Rusija kaznila Google zbog ‘lažnih objava’ o Ukrajini

Kazne se odnose na ono što Moskva smatra distribucijom netačnih podataka o gubicima ruskih vojnika i civilnim žrtvama u Ukrajini

Rusija kaznila Google zbog ‘lažnih objava’ o Ukrajini

Ruski sud kaznio je Google s 11 miliona rubalja (137.763 dolara) jer nije izbrisao, kako kaže, “lažne” informacije o sukobu u Ukrajini i video snimke na YouTubeu koje su producirali ukrajinske ekstremno desničarske grupe.

Ruska služba za nadzor komunikacija saopćila je ranije ovog mjeseca da poduzima korake kako bi kaznila Google zbog “širenja lažnih objava” na YouTubeu, a prethodno je upozorila američku kompaniju da će biti kažnjena ako se ne pridržava, što je dio šire borbe sa stranim tehnološkim kompanijama i medijima za kontrolu tokova informacija.

Google je proglašen krivim za administrativne prekršaje i kažnjen s četiri miliona rubalja i sedam miliona rubalja u dva slučaja, saopćio je u četvrtak Okružni sud u Moskvi Tagansky.

Google nije odmah odgovorio na zahtjeve za komentarom.

Novinska agencija TASS objavila je da se kazne odnose na ono što Moskva smatra distribucijom netačnih podataka o gubicima ruskih vojnika i civilnim žrtvama u Ukrajini, kao i distribuciju videoisječaka na YouTubeu koje su producirali ukrajinske ekstremno desničarske grupe kao što je nacionalistički bataljon Azov.

Izvor: Reuters

About The Author