Španska volonterka suočena s online nasiljem zbog grljenja senegalskog migranta

Luna Reyes na meti pristaša krajnje desnice nakon što su snimke gesta postale viralne

Španska volonterka suočena s online nasiljem zbog grljenja senegalskog migranta
Foto: N1

Fotografija koja je zabilježila humanost trenutka kada je volonterka Crvenog križa nježno zagrlila Senegalca nekoliko trenutaka nakon što je zakoračio u špansku sjevernoafričku enklavu Ceuta.

Nekoliko sati nakon što je snimka postala viralna, Luna Reyes zaključala je naloge na društvenim mrežama jer se suočila s bujicom zlonamjernih komentara pristaša stranke španske krajnje desnice Vox i ostalih potaknutih dolaskom 8.000 migranata u Ceutu.

– Vidjeli su da je moj dečko Crnac, ali su me svejedno vrijeđali i govorili užasne, rasističke stvari – kazala je 20-godišnjakinja, koja od marta volontira u Crvenom križu.

Kako su se vijesti o online zlostavljanju širile, poruke koje pozdravljaju zagrljaj ubrzo su počele pljuštati, utapati uvrede te je interent preplavio hashtag #GraciasLuna.

– Nećemo dopustiti da mržnja pobijedi – rekla je vijećnica u Gradu Madridu Rita Maestre na Twitteru, dodajući da će oni koji taj zagrljaj vide kao simbol najboljeg u svojoj zemlji nadmašiti ostale.

Reyes je opisala postupak grljenja nekoga u nevolji kao najnormalniju stvar na svijetu. Iako nije znala ni ime muškarca vidjela je da se bori s iscrpljenošću i dala mu je vode.

– Plakao je, ispružila sam ruku i zagrlio me. Držao se za mene. Taj je zagrljaj bio njegov spas – rekla je. Nekoliko dana nakon što je stigao u Ceutu, nije ga više vidjela.

Strahovala je da je on mogao biti jedan od 5.600 ljudi poslanih natrag u Maroko, a na Twitteru su se pojavile pohvalne riječi španskih TV voditelja, umjetnika i predstavnika najviših nivoa vlasti.

– #GraciasLuna za predstavljanje najboljih vrijednosti našeg društva – kazala je španska ministrica ekonomije Nadia Calviño, dok je španska ministrica rada Yolanda Díaz kazala da je to mnogo više od fotografije nego je simbol nade i solidarnosti.

Generalni tajnik Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca Jagan Chapagain također je kazao da Luna predstavlja njihovo najbolje #GraciasLuna je za svjetlo i pokazivanje svijetu kako izgleda čovječanstvo.

Reyes nije komentirala poruke podrške jer kaže da se još oporavlja od iskustva boravka na prvoj liniji gdje su na hiljade migranata, od kojih su mnogi umorni od plivanja u namjeri da pređu granicu, a Ceutu su stigli nakon od 36 sati. “Nismo bili obučeni da tako nešto vidimo”, rekla je.

Za nešto više od 24 sata gotovo 8.000 migranata ušlo je u španski grad Ceutu, smješten na sjevernoafričkoj obali, uz obalu mora, a stotine migranata to i dalje pokušavaju učiniti. Španske su vlasti rasporedile vojsku i patrolu na granici koja razdvaja Ceutu na španskoj od marokanske strane, u pokušaju da kontrolira ovaj najnoviji val pokušaja ulaska.

Izvor: The Guardian

About The Author