BHT1 I FTV: Parlamentarni okršaj Magazinovića i Radmanovića

Izbori jesu najvažnija tema dnevnika, ali u zemlji koja nije donijela nikakve mjere protiv inflacije i globalne ekonomske krize, oba TV servisa stavila su borbu za preživljavanje u prvi plan

BHT1 I FTV: Parlamentarni okršaj Magazinovića i Radmanovića

BHT1: Glavno pitanje je kriza, a ne izbori

  1. august – 4. septembar 2022.

U PRVOM PLANU GRAĐANI: I uredništvo Dnevnika BHT1 opredijelilo se da sedmicu kojom ulazimo u užareni period predizborne kampanje posveti borbi za prava građana. Dnevnici su protkani edukacijom o predstojećim izborima, analizom proteklog mandatnog perioda kandidata od kojih je većina na novim listama, propituje se smisao demokratije, ukazuje na nepravilnosti te stalno podsjeća da se vlasti nisu bavile rješavanjem gorućih problema – divljanjem cijena, inflacijom i mjerama kojim bi se građani zaštitili pred predstojeću zimu i neizvjesni dotok gasa iz Rusije.

ČIJI JE NAŠ NOVAC? Predizborna kampanja je kroz priloge u dnevnicima demaskirana – promocija javnih radova i korištenje javnih resursa u svrhe izborne kampanje. Stalno se provlači pitanje kako da se riješi kršenje izbornih pravila kad su u pitanju sponzorisane objave na društvenim mrežama. Dužnosnici promovišu svoju kandidaturu u okviru onih standardnih aktivnosti na izabranim pozicijama – koristeći javna sredstva. Većina slučajeva nije kažnjena, jer ni nametnute izmjene nisu riješile ovu sivu zonu predizbornih aktivnosti prije početka kampanje. Analitičari kroz BHT upozoravaju: “Oni nama dijele naš novac – novac poreskih obveznika!”

TEMA BROJ JEDAN: U jednom od Dnevnika 2 BHT-a naglašava se važnost uvođenja adekvatnih mjera još od jula, kad je zabilježena rekordna inflacija. U prilogu se navodi kako nema povećane proizvodnje kao ni adekvatnih mjera vlasti te da nas čeka neizvjesna jesen. Troškovi života enormno su porasli – i veći su od zvanične statistike. Analitičari donose prognoze: zamrznuta vrijednost novca znači rast kamatnih stopa, zaduživanje i rast cijena, a smanjivanje investicija. Ekonomisti predviđaju da će BiH doći u vrijeme ravno ekonomskom paklu. U ovakvim situacijima smo trebali imati krizne štabove na državnom nivou, jer ekonomija nema nikakve veze s Dejtonskim sporazumom i političkim igrama.

Ocjena: 8

FTV: United Media protiv BH Telecoma

  1. august – 4. septembar 2022.

LJUBAV U DOBA OHR-a: Jedna od najvidljivijih ličnosti u dnevnicima obje televizije proteklih mjeseci je visoki predstavnik Christian Schmidt. Od korištenja bonskih ovlasti i izmjena izbornog zakona, pa do davanja roka političarima da njegove aktivnosti i reformu izbornog zakona nastave, kamere Federalne televizije su redovno pred zgradom OHR-a. Ove sedmice sve je proteklo bez visokog predstavnika, koji je na samitu na Bledu, ali su predstavnici DF-a i SDA bili na konsultacijama s njegovim zamjenicima, pa su iskoristili priliku da u mikrofon kažu kako neće „voditi ljubav sa gospodinom Schmidtom iza zatvorenih vrata“ (Zlatan Begić, DF) i “nisam stekla dojam da će se ići sa nametanjem bilo kakvih rješenja prije izbora“ (Alma Čolo, SDA). Dnevnik 2 FTV-a propituje naredni korak visokog predstavnika, ali sve su prilike da neće biti novih promjena izbornog zakona – u danima pred izbore.

POVRATAK U PARLAMENTARNE KLUPE: Nakon godišnjih odmora, državni parlamentarci su se vratili na posao, a praksa iz prethodne četiri godine nastavljena. Tako reporteri Dnevnika 2 donose prilog o tome kako su građani opet ostali kratkih rukava: ništa konkretno dogovoreno nije. Kad je parlamentarac Saša Magazinović zauzeo govornicu te upozorio da u sali nema nikog iz izvršne vlasti, tj. iz Vijeća ministara BiH, da odgovori na ključna pitanja kao što su kakva nas zima očekuje i hoćemo li imati plina, struje i hrane, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović upozorava ga kako „zloupotrebljava poslovnik“, a Magazinović uzvraća: „Vi zloupotrebljavate mandat“. I tako je već četiri godine. Prilog koji svjedoči o nikakvom vođenju računa o građanima, onima koji ih biraju u ove klupe i za mandat koji skupo naplaćuju.

INDIREKTNO KUPOVANJE GLASOVA: Dnevnik 2 FTV-a demonstrira odgovornost da bude na liniji fronta izvještavanja o svim detaljima predizbornih aktivnosti. Protekla tri mjeseca više je od 300 zabilježenih primjera korištenja javnih resursa za promociju stranaka, navodi se i dodaje kako ni OHR-ova intervencija u izborni zakon političarima ne može stati u kraj. Kandidati direktno i indirektno promovišu sebe i svoju stranku na skupovima za promociju javnih radova. Podastiru se primjeri subvencija i jednokratne pomoći građanima – sve kroz budžete a kako bi se priskrbila podrška na izborima.  Transparency International uredno bilježi sva kršenja, a reporteri Dnevnika 2 FTV-a temeljno podastiru podatke kako bi gledatelji imali punu sliku onoga što se radi u ovo predizborno vrijeme. Ima prostora i za prilog iz Mostara o borbi vijećnika Gradskog vijeća za odnosno protiv ukidanja naziva ulice Maršal Tito. Reporter navodi kako su držane historijske prodike, pale i teške riječi, a gradonačelnik smatrao da ima mnogo važnijih tema za rasprave.

Ocjena: 8

KOMPARATIVNA ANALIZA

I BHT1 i FTV cijelu sedmicu prate goruću temu – izbore, odnosno sam početak predizborne kampanje. Oba javna servisa fokus su stavila na neispunjena obećanja aktuelne vlasti, na trošenje javnih resursa u svrhe predizborne kampanje, te na glas građana, koji je, uglavnom, apatičan: puno puta izvarani i razočarani, ne vjeruju promjenama, ali će ipak glasati. Mnogo, pohvalno mnogo prostora obje televizije daju ekonomskoj situaciji u kojoj smo se našli iz raznih razloga: pandemija, agresija na Ukrajinu, inflacija… I navode se temeljno sve činjenice o izostanku reakcije vlasti na postojeću i krizu koja će, prema riječima stručnjaka, eskalirati na jesen i u zimu.

Oba servisa dobro prate početak istrage protiv sutkinje Vrhovnog suda BiH Dalide Burzić te njezinu suspenziju zbog istrage u slučaju Dženana Memića: propituje se uloga pravosuđa i policijskih organa; klupko se, prema riječima advokata Ifeta Ferageta, počinje odmotavati. Reporteri na nivou zadatka – upozoravju i na to koliko je važno povratiti povjerenje u pravosuđe.

Plus sedmice

BHT1 

Prilog o protestima u Prijedoru zbog najavljene dokapitalizacije Rudnika željezne rude “Ljubija”. Reporter upozorava kako su građani okupljeni na poziv opozicionih stranaka te skup povezuje s predizbornom kampanjom. Uz ove napomene, dalje se u izvještaju čuju stavovi građana o tome zašto su protiv odluke Vlade RS, koja ima većinski kapital, da rudnik prepusti američko-kanadskom konzorciju. Reporter propituje poteze vlade te činjenicu da se niko iz vlasti nije oglasio povodom odgađanja dokapitalizacije, dok investitori najavljuju da nastavljaju sa svojim planovima kad se za to steknu uslovi.

FTV

Sukob United Medije i BH Telekoma zbog Sport kluba i N1 prate i na FTV-u i daju nam kompletnu sliku spora u čijoj je pozadini novac. Slučaj je osvijetljen sa svih strana, objašnjeni su računica i cijena ugovora, kao i onoga što on treba da uključuje. Dobar prilog koji objašnjava kontekst i podastire stavove obje strane u sporu, sa interesima građana u prvom planu – odnosno, šta to znači u kontekstu publike koja je uskraćena za sadržaj i da li je taj sadržaj preplaćen u odnosu na ranije godine.

 

Minus sedmice

BHT1

Isto kao i u dnevnicima FTV-a: uspjesi sportista, bilo kolektivni ili individualni, uvijek bi trebali ići u prvim minutama dnevnika, a ne samo najavom za sportski blok. Također, bilo bi lijepo napraviti malu retrospektivu bh. košarkaške reprezentacije, koju, sudeći po prvim koracima na Eurobasketu, očekuju veliki rezultati.

FTV

Još jedna stara boljka javnih servisa: uspjesi poput pobjeda na velikim takmičenjima trebaju ne samo najavom već i kompletnim prilogom ići u prve minute centralnih informativnih emisija – kao što je to trebao biti slučaj sa prvom pobjedom naših košarkaša na Eurobasketu, onom protiv Mađara.

About The Author