Autori i producenti u BiH traže od nadležnih da ne podrže imenovanje članova RAK-a

Navode da je Institut za intelektualno vlasništvo BiH proveo nadzor nad radom UFI-ja te ustanovio niz propusta u njegovom radu

Autori i producenti u BiH traže od nadležnih da ne podrže imenovanje članova RAK-a

Filmski i televizijski autori i producenti u Bosni i Hercegovini uputili su nadležnima zahtjeve koji se odnose na kontroverze koje prate imenovanje članova Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) i problema u sistemu kolektivnog ostvarivanja autorskih prava.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebali bi imenovati članove Vijeća RAK-a na čijoj listi su prvorangirani Antonio Beus, koji je prema njihovim navodima, u direktnom sukobu kao odgovorna osoba Udruženja filmske industrije (UFI) koja se predstavlja kao nosilac autorskih prava za kablovsku retransmisiju.

Smatraju da će on na toj poziciji imati mogućnost vršiti direktan pritisak na kablovske operatere, a podsjetili su da je Sud BiH nekoliko puta donosio pravosnažne presude po kojima se nalaže Institutu za intelektualno vlasništvo BiH da ponovi postupak dodjeljivanja dozvole za kablovsku retransmisiju.

To je Sud BiH učinio jer je Institut oduzeo dozvolu Udruženju filmskih radnika u BiH neprovodeći upravni postupak što je u suprotnosti sa zakonom. Od tada, 2017. godine, autori i producenti ne naplaćuju svoja zagarantirana prava, a zbog pravne nesigurnosti operateri (većina njih) deponuje sredstva.

Autori i producenti navode da je Institut u januaru 2021. godine proveo nadzor nad radom UFI-ja te ustanovio niz propusta u njihovom radu.

Više od 700.000 KM je naplaćeno od pojedinih kablovskih operatera. Od svog tog naplaćenog novca za autorska prava, autori i producenti nisu dobili nijednu KM.

– UFI nije za sav ovaj period uspio uspostaviti bazu podataka, software za raspodjelu, donijeti interne pravilnike koji će regulirati način isplate tantijema, odnosno, nisu učinili apsolutno ništa što se smatra uvjetom da bi jedna kolektivna organizacija postojala i pravilno poslovala – stava su.

Zaključak Instituta je bio da ako se nastavi s ovakvim poslovanjem pitanje je kada će UFI moći izvršiti raspodjelu nosiocima prava, odnosno, opravdati smisao svog postojanja.

Kako navode na poziciji člana RAK-a predstavnik UFI-ja direktno će vršiti pritisak na kablovske operatere. Filmski i TV autori i producenti su shodno tome uputili zahtjeve Parlamentarnoj skupštini BiH i Vijeću ministara.

Izvor: Mediji

About The Author