Platforma X uklanja naslove iz linkova na vijesti

X postaje sve više neprijateljski za novinske organizacije otkako je Musk preuzeo platformu

Platforma X uklanja naslove iz linkova na vijesti
elon_musk_royal_society

X, platforma ranije poznata kao Twitter, prestala je prikazivati naslove za linkove objavljene na stranici, nakon što je vlasnik Elon Musk rekao da će to učiniti da bi objave izgledale bolje.

Linkovi objavljeni na Twitteru sada se pojavljuju kao slika uključena u članak, kao i tekst u lijevom uglu slike koji označava domenu linka. Ako korisnici žele posjetiti stranicu, moraju kliknuti sliku, ali ona se samo malo razlikuje od načina na koji izgledaju slike prenesene na stranicu. Novi izgled ne odnosi se na reklamne linkove.

Na potezu za uklanjanje naslova radilo se od augusta. Nakon izvještaja Forbesa o planiranoj promjeni, Musk je tweetao: “Ovo dolazi direktno od mene i poboljšat će estetiku.”

X postaje sve više neprijateljski za novinske organizacije otkako je Musk preuzeo platformu prije gotovo godinu dana. Iako nikada nije bio glavni izvor prometa za mnoge stranice s vijestima, platformu koristi većina medijskih organizacija i novinara za dijeljenje i prikupljanje vijesti, ali izvještaji sugeriraju da je promet s Twittera opao od Muskovog preuzimanja.

Posljednjih mjeseci NPR i Australian Broadcasting Corporation (ABC) povukli su se s korištenjem stranice. ABC je okrivio X za toksične interakcije, a kao odgovor, Musk je optužio organizaciju za cenzuru.

U augustu se činilo da je X nakratko stavio odgodu od pet sekundi na učitavanje likova na stranice s vijestima i konkurente X-u, uključujući Reuters, New York Times, Instagram i Blue Sky.

Musk je rekao da je X algoritam optimiziran prema linkovima kako bi se osiguralo da ljudi ostanu na stranici što je duže moguće. “Najbolje je objavljivati sadržaj u dugom obliku na ovoj platformi”, kazao je.

Financial Times je izvijestio da se izvršna direktorica X-a Linda Yaccarino treba sastati s bankama koje su prošle godine finansirale Muskovu kupovinu Twittera u iznosu od 13 milijardi dolara, kako bi objasnila plan za oživljavanje kompanije nakon što su oglašivači odustali od njihove usluge.

Prošlog mjeseca Musk je zaprijetio da će tužiti Ligu protiv klevete (ADL) zbog gubitka prihoda, kazavši da su oglašivači bili pod pritiskom da odustanu od oglašavanja zbog američke grupe za građanska prava, za koju je tvrdio da pokušava zatvoriti njegovu kompaniju lažno ih optužujući da su antisemitisti.

U izjavi od srijede, ADL je ostao pri svom istraživanju da X i druge platforme imaju ozbiljnih problema s antisemitima i ekstremistima, ali je primijetio X-ovu “izraženu namjeru tokom posljednjih nekoliko sedmica da se pozabavi antisemitizmom i mržnjom na platformi”.

ADL je rekao da je optužba da je “nekako orkestrirao bojkot X-a ili prouzročio milijarde dolara gubitaka za kompaniju lažna”.

Izvor: The Guardian

About The Author