Film otvorio raspravu o špijunu koji je Rusiji odao američke nuklearne planove

Priča je uglavnom zaboravljena, iako je Hall sve otkrio u posljednjim godinama svog života

Film otvorio raspravu o špijunu koji je Rusiji odao američke nuklearne planove

Malo poznata priča o tinejdžeru naučniku koji je Sovjetskom Savezu prenio američke nuklearne tajne tema je novog dokumentarca koji je ove sedmice premijerno prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu.

Film “Suosjećajni špijun”, proslavljenog američkog filmaša Stevea Jamesa, nada se da će ponovno pokrenuti raspravu o nuklearnom oružju u vrijeme rastućih geopolitičkih napetosti.

– Klimatske promjene i drugi problemi odvratili su našu pažnju od te prijetnje, ali ona je uvijek bila tu i vraća se – rekao je James za AFP u Veneciji.

Ted Hall je imao samo 19 godina kada je angažiran da radi na supertajnom projektu Manhattan tokom Drugog svjetskog rata koji je doveo do stvaranja prvog nuklearnog oružja na svijetu.

Suosjećajući s komunističkim ciljem i bojeći se budućnosti u kojoj će samo Sjedinjene Američke Države imati bombu, Hall je odlučio prenijeti nacrte Moskvi.

Priča je uglavnom zaboravljena, iako je Hall sve otkrio u posljednjim godinama svog života 1990-ih.

– Mnogi će ljudi bez sumnje zaključiti da on to nije trebao učiniti, da njegovi strahovi da će SAD postati fašistički ili da će SAD preventivno napasti Sovjetski Savez nisu bili utemeljeni – rekao je James, koji je poznat posebno po svom značajnom dokumentarcu iz 1994. godine “Hoop Dreams”.

– Ali nema sumnje da je to učinio iz pravih razloga – nije to učinio zbog profita ili slave, učinio je to jer se iskreno bojao za što su SAD sposobne. I u konačnici, mi smo jedini koji su bacili nuklearnu bombu tako da to nije bezrazložan strah – dodao je.

Iako je FBI dugo sumnjičio Halla za špijunažu, nikada nisu uspjeli pronaći uvjerljive dokaze, ali napetost za njega i njegovu porodicu bila je gotovo nepodnošljiva, pogotovo kada su druga dva špijuna, Julius i Ethel Rosenberg, pogubljeni u SAD-u 1953. godine.

Film razjašnjava uvelike različite stavove prema Rusima 1944. godine, kada je Sovjetski Savez bio ratni saveznik, smatran herojski suprotstavljajući se nacizmu.

Hall je kasnije rekao da to ne bi učinio da je znao za zločine Josipa Staljina u to vrijeme.

– Možda je bio namjerno naivan. Ali moramo zapamtiti, bio je tako mlad – rekao je James.

Izvor: AFP

About The Author