Jurišić: Mediji nisu javna mjesta

Javna mjesta mogu biti ulice, trgovi, javni putevi, parkovi, izletišta, stadioni, dvorane, ali se kantonalnim zakonom kao javna mjesta ne mogu definirati mediji

Jurišić: Mediji nisu javna mjesta

Nakon što je Vlada Kantona Sarajevo utvrdila Nacrt zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a čije je djelovanje, između ostalog, prošireno i na online sferu te bi se regulirano širenje lažnih vijesti stručnjaci su upozorili da bi se ovakav zakon mogao zloupotrijebiti.

U javnosti su se pojavili komentari da bi zakon mogao poslužiti kao alat obračuna s neistomišljenicima, po uzoru na antidemokratski zakon koji dekriminalizacijom klevete nastoji usvojiti Narodna skupština Republike Srpske.

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Duška Jurišić je kazala da bi se pitanje iznošenja i prenošenja lažnih vijesti putem online medija, portala i društvenih mreža trebalo riješiti posebnim zakonom, a ne Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira.

– Rasprava u medijima, koja je počela nakon što je Vlada Kantona Sarajevo prihvatila Nacrt zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira na području Kantona Sarajevo, pokazuje koliko je važno regulirati i pitanje transparentnosti vlasništva nad online medijima. S pitanjem vlasništva, dodaje, uredilo bi se i pitanje odgovornosti za objavu vijesti, komentara i drugih sadržaja – navela je Jurišić.

Govoreći o novopredloženom zakonu, naglasila je da javna mjesta mogu biti ulice, trgovi, javni putevi, parkovi, izletišta, stadioni, dvorane, ali se ovim zakonom kao javna mjesta ne mogu definirati mediji.

Dodaje da se član 30. predloženog Zakona ne bi trebao primjenjivati na sadržaje koji se odnose na kritiku vlasti, javnih ličnosti i pojedinaca te generalno na procesuiranje medijskih sadržaja.

– Pravni stručnjaci osporavat će i član 24. – govor mržnje, koji postoji i kao krivično djelo, pa bi u skladu s Uputstvom MUP-a nadležni tužilac odlučivao kada bi se govor mržnje tretirao kao prekršaj, a kada kao krivično djelo. Najbitnije je da li se nekim neistinitim sadržajem povrjeđuje društveno i opće dobro, a ne prava pojedinca, koja su zaštićena Zakonom o zaštiti od klevete – kaže Jurišić.

Naglašava da je važna činjenica da je je predlagač Zakona, ministar unutarnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica pokazao zainteresiranost da čuje prijedloge, primjedbe i sugestije građana, nevladinih organizacija, novinara i državnih institucija prije nego što Nacrt zakona bude stavljen na dnevni red Skupštine Kantona Sarajevo.

Licemjernim smatra saopćenja nekadašnjih predstavnika vlasti u Sarajevu, koji se sada zalažu za demokratiju, slobodu mišljenja i govora, ali ni jedne riječi nisu rekli povodom izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske, kojim se kriminaliziraju, prije svih, novinari.

– Ništa nisu uradili na regulaciji online medija, ali zato jesu na kontroli javnih i privatnih medija, te omogućili, pa i podržali objavljivanje i širenje lažnih vijesti i govora mržnje – zaključuje Jurišić.

Ministar Katica je govoreći o Nacrtu ovog zakona kazao da je prvi put u Kantonu Sarajevo djelovanje na internetu definirano kao javno mjesto te kada neko bude prijetio, nasilnički se ponašao na internetu, u budućnosti će moći biti prekršajno sankcioniran, ako je to radio na području KS ili ako je posljedica nastupila na području Kantona.

Izvor: Klix

About The Author