Bjeloruske vlasti nastavljaju s gušenjem slobodnog novinarstva

Uhapšeno 13 uposlenika TUT.BY, a komercijalni putnički let za Minsk preusmjeren kako bi se uhapsio novinar Raman Pratasevich

Bjeloruske vlasti nastavljaju s gušenjem slobodnog novinarstva

Bjeloruske vlasti poduzele su još jedan korak u svojoj nemilosrdnoj kampanji da uguše nezavisne medije. Ovaj put cilj im je TUT.BY, jedan od najvećih medija u zemlji.

Policija je pretražila urede TUT.BY-a u Minsku i još pet gradova. Također, pretresli su domove najmanje pet članova osoblja oduzevši elektroniku, dokumente, gotovinu i bankovne kartice.

Priveli su najmanje 13 djelatnika TUT.BY-a. Njih 11, uključujući izvršnu direktoricu Liydmilu Chekinu, glavnu urednicu Marinu Zolotovu i urednicu Olgu Loyko, još uvijek su iza rešetaka.

Vlasti su također izvršile raciju na urede nekoliko drugih internetskih platformi povezanih s TUT.BY i pritvorile Sergeja Povališeva, direktora Hoster.by, odjela za hosting matične kompanije TUT.BY, i Darju Danilovu, koja vodi jedan od projekata TUT.BY.

Odjel za finansijske istrage izjavio je da su pretresi i hapšenja izvršeni u vezi s kriminalističkom istragom navodne “velike utaje poreza” menadžerskog tima TUT.BY-a.

Vlasti su također blokirale pristup najmanje dvije web stranice TUT.BY. Prema Ministarstvu informacija, poslovnica je objavila materijale neregistrirane Bjeloruske fondacije solidarnosti (BYSOL) koja pruža finansijsku podršku onima koji su u Bjelorusiji „patili od zlostavljanja režima“.

Posljednjih se godina TUT.BY suočava sa sve većim pritiskom vlade zbog nezavisnog izvještavanja. Objavljivali su članke o osjetljivim socijalnim i političkim pitanjima, uključujući policijsko zlostavljanje nad učesnicima protesta. U decembru je sud u Minsku oduzeo medijsku dozvolu zbog navodnog širenja “lažnih informacija”.

Novinarka TUT.BY Katsiaryna Barysevich puštena je iz zatvora, odsluživši šestomjesečnu kaznu odmazde zbog članka o smrti Ramana Bandarenke, aktiviste kojeg su policajci u civilu do smrti pretukli. Njene kolege planirali su je dočekati ispred zatvorskih vrata s buketima cvijeća, ali pretresi i hapšenja uništili su te planove.

Bjeloruske vlasti trebale bi odustati od krivičnog postupka protiv TUT.BY i odmah i bezuvjetno osloboditi uhapšene, naglašavaju u Humen Rights Watchu.

U međuvremenu bjeloruske vlasti preusmjerile su komercijalni putnički let za Minsk kako bi uhapsile novinara Ramana Pratasevicha na šta je reagirao Odbor za zaštitu novinara (CJP).

– Šokirani smo današnjom akcijom, iako je Vlada predsjednika Aleksandra Lukašenka posljednjih godinu dana sve više gušila medije u Bjelorusiji zadržavajući, kažnjavajući i protjerujući novinare i osuđujući ih na sve duže i duže zatvorske kazne kazala je koordinatorica programa CPJ Gulnoza Said.

Pozvala je bjeloruske vlasti da odmah puste Ramana Pratasevicha te evropske čelnike da snažno odgovore na ovo kršenje međunarodnih normi.

Pratasevich je radio za NEXTA-Live Telegram kanal, koji ima milione pretplatnika i aktivno je pratio proteste u Bjelorusiji.

Izvor: Human Rights Watch/CPJ

About The Author