FOREVER OLD: Gdje su, šta rade i kako stare?

NOVA BLOG PRIČA

FOREVER OLD: Gdje su, šta rade i kako stare?

Kako starimo? Postoje tri načina, dostojanstveno, bijedno i neutralno. Hajmo baciti jedan neobavezujući slalom, onako a baculo ad angulum, kroz najpoznatije starce naše epohe. Mira Furlan (1955. – 2021.) još prije dvije decenije za Keitha Richardsa (80) kaže da je kralj starenja. Iako od njega i njegovih godina pokušavaju napraviti globalnu šprdačinu ala Chuck Norris (83), naš Keithaga ipak stari onako kako je i mladovao – kao benigni šejtan na gitari i kokainu. Njegova najznamenitija izjava sad je već i sama stara jedno pola stoljeća: “Ja nemam nikakvih problema s drogom. Ja imam problema samo s policijom”. Mick Jagger (80), s druge strane, vjerovatno jeste i vitalniji i zdraviji od svog gitariste i ide stopama oca, nastavnika fizičkog koji je do smrti u devedeset i nekoj svakodnevno radio  gimnastiku. Kažu da je u onim avionima s opremom za koncerte  sa Stonesima decenijama putovala i njihova mobilna fitness sala. Prvo se navečer urokaju ko stoka, a onda ujutro mamurluk skidaju na tegovima i stazama za trčanje. Jagger je po vokaciji snob, postao je neke godine Sir Michael, primivši titulu viteza od britanskog princa Charlesa, koji je na svečanosti zastupao kraljicu Elizabethu, a i uživa kad ga se slika s drugim poznatima po tulumima. Keith to prezire životom i zaista je kralj starenja.

Al Pacino (83) nedavno je raskinuo s nekoliko decenija mlađom djevojkom. Nakon rastanka rekla je da je glumac velika faca, takorekuć gromada, ali svih tih godina zabavljanja samo joj je jednom kupio buket cvijeća. A odgovarajući prije dvadesetak godina na pitanje kako se osjeća kad kao veliko glumačko ime dođe na neku zabavu, kaže: “Nemam pojma kako se tad osjećam, već decenijama nisam bio ni na jednoj zabavi”.

Robert Zimmerman (82) po stare je dane uletio u tuđu avliju, tamo ukrao Nobela Milanu Kunderi (94), pa bivšem buntovniku i to bilo malo, nego sad prodaje stare pjesme osiguravajućim kućama, koje od njih onda prave reklame. Isto je pred smrt radio i idol svih rock duhovnjaka, David Bowie (1947. – 2016.), prava je prodao japanskim automobilskim gigantima, ako se ne varamo, a na prigovore da tako razočarava milione sljedbenika širom svijeta, jer šta će mu kraj silnih miliona ta suvišna saradnja s nemilosrdnim kapitalom, ladno je odgovorio: “Ko ne voli dolare?”. (Evo nek i ovo ostane zabilježeno: Kad je na jednom  Dilanovom koncertu publika žestoko izviždala njegovu gošću Sinéad O’Connor (57), nije ni ćunom mrdnuo da je zaštiti, nego je pustio da ta sramota prođe sama od sebe, a irska kantautorica ponižena napusti binu. Sarajlija Zoran Mutić o tome je svojevremeno napisao odličan tekst.)

Leonard Cohen (1934 – 2016): dok je negdje u zabitima Himalaja proučavao istočnjačke metode života, mudrog starenja i višestoljetnog srkanja čaja, opljačkao ga je menadžer, pa je morao da nastupa do posljednjeg daha. Kažu da je u mladosti bio povelik šejtančić, novinarkama bi usred interjvua znao reći “Haj se skini da ti vidim sise”, ili “Daj da ti pipnem guzu”. To se onda smatralo šarmantnim, a danas bi završio kao Harvey Weinstein.

Zeppelini i uspomene

Zanimljivo je i kako se Zeppelini bore s godinama. Dvije glavne zvijezde moguće je da opozitno tretiraju sopstveni odlazak u legendu. Godine 2016. na velikom tribute koncertu u Kenedy Center Honors, u prisustvu bračnog para Obama i ostalih američkih uglednika grupa Heart je uz asistenciju Jasona Bonhama (57), sina Cepelinovog davno preminulog bubnjara Johna Bonhama, izvela Stairway to Heaven. Njihova vjerovatno najizvikanija balada, koja se, uz sve evidentne i neprolazne kvalitete, mjestimično oduži ko teravija. Uglavnom, na tom koncertu imali smo priliku vidjeti kako Jimmy Page (danas 79) blista od sreće, ponosa i zadovoljstva, dok, suprotiv njemu,  Robertu Plantu (danas 75) plaho se stislo od nadošlih emocija i jedva je zadržavao suze. Michelle Obama (59) tom je prilikom sijala, dok joj je muž nekontrolirano klatio glavom tokom ritualnog aplaudiranja.

Rasprodaja ideala

Većina preživjelih rokera po stare dane izdala je sopstveno mladalačko buntovništvo i prodaje autorska prava na stare hitove globalnim koncernima. Kad su Doorsi svojevremeno bez Jima Morrisona prodali prava za neku od pjesama koncernu Opel-Buick, njihov pjevač je kasnije zaprijetio da će na prvom nastupu razlupati jednog Opela na bini, ako se usude realizirati dogovor. Tako ispada da su danas najpoštovaniji oni među rock zvijezdama koji su imali sreću rano umrijeti i ne blamirati se u starosti s reklamama: Jimi Hendrix, Janis Joplin, Morrison…

Glumice i glumci

Jane Fonda (86) i dalje, što bi se ono reklo, plijeni izgledom, doduše uz malu pomoć kozmetike, šminke i fotoshopa. Ima problema s kukovima, ali ko nema. Vječita buntovnica, decenijama je bila omražena ikona konzervativne Amerike. Michael Douglas (79) je sve do 2020. imao oca stogodišnjaka, pa ga je uprkos poodmaklim godinama jedan dio javnosti dugo doživljavao kao dječaka. Ili barem mladića. Joan Baez (82) živi je dokaz za tvrdnju da žene ljepše i dostojanstvenije stare. Clint Eastwood (93) malo se previše poistovjetio sa sopstvenim likovima pa i danas snima filmove u kojima devedesetogodišnjak kao od šale prebije pet decenija mlađeg hrmpaliju.

Politika  i starenje

Joe Biden (81) prestar je došao na čelo Amerike, postoje predviđanja da bi se ponovo mogao kandidirati, a šta je bilo dalje pogledajte u nekom od budućih filmova Michaela Moora (69). Vladimir Putin (71) je sopstvenu starost, brojne bolesti i patrijarhalne mužjačke komplekse pretvorio u planetarno zlo, u rat na teritoriji tuđe zemlje, gdje ubija djecu, žene u starce. Fuj, ubjedljivo najružnija starost našeg doba. Donald Trump (77) rugao se Bidenovim godinama tokom prošle kampanje, a sad se sprema da uradi isto. Stipe Mesić (89), još jedan kralj starenja, izgleda da i dalje trenira onaj svoj aikido i ako nastavi ovako, mogao bi uskoro po broju godina prestići vječnika Jozu Manolića (103). Kad su ga svojevremeno mostarske bitange pokušale proglasiti personom non grata u makar polovini grada, Mesić se zakocenuo od smijeha. Zdravi humor ga ne napušta ni u poznoj dobi.

Goran Bregović ima 73 godine. Vedar i nasmijan, još se vere po šljivama, odakle je imao čast pasti drito na leđa i ozbiljno ozlijediti kičmu. “Mene babo za šljivu privezo…” Sa svim onim milionima ima puno pravo da kaže da je život dobar i da ga treba živjeti punim plućima. Tri kralja folk muzike nisu bili te sreće, da po stare dane uživaju u plodovima slave iz mladosti.  Džej Ramadanovski (1964. – 2020.) umro, kao i Sinan Sakić (1956. – 2018.), a Šaban Šaulić (1951. – 2019.) poginuo. Halid (70) i Šemsa (72) godine podnose dostojanstveno, niti kukaju zbog bolesti, niti žale za mladošću. Bili i ostali zvijezde za uzor. Haris Džinović (72) još ima onu nenadmašnu volovsku glasinu od koje pucaju kristalne čaše iz kompleta za 24 osobe po socijalističkim regalima. Njegov vršnjak Zdravko Čolić po stare dane pobudalio i počeo s političkim provalama. Sad se sjetio da se onda nisu smjeli slaviti Božići. Zaboravio je “Druže Tito mi ti se kunemo”, zaboravio je “godine su prošle pune muka”, zaboravio je “sad slobodno po zemlji ideeeemo…”

Poneki pisac

Crnogorski pisac Mihailo Lalić (1914. – 1992.) pred kraj života žalio je za brdima i planinama koje više ne može pohoditi, a nenadmašni pripovjedač Ćamil Sijarić (1913. – 1989.) u poznom je dobu imao lijek i za tu boljku – legenda kaže da su ga, kad više nije mogao na noge, mlađi prijatelji na rukama nosili omiljenim mu planinskim stazama. Ivo Andrić (1892. – 1975.), naš poznati nobelovac, u kasnim se godinama ispovijedao Ljubi Jandriću, žaleći za Bosnom, njenim vrijednostima i ljepotama, a kada je umirao, uznemireno je divljao po bolničkoj sobi, onda izletio na balkon, zagledao se u neke njemu približavajuće daljine i samo ponavljao: “Strašno. Strašno…”

Strašno…

Uglavnom, svi stare mirno i dostojanstveno, a ti, Ozrene, piši nove blog priče i crkni od muke…

About The Author