JAVNI EMITERI U BIH OD DANAS VIŠE NE MOGU PREUZIMATI VIJESTI PREKO EUROPSKE RADIODIFUZNE UNIJE

Članicama Javnog RTV sistema Bosne i Hercegovine od danas je onemogućen pristup evrovizijskoj razmjeni vijesti. Na taj način stupile su na snagu sankcije 3. stepena zbog nemogućnosti BHRT-a da otplaćuje finansijske obaveze prema Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU). S obzirom na to da BHRT preuzima i plaća funkcioniranje evrovizijske razmjene vijesti za sva tri javna emitera, […]

JAVNI EMITERI U BIH OD DANAS VIŠE NE MOGU PREUZIMATI VIJESTI PREKO EUROPSKE RADIODIFUZNE UNIJE

Članicama Javnog RTV sistema Bosne i Hercegovine od danas je onemogućen pristup evrovizijskoj razmjeni vijesti. Na taj način stupile su na snagu sankcije 3. stepena zbog nemogućnosti BHRT-a da otplaćuje finansijske obaveze prema Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU).

S obzirom na to da BHRT preuzima i plaća funkcioniranje evrovizijske razmjene vijesti za sva tri javna emitera, to znači da niti jedan od emitera, BHRT, FTV i RTRS, od danas ne može preuzimati vijesti iz međunarodne razmjene preko EBU-a.

Dugovi BHRT-a prema EBU-u nagomilani su, jer Javni servis BiH nije mogao servisirati visoke račune zbog stalnog pada naplate RTV takse. EBU je ljetos zaprijetio da zbog duga od šest i po miliona BAM, BHRT-u neće biti dozvoljeno prenošenje EP u nogometu, ali je građanima ipak omogućeno da gledaju prvenstvo, jer je Parlament BiH trebalo da usvoji novi način finansiranja javnih emitera. Do danas se to nije dogodilo, pa je nastavljeno gomilanje dugova.

U Parlamentu BiH oboreni su svi prijedlozi za efikasniju naplatu RTV takse, a nije izglasan ni prijedlog da telekom operateri nastave prikupljati taksu po starom principu naplate, uz koji su emiteri samo preživljavali, bez mogućnosti za ozbiljne programske iskorake i tehnički razvoj.

bhrt.ba

About The Author