Vlasti u BiH moraju hitno riješiti finansijske probleme javnog RTV sistema

Tužilaštvo BiH izdalo naredbu za provođenje istrage o odgovornosti članova Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog sistema BiH (BHRT, RTV FBiH, RTRS)

Vlasti u BiH moraju hitno riješiti finansijske probleme javnog RTV sistema

Nakon privremenog prekida TV i radijskih programa RTV Federacije Bosne i Hercegovine 8. maja, partneri Brzog odgovora na slobodu medija (MFRR) osudili su neodgovorno političko upravljanje koje je stvorilo krizu i dovelo do direktnog kršenja prava građana na slobodu informacija.

Dugogodišnji finansijski spor između nacionalnog javnog servisa (BHRT) i federalnog javnog kanala Bosne i Hercegovine (FTV), dva od tri javna servisa u zemlji, doveo je do nezapamćenog medijskog zamračenja po nalogu Upravnog odbora BHRT-a.

Zbog toga je program zamijenjen testnim signalom u šest sati ujutro 8. maja. Signal FTV-u ponovno je aktiviran dan kasnije po nalogu Općinskog suda u Sarajevu, koji je BHRT-u zaprijetio novčanom kaznom.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine izdalo je 15. maja naredbu za provođenje istrage o odgovornosti članova Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog sistema BiH (BHRT, RTV FBiH, RTRS) čijih dvanaest članova imenuju entitetski parlamenti i parlament Bosne i Hercegovine.

– Većina problema s kojima se danas suočavaju BHRT i RTV FBiH proizilazi upravo iz činjenice da Zakon o javnom RTV sustavu, koji je donesen 2005. godine i u proteklom periodu više puta mijenjan, nikada nije u potpunosti implementiran u praksi, niti se poštuje – poručili su iz Udruženja BH novinari, osudivši nedostatak političke volje da se situacija riješi.

Taj sistem dodatno je narušen 2017. godine jednostranom odlukom RTRS-a, Radiotelevizije Republike Srpske, da ne poštuje važeći Zakon o raspodjeli RTV takse.

– Nadamo se da će istraga Tužilaštva BiH biti dodatni signal članovima Upravnog odbora tri javna emitera da se hitno vrate na ključne zakonske odredbe o načinu naplate i raspodjele RTV takse – dodali su iz Udruženja.

Misija MFRR-a upozorila je da je sama egzistencija bosanskohercegovačkih javnih servisa dovedena u pitanje ako se višegodišnja kriza hitno ne riješi.

Situacija se dodatno pogoršala u decembru, kada jedini izvor prihoda BHRT-a nije naplaćen nakon ugovornog spora s upravom BHRT-a. Bosna i Hercegovina je bila na rubu da postane jedina evropska zemlja bez javnog emitera, što bi potencijalno ostavilo 800 zaposlenih bez posla.

Iako je u martu Evropsko vijeće pristalo na otvaranje pregovora o pristupanju, Bosna i Hercegovina tek treba poboljšati svoje okruženje za medije kako bi nastavili svoj put prema EU, budući da je Evropska komisija ukazala na “nazadak” u slobodi medija u izvještaju objavljenom u novembru.

Partneri MFRR-a pozivaju nadležna tijela da pronađu održivo rješenje kako bi javnim servisima osiguralo dovoljno sredstava za normalno funkcioniranje, kao i provedbu pravnog okvira koji štiti njihovu nezavisnost i garantira obavljanje njihove misije javnog servisa.

– Održivo finansiranje javnih servisa preduvjet je za pristupanje zemlje EU, u skladu s novousvojenim Zakonom o slobodi medija u Evropi. Očekujemo će istraga Tužilaštva rasvijetliti finansijsko upravljanje posljednjih godina i pronaći odgovorne za sistemsku opstrukciju Zakona o javnom radiotelevizijskom sistemu tokom gotovo dva desetljeća – naveli su iz MFRR-a.

Saopćenje potpisuju: Evropska federacija novinara (EFJ), ARTICLE 19, Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), Međunarodni institut za štampu (IPI), Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa (OBCT), Free Press Unlimited (FPU) i Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO).

Izvor: EFJ

About The Author