Osnovni sud u Banjoj Luci: ATV iznio neistine, ali nisu krivi

U tekstu iznesene neistine da je novinar Kovačević dobio bilo kakav novac, ali nema elemenata povrede ugleda i časti

Osnovni sud u Banjoj Luci: ATV iznio neistine, ali nisu krivi

Sudija Osnovnog suda u Banjoj Luci Dean Trivić donio je presudu po kojoj je kao neosnovanu odbio tužbu novinara BN televizije i portala Gerila info Vladimira Kovačevića protiv banjalučke Alternativne televizije.

Kovačević je ATV i odgovorne ljude u toj medijskoj kući tužio za klevetu jer su u septembru 2018. godine na web stranici te televizije objavili tekst pod nazivom “Puzajući državni udar” u kojem je navedeno da je Kovačević od USAID-a dobio 80.000 dolara za nekakav internet portal, a u kontekstu priče o rušenju vlasti u Republici Srpskoj.

– To znači da se čin klevete sastoji od davanja lažne ili neistinite izjave o drugoj osobi kojom se nastoji narušiti ugled te osobe u očima razboritih članova društva. Po ocjeni suda ovakvo izražavanjem nije prouzrokovana šteta ugledu tužioca – piše u presudi sudije Deana Trivića.

Trivić je u presudi ocijenio da je nesporno da su u tekstu iznesene neistine da je novinar Vladimir Kovačević dobio bilo kakav novac, ali da Sud smatra da tu nema elemenata povrede ugleda i časti.

Sudija u presudi nije cijenio trenutak u kojem je tekst objavljen, a to je nekoliko dana nakon što je izvršen pokušaj ubistva Kovačevića.

Sudija u presudi navodi, da iako izneseni navodi u tekstu nisu tačni, nije sramota uzeti novac od USAID-a. Kovačević je najavio da će se žaliti na presudu.

Novinar Goran Dakić za Gerila info kaže da presudu treba zapamtiti sudska praksa u Bosni i Hercegovini te smatra da je Osnovni sud u Banjoj Luci trebao kazniti Kovačevića zato što je tužio ATV.

– Bilo bi dobro donijeti zakonsku odredbu kojom se svima omogućava da pljuju, vrijeđaju i kleveću novinare kako im prahne. Pravna praksa treba upamtiti ovu presudu, jer je njome još jednom ozakonjeno klevetanje i prenošenje lažnih vijesti, a vidjeli smo, nije da nismo, da se na berzi ovdašnjeg u poštenja nepostojećih 80.000 dolara lako konvertuje u itekako postojeće metalne šipke – kaže Goran Dakić za Gerila info.

Banjalučki Osnovni sud u januaru je donio presudu po kojoj je RTRS kriv za klevetu u istom slučaju. RTRS i ATV su prenijeli sporni tekst beogradskog Informera. RTRS se žalio na presudu Osnovnog suda.

Izvor: GERILA info

About The Author