ByteDance mora dati jasna i detaljna objašnjenja o špijuniranju novinara

Kompanija mora tačno reći šta je njegova interna istraga otkrila o tome šta se dogodilo i pružiti pojedinosti o mjerama poduzetim da se problem riješi

ByteDance mora dati jasna i detaljna objašnjenja o špijuniranju novinara
TIKTOK - Logo

Tri sedmice nakon što je otkriveno da su novinare špijunirali zaposlenici ByteDancea, kineske kompanije koja posjeduje i upravlja aplikacijom za društvene mreže TikTok, Reporteri bez granica (RSF) pozvali su ih da pruže jasno i detaljno javno objašnjenje tog iznimno zabrinjavajućeg ponašanja.

ByteDance još nije ponudio ništa osim najkraćeg prikaza slučajeva praćenja novinara od strane nekih njegovih zaposlenika, a koje su krajem decembra otkrili britanski Financial Times i američki poslovni časopis Forbes.

Kada je RSF kontaktirao, TikTok je rekao da je nedolično ponašanje određenih osoba, koje više nisu zaposlenici ByteDancea, bilo je teška zloupotreba njihovih ovlasti za dobivanje pristupa korisničkim podacima.

Kompanija je pokušala smiriti situaciju riječima da sigurnost ličnih podataka shvata vrlo ozbiljno i da je predana poboljšanju protokola za pristup podacima, koji su već “znatno poboljšani od tog incidenta”, ali nisu pružili nikakve daljnje detalje niti dokaze da je njegova sigurnost zapravo pojačana.

– Izuzetno ozbiljno špijuniranje novinara priznao je ByteDance, koji tvrdi da je poduzeo mjere, ali nije rekao ništa konkretno. Priznati nepravdu nije dovoljno da je ispraviš – kazao je voditelj Tehničkog odjela RSF-a Vincent Berthier.

Naglasio je da kompanija ByteDance mora tačno reći šta je njegova interna istraga otkrila o tome šta je pošlo po zlu i pružiti pojedinosti o mjerama poduzetim da se ovaj problem zauvijek riješi.

Prošlosedmična posjeta izvršnog direktora TikToka Shou Zi Chewa Evropi i sastanci s Margrethe Vestager, izvršnom potpredsjednicom Evropske komisije odgovornom za medije i telekomunikacije, i Verom Jourovom, potpredsjednicom za vrijednosti i transparentnosti, trebala je biti povod za pružanje jasnijih objašnjenja.

No to se nije dogodilo, nije bilo velikih najava i ništa nije učinjeno da se vrati povjerenje novinara koji koriste platformu, upozorili su iz RSF-a.

Najmanje četiri novinara, uključujući Cristinu Criddle iz Financial Timesa i tri bivša novinara BuzzFeeda – Emily Baker-White, Katharine Schwab i Richarda Nievu – špijunirali su zaposlenici ByteDancea, koji su pratili njihove lokacije koristeći njihove IP adrese na koje su imali pristup.

Izvor: RSF

About The Author