Nastavljaju se pregovori Facebooka i vlade Australije o plaćanju vijesti

Potezi koje je Australija povukla u vezi s naplatom vijesti medijima, uveliko se prate u drugim zemljama

Nastavljaju se pregovori Facebooka i vlade Australije o plaćanju vijesti
Foto: SAEED KHAN AFP/Getty Images

Facebook se vratio za pregovarački stol, potvrdio je australski premijer Scott Morrison nakon što je tehnološki div ove sedmice blokirao vijesti na svojoj platformi za društvene medije u Australiji.

Facebookova nagla odluka da zaustavi Australce u dijeljenju vijesti na toj stranici i uklanjanju domaćih i stranih vijesti također je izbrisala nekoliko naloga državne vlade i hitnih službi, što je izazvalo frustraciju.

Ova tehnološka kompanija javno je ukazala da se protivi predloženom zakonu koji zahtijeva da platforme društvenih medija plaćaju veze do sadržaja vijesti.

Australijski ministar Josh Frydenberg rekao je u petak da je razgovarao s izvršnim direktorom Facebooka Markom Zuckerbergom te da se daljnji razgovori očekuju tokom vikenda. Nije jasno da li su se ti razgovori dogodili.

Do zastoja dolazi uslijed odluke Australije da će tražiti izmjene zakona, koje bi mogle stvoriti globalni presedan, jer su zemlje poput Kanade iskazale interes za poduzimanje sličnih radnji.

Australski zakon, koji bi prisilio Facebook i Google da postignu komercijalne ugovore s australskim izdavačima ili se suoče s obveznom arbitražom, usvojio je donji dom parlamenta i očekuje se da će ga Senat donijeti u narednim sedmicama.

Potezi koje je Australija povukla u vezi s naplatom vijesti medijima, uveliko se prate u drugim zemljama.

Kanadski ministar Steven Guilbeault rekao je u četvrtak da će njegova zemlja usvojiti australski pristup dok izrađuje vlastito zakonodavstvo u narednim mjesecima.

Google, koji je u početku prijetio zatvaranjem svoje tražilice u Australiji, najavio je niz preventivnih ugovora o licenciranju, uključujući globalni sporazum s News Corp.

Ukupan promet na australskim vijestima s različitih platformi pao je od dana prije zabrane za oko 13 posto u zemlji.

Izvor: Reuters

About The Author