Nakon teške bolesti preminuo Vlastimir Mijović

Prije nekoliko dana pokrenuta je humanitarna akcija jer se Mijović nalazio na liječenju u Istanbulu

Nakon teške bolesti preminuo Vlastimir Mijović
Foto: Avaz.ba

Doajen bh. novinarstva Vlastimir Mijović preminuo je danas u 65. godini nakon nekoliko mjeseci borbe s teškom bolesti. Mijoviću je u oktobru prošle godine dijagnosticiran rak pluća s metastazama kada je o svemu obavijestio javnost.

– Dragi moji, došlo je do grla. Zbog bolesti sam već pet godina smanjio životni i ugasio profesionalni tempo. Ali, vrag goni po svome. Loša je situacija, ali nisam ni ja slabić. Imam rak na plućima, dijagnosticiran prije osam dana. Od ponedjeljka ću ići na zračenje mozga i bronhoskopiju, pa slijedi čeprkanje po tumoru na plućima. Imam tri metastaze na mozgu – napisao je tada Mijović.

Prije nekoliko dana pokrenuta je humanitarna akcija jer se Mijović nalazio na liječenju u Istanbulu, a zbog teškog zdravstvenog stanja bio mu je potreban specijalni sanitetski avion za povratak u Sarajevo.

Vlastimir Mijović je rođen u Foči. Osnovnu školu, gimnaziju i Fakultet političkih nauka – Odsjek žurnalistika, završio je u Sarajevu. Tokom gotovo 40 godina profesionalnog rada u novinarstvu, radio je u mnogim medijima.

Karijeru je započeo 1979. godine, kada je radio kao novinar u Našim danima, a već 1980. godine je postao urednik unutrašnje politike tog lista.

Od 1981. do 1985. godine, bio je glavni i odgovorni urednik lista Naši dani (najmlađi u historiji SFR Jugoslavije). Od 1985. do 1988. godine bio je glavni i odgovorni urednik sedmičnog lista Mladost iz Beograda, a nakon toga prelazi i postaje politički komentator dnevnog lista Oslobođenje.

Tu novinarsku funkciju obavlja od 1988. do 1990. godine, a od 1990. do 1995. godine radio je kao stalni dopisnik Oslobođenja iz Moskve. Od 1995. do 1996. godine radio je kao glavni i odgovorni urednik lista Oslobođenje, izdanje za inostranstvo, čije se sjedište nalazilo u Ljubljani.

Godine 1996. postaje zamjenik glavnog urednika magazina Svijet, a tokom 1996. i 1997. godine pomoćnik je glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Oslobođenje.

Od 2000. do 2001. godine bio i odgovorni urednik lista Poslovnih novosti, a od 2001. do 2003. godine glavni i odgovorni urednik je dnevnog lista na engleskom jeziku Bosnia Daily.

Od 2003. do 2005. godine obavljao je dužnost glavnog i odgovornog urednika lista Poslovne novosti. Od 2005. do 2007. godine bio je glavni i odgovorni urednik mjesečnog magazina Strogo pov, da bi od 2007. do 2008. godine bio glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Oslobođenje.

Također, od 1997. do 2000. godine bio je urednik i voditelj 70-minutnih političkih talk-show emisija Argumenti i Otvorena vrata na tadašnjoj TV BiH, koje su u toj kategoriji bile najgledanije u Bosni i Hercegovini i emitirane u prime-time terminu. Tokom 2005. godine bio je izvršni direktor za komunikacije i koordinaciju programa Federalne televizije (FTV).

U svojoj karijeri, napisao je više hiljada novinskih tekstova, a osim spomenutih pisao je za Svijet, Danas, NIN i Duga, Delo i Mladina, Slobodna Dalmacija, Walter, Business magazine, Globus.

Od 1979. godine do danas objavio je više stotina izvještaja i komentara na radio stanicama Slobodna Evropa (Prag), Radio svoboda (na ruskom jeziku) (Prag), BBC na ruskom jeziku (Moskva), Radio Deutsche Welle, Radio Sarajevo, Radio Bosne i Hercegovine.

Za svoj novinarski angažman dobio je priznanje Novinar godine 1998. godine u izboru Udruženja novinara Bosne i Hercegovine.

Izvor: Klix

About The Author