BBC-jev novinar Martin Bashir izvinuo se sinovima Lady Di

Tvrdi da je intervju iz 1995. godine proveden pod uvjetima princeze Diane i da su ostali dobri prijatelji nakon što je emitiran

BBC-jev novinar Martin Bashir izvinuo se sinovima Lady Di

Martin Bashir, BBC-jev novinar koji je na nagovorio princezu Dianu na eksplozivni intervju, izvinio se prinčevima Williamu i Harryju, ali i rekao da je “nerazumno” povezivanje njegovih postupaka s njezinom smrću.

Izvještaj penzioniranog suca Johna Dysona otkrio je da je Bashir naručio lažne bankovne izvode koji su lažno sugerirali da su neki od najbližih pomoćnika Lady Di plaćali sigurnosne službe kako bi je nadzirali.

Bashir (58) ih je tada pokazao Dianinu bratu Charlesu Spenceru u namjeri da ga uvjeri da mu dogovori sastanak s Dianom i zadobije njezino povjerenje.

Bashir je rekao za Sunday Times da se “duboko izvinjava” njezinim sinovima, prinčevima Williamu i Harryju, kaže da nikada nije htio nauditi Diani ni na koji način te da ne vjeruje da je to i učinio.

No William je rekao da su Bashirovi postupci i intervju dali “veliki doprinos” raspadu odnosa njegovih roditelja i “znatno pridonijeli” njezinu strahu, paranoji i izolaciji posljednjih godina života.

Harry se također oglasio i rekao da su obmanjujuće prakse odigrale ulogu u smrti njegove majke jer je, kaže, domino efekt kulture iskorištavanja i neetičnih praksi na kraju oduzeo život Diani koja je poginula u automobilskoj nesreći u Parizu 1997. godine kad je imala 36 godina.

Bashir je odbacio optužbe iz izvještaja, naglašavajući da ne može biti odgovoran za mnoge druge stvari koje su se događale u njezinu životu i kompleksna pitanja oko tih odluka.

Tvrdi da je intervju iz 1995. godine proveden pod uvjetima princeze Diane i da su ostali dobri prijatelji nakon što je emitiran intervju koji je pratilo 22,8 miliona ljudi.

– Moja porodica i ja smo je voljeli – rekao je Bashir i otkrio da je Diana posjetila njegovu suprugu i novorođenče u bolnici te da je princeza organizirala rođendansku zabavu za njegovo najstarije dijete u Kensingtonskoj palači.

Bashir je rekao da žali što je pokazao Dianinu bratu lažne dokumente, ali da to “nije imalo veze” s priznanjima u intervjuu.

Diana je u slavnom intervjuu rekla da ih je “u njezinu braku troje”, misleći pritom na odnos koji je Charles imao s Camillom Parker Bowles, a priznala je da je i sama imala izvanbračnu aferu.

Bashir tada nije bio previše poznat, ali se zatim proslavio i intervjuirao zvijezde poput Michaela Jacksona, a porodica pop-pjevača također krivi Bashira za njegovu smrt i tvrde da je Jackson nakon intervjua postao sve ovisniji o drogama.

Bashir je radio za BBC kao urednik vjerskog programa. Odstupio je s dužnosti prošle sedmice, pozivajući se na loše zdravlje, tek nekoliko sati prije nego što je Dysonov izvještaj podnesen šefovima BBC-ja.

Izvor: HRT

About The Author