Grupa novinara napustila javnu raspravu o kleveti u Trebinju

Novinari koji su napustili raspravu predali su amandmane na predloženi nacrt, u kojima su detaljno obrazložili sporne odredbe

Grupa novinara napustila javnu raspravu o kleveti u Trebinju
Foto: Direkt-portal.com

 

Grupa novinara, uglavnom okupljenih oko udruženja “Umbrella”u Trebinju je demonstrativno napustila javnu raspravu o Nacrtu o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske, kojim se kriminalizira kleveta i uvreda, uz zahtjev da nacrt zakona bude povučen.

Novinarka portala Direkt Milanka Kovačević rekla je da je atmosfera koju stvara vlast pogubna za slobodu u Republici Srpskoj i da predložene izmjene nisu u duhu evropskog zakonodavstva.

Javnu raspravu nazvala je farsom, jer je predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik prije nekoliko dana na javnom servisu RS rekao da će zakon biti usvojen u ovakvom obliku.

– Sve je pro forme i sve je uvredljivo za dio novinarske zajednice koju ja predstavljam. Mi smo od Ministarstva pravde očekivali mnogo više i to da će na red doći prijedlog zakona o porijeklu imovine. To je mnogo značajnije za javni interes od pretvaranja klevete u krivično djelo – kazala je Kovačević, dodajući da ima iskustva s tužbama za klevetu u građanskom postupku i da je to za nju bilo poprilično traumatično.

Novinari koji su napustili raspravu predali su amandmane na predloženi nacrt, u kojima su detaljno obrazložili sporne odredbe. Amandmani se odnose na članove kojima se reguliraju neovlašteno objavljivanje tuđeg spisa, portreta ili snimka, zatim na oblast klevete i uvrede, te na iznošenje ličnih i porodičnih prilika.

Na javnu raspravu došli su opozicioni poslanici Nebojša Vukanović, Igor Crnadak i Ognjen Bodiroga, koji su zajedno s grupom novinara napustili javnu raspravu i otišli direktno pred televizijske kamere.

Dok je dio medija snimao izjave od prisutnih političara, novinari okupljeni oko udruženja “Umbrella” udaljili su se i nisu željeli da daju izjave, jer bi to značilo da pristaju na politizaciju događaja.

“Direkt” portal smatra da će novinari i drugi građani biti najviše pogođeni predloženim izmjenama, a da su političari u mnogo boljoj poziciji, budući da imaju znatno bolje resurse za odbranu.

Nacrt Krivičnog zakona usvojen je 25. marta ove godine. Prva javna rasprava je održana u Banjoj Luci 5. maja, kada su novinari zatražili povlačenje predloženih izmjena. Isto je zatraženo na raspravi u Istočnom Sarajevu i Bijeljini.

Kriminalizacija klevete, Nacrtom koji je usvojila Vlada Republike Srpske, predviđa ogromne novčane kazne u rasponu od 8.000 do 100.000 KM, ukoliko je ono što se iznosi ili prenosi dovelo ili moglo dovesti do teških posljedica za oštećenog.

Izvor: Direkt

About The Author