BHT1 I FTV: Zašto je non-paper bitniji od vojne vježbe na Manjači?

Kada je izbila afera „Non-paper“, Milorad Dodik i ostali akteri danima su bili udarna vijest. Ali povodom vojne vježbe BiH i SAD-a, javne televizije su bile šutljive. Izgleda da političke teme pomno prate samo kada je Dodik glasan

BHT1 I FTV: Zašto je non-paper bitniji od vojne vježbe na Manjači?
Foto: Slobodna Bosna

BHT1: Konačno atraktivniji naslovi

  1. – 24. maj 2021.

OŠTRO I ODGOVORNO: BHT1 je s pravom bio oštar prema kantonalnim vlastima u Sarajevu, gdje su prijavljene brojne zloupotrebe pri vakcinaciji. Ispostavilo se da se pojedini građani vakcinišu mimo redoslijeda, a kantonalni ministar je bio nedostupan za komentar. Urednik Milan Đurović donio je višestran prilog u kojem su sve strane mogle objasniti svoju poziciju, a o vakcinaciji „preko reda“ oglasio se čak i lider SDA Bakir Izetbegović. BHT1 se u maniru odgovornog javnog servisa, koji temama pristupa analitički, zapitao da li popušta pandemijski pritisak, te jesmo li se prerano opustili? Konsultovani stručnjaci su mahom saglasni da nas čekaju bolji dani u borbi protiv epidemije, ali da opreza ne smije manjkati. Pozdravljamo odluku urednika Đurovića da se ponovo čuje glas struke. No, nevjerovatno je da u narednim danima BHT1 nije ispratio masovno kršenje epidemioloških mjera na fudbalskoj utakmici na gradskom stadionu u Banjaluci. Magazin Buka zaključuje da mjere, izgleda, ne važe za sve. U nekim drugim zemljama razjareni navijači i fudbalske utakmice bili su okidači za nove epidemiološke skokove. Propust je što se javna televizija nije bavila ovim događajem, posebno ako su već otvarali temu popuštanja mjera.

HRABRI NOVALIĆ I HRABRI(JI) NASLOVI: Konačno hrabriji naslovi i na BHT1. Urednik Dejan Petrović (petak) u naslovu u špici izdvaja komentar Fadila Novalića na ostavku Davora Pehara, direktora Zavoda za javno zdravstvo. Petrović s dozom ironije poentira da je hrabri Novalić poručio da na Peharovoj poziciji moraju biti hrabri ljudi. Državna televizija se napokon malo opustila u političkim prilozima, pa smo dan prije (Blažica Krišto) gledali prilog o sukobima u SDA. Da li odlazi Denis Zvizdić? Šta nam o stanju u najvećoj bošnjačkoj stranci govore silni odlasci stranačkih prvaka? Bilo bi zanimljivo i druge vodeće političke stranke staviti na ovakav ili sličan skener.

A ŠTA KAŽE DRUGA STRANA? Federalno ministarstvo zdravlja je pripremilo zakon kojim se planira zabraniti pušenje u svim zatvorenim javnim objektima. Reagovali su ugostitelji i njihova udruženja, a urednica Azira Hrustemović, pored njihovih reakcija, u kojima najavljuju ekonomsku (ili svoju) propast, donosi i mišljenje građana i jednog zastupnika (uglavnom se pozdravlja zabrana). Šta je nedostajalo? Mišljenja predlagača zakona i zdravstvenih stručnjaka, čime je izostala druga strana priče. U prvom planu su bili ogorčeni ugostitelji koji strahuju da će im posao biti na gubitku, ali šta na to imaju reći u Ministarstvu? Ako zakon već dijeli javnost i stvara udaljene stavove, onda je zadaća odgovornog javnog medija da obje strane propituje. I da se pokušaju objasniti (motivi) obje strane. Zabrana pušenja u javnosti odavno je na snazi u mnogim zemljama, pa bi bilo zanimljivo čuti i njihova iskustva. Je li došlo zaista do pada posjete u restoranima i kafićima? Da li su se neki gosti počeli vraćati kada je pušenje zabranjeno? Uostalom, šta o pušenju i njegovoj zabrani imaju reći oni najpozvaniji – zdravstveni stručnjaci? To je ipak mjera zdravstvene politike. Umjesto toga, u prvom planu su bili samo ugostitelji koji ostrašćeno predviđaju poslovnu kataklizmu.

OCJENA: 6

 

FTV: Kada jedna vijest stane u pola dnevnika

  1. – 24. maj 2021.

BEZ POLITIČKE POZADINE: Zajedničke vojne vježbe BiH i SAD-a prošle su nedovoljno opaženo na obje javne televizije, posebno ako se posmatra politička dimenzija. FTV (Maida Muhović) jeste više akcentirao da je Milorad Dodik jedini član Predsjedništva koji nije bio prisutan, ali je bilo malo propitivanja poslatih poruka, stvarnog ili simboličkog značaja vježbi i ranijih izjava. Mediji iz regiona bili su dosta slobodniji, pa su govorili kako je BiH održanom vježbom korak bliže NATO-u. Zanimljivo je da su obje televizije izvještavanje ponajviše svele na tehničke stvari opisujući nam šta su tačno radili vojnici. Javnost zasigurno od vojnih vještina više interesuje politička pozadina vježbi.

KAD UREDNIK IZGUBI MJERU: Inicijativa da ulica Maršala Tita u Srebrenici dobije ime po austrijskom piscu Peteru Handkeu, osvjedočenom negatoru srebreničkog genocida, s pravom izaziva osudu i nevjericu u javnosti. Ipak, posvetiti toj vijesti više od trinaest minuta, gubitak je svake mjere. Urednik Sanjin Bećiragić kao da je u četvrtak pravio specijal o Srebrenici i Handkeu, a ne Dnevnik 2 kao mjesto svakovrsnih aktuelnosti.

PRIČE KOJE ZASLUŽUJU PAŽNJU: FTV je protekle sedmice donio nekoliko dobrih priloga, poput onog o uslovima rada tuzlanskih radiologa i dugim listama čekanja. Studenti iz Tuzle protestovali su jer ih je dodatnim troškovima studiranja prevario Američki univerzitet u BiH. Sve su to priče koje su zaslužile i dobile udarnu pažnju javnog medija.

OCJENA: 5

KOMPARATIVNA ANALIZA: Kada je izbila afera „Non-paper“, Milorad Dodik i ostali akteri danima su bili udarna vijest. Slušali smo (pr)ocjene o promjeni evropske politike spram BiH, ideje o razdruživanju, nagađanja o autorima papera… Sada kada se izvodi zajednička vojna vježba BiH i SAD-a, a čiji je značaj lider SNSD-a više puta minorizovao, javne televizije su bile neobične ćutljive. Baš kao i sam Dodik, koji se nije pojavio na Manjači. Izostala su nagađanja o političkoj pozadini, kao i ključno pitanje: Je li ovo snažni zaokret u smjeru atlantskih integracija? Ispada kao da javne televizije političke teme pomno prate samo onda kada je Dodik glasan.

 

Plus sedmice

BHT1

Nedjeljni prilozi o radnim iskustvima lica sa invaliditetom. Bitna tema kojoj je mjesto na javnoj televiziji.

FTV

Prilog o uslovima rada tuzlanskih radiologa. Zdravstvo je oblast koja je u epidemiji dobila veliku pažnju, ali neki problemi su oduvijek tu.

 

Minus sedmice

BHT1

Prilog o zabrani pušenja u javnim zatvorenim objektima morao je biti pripremljen s više pažnje. Šta kažu kreatori zakona i zdravstveni stručnjaci? O zakonu nemaju mišljenje samo pripadnici jedne interesne skupine (ugostitelji).

FTV

Vojna vježba na Manjači je prošla bez hrabrijeg propitivanja političkih odnosa i poruka.

 

About The Author