFans prvi je put bila zastupljena na listi, a njen vlasnik, Fenix International, prijavio je 2.984 slučajeva u 2021. godini.

Neke su kompanije uočljive po svom malom broju prijava. Apple je, unatoč tome što je pokrenuo platformu za razmjenu poruka i uslugu za dijeljenje fotografija, pronašao i prijavio samo 160 slika zlostavljanja djece tokom tog perioda.

Andy Burrows, NSPCC-ov voditelj internetske politike za sigurnost djece, rekao je da je rekordan broj prijava zlostavljanja djece koje je NCMEC primio prošle godine još jedan podsjetnik na razmjere prekršaja koji se sada događaju na internetu i rizicima kojima su djeca i dalje izložena kada koriste društvene mreže.

– S obzirom na to da bi zakon o sigurnosti na internetu trebao biti usvojen u parlamentu, imperativ je da političari iskoriste ovu priliku i stvore najjači mogući zakon koji će zaštititi djecu od povreda koje se može spriječiti i ugušiti dotjerivanje i dijeljenje slika seksualnog zlostavljanja djece – kazao je.

Izvještaj naglašava složenost rasprava oko prevencije štete prema djeci na internetu. End-to-end enkripcija, koja onemogućuje platformama čitanje sadržaja poruka među korisnicima, našla se na udaru vlade jer koči napore u borbi protiv zlostavljanja djece.

No, podaci govore dvije priče o toj temi. Usporedba izvještaja WhatsAppa i Facebooka, koji imaju sličan broj korisnika, sugerira da bi tehnologija doista mogla sakriti milione slučajeva zlostavljanja, dok usporedba izvještaja WhatsAppa i Applea, koji nude end-to-end šifrirane razmjene poruka, pokazuje koliko kompanije mogu učiniti kako bi iskorijenile zloupotrebe čak i unutar tih granica.

Antigone Davis, globalna voditeljica sigurnosti u Meta, rekla da oni prijavljuju najviše sadržaja jer se najviše trude pronaći i ukloniti ih.

– To je dio naše dugogodišnje predanosti zaštiti djece na internetu, ali to ne možemo učiniti sami. Vrijeme je da drugi u industriji ulažu više kako bismo zajedno mogli spriječiti širenje ovog gnusnog sadržaja. Tehnologiju otkrivanja učinili smo dostupnom svim tehnološkim kompanijama jer će zahtijevati ulaganja svih u našoj industriji kako bi spriječili ovu štetu – dodala je.

Glasnogovornik Snapa je rekao da je iskorištavanje bilo kojeg člana zajednice, posebno mladih, protuzakonito i zabranjeno njihovim politikama.

– Mislimo da je povećan broj prijava sa 144.095 u 2020. godini na 512.522 u 2021. godini rezultat poboljšanja naših metoda otkrivanja slika zloupotrebe, uključujući naše procese prijavljivanja i hash bazu podataka. Sprečavanje, otkrivanje i uklanjanje zloupotrebe s naše platforme ostaje prioritet-dodao je.

OnlyFans i Apple nisu odgovorili na zahtjeve za komentarom.

Izvor: The Guardian

About The Author