DANSKA UKIDA OBAVEZNO PLAĆANJE RTV PRETPLATE

Danska će postati prva zemlja u Evropi koja će ukinuti obavezno plaćanje RTV pretplate, nakon što je Vlada prihvatila prijedlog o rezovima u budžetu u iznosu od 20 odsto za najveću državnu radio-televizijsku stanicu DR. Ukidanje RTV pretplate odražava promjenu u načinu na koji se koriste moderni mediji, uz servise koji emituju sadržaj putem interneta, […]

DANSKA UKIDA OBAVEZNO PLAĆANJE RTV PRETPLATE

Danska će postati prva zemlja u Evropi koja će ukinuti obavezno plaćanje RTV pretplate, nakon što je Vlada prihvatila prijedlog o rezovima u budžetu u iznosu od 20 odsto za najveću državnu radio-televizijsku stanicu DR.

Ukidanje RTV pretplate odražava promjenu u načinu na koji se koriste moderni mediji, uz servise koji emituju sadržaj putem interneta, kao što su „Netfliks“ i HBO.

Vlada Danske i njeni saveznici iz nacionalističke danske narodne partije tvrde da je pretplata postala preskupa i da državni emiteri moraju pojednostaviti svoj rad. U Danskoj svako domaćinstvo godišnje plati 416 dolara javnim medijskim servisima, koji su dominantni izvori vijesti u državi i najgledaniji programi.

Ministar za kulturu Mete Bok je izjavila da će RTV pretplata biti ukinuta na pet godina, počevši od 1. januara 2019. godine i da će se radio i televizija financirati putem plaćanja poreza.

Protivnici rezova u budžetu tvrde da će se time umanjiti sadržaj nacionalne televizije, zabave i vjerodostojnih vijesti, uz napomenu o značaju takvog sadržaja za različitosti u danskoj kulturi i za dobro informirano društvo.

cenzolovka.rs

About The Author