Nastavlja se ‘blokada’ slavnih osoba zbog rata u Gazi

Društvene mreže preplavile su slike sa zvjezdanog Met Gala događaja. U isto vrijeme, Izrael je pokrenuo vojnu operaciju u Rafahu

Nastavlja se ‘blokada’ slavnih osoba zbog rata u Gazi

Korisnici društvenih medija optužili su slavne osobe zbog nedjelovanja u suočavanju s humanitarnom krizom u Gazi – i krenuli su u takozvani “blokaut” kako bi izvršili pritisak na zvijezde da zauzmu jasan stav o pitanju rata u Gazi.

Naime, korisnici blokiraju gledanje bilo kojeg sadržaja s računa određenih slavnih osoba na platformama društvenih medija, uključujući X, TikTok i Instagram. Neki su objavljivali postove o slavnim osobama koje su blokirali koristeći hashtag kao što je #blockout, #blockout2024 ili #celebrityblockout. Drugi su dijelili postove korisnika koji su kritizirali posjetitelje glamuroznih događaja poput Met Gale.

Korisnici tvrde da je to njihov vid protesta jer slavne osobe ili nisu progovorile ili nisu rekle dovoljno protiv izraelskih akcija u Gazi.

Blokiranje računa slavnih ili utjecajnih osoba znači da se na društvenim mrežama ne vidi sadržaj koji oni proizvode – nema postova, nema fotografija ili videa, nema saradnje sa sponzorima. Broj ljudi koji reagiraju na sadržaj donosi novac, tako da blokade utiču na broj pregleda i – u konačnici – na plaće.

Blokada također cilja na brendove slavnih osoba odvraćajući pažnju s njihovog sadržaja. Ipak, ne postoji jedinstveni organizirani popis slavnih osoba koje se blokiraju. Neki korisnici nude prijedloge slavnih, dok drugi odlučuju sami. Slavne osobe u SAD-u i šire imenovane su u blokadi.

Blokiranje ovisi o svakom korisniku društvenih mreža. I svaka slavna osoba, influencer ili kreator sadržaja mora biti pojedinačno blokiran na svakoj platformi.

Kako su se protesti protiv rata u Gazi povećavali u kampusima univerziteta, postavilo se i pitanje angažmana slavnih i utjecajnih osoba, a akcija je dobila na značaju Met Gale, godišnje zabave koja privlači mnoštvo poznatih osoba iz svijeta mode, filma, muzike i sporta, održane prošle sedmice.

Društvene mreže preplavile su slike sa zvjezdanog događaja. Otprilike u isto vrijeme, slike su kružile kad je Izrael pokrenuo vojnu operaciju u gradu Rafahu na jugu Gaze. To je dovelo do toga da su neki korisnici ukazali na kontrast između raskoši slavnih na gala večeri i situacije u Gazi – koristeći slike s obje strane – i osuđivali slavne osobe što ne koriste svoje platforme da govore u korist onih koji pate.

Učinkovitost tek će se vidjeti, rekla je Beth Fossen, asistentica na predmetu marketing Univerziteta Indiana. To može ovisiti o slavnoj osobi i po čemu je poznata – slavna osoba čiji je “brend” vezan za humanitarne svrhe može biti više pogođena od one koja je prvenstveno poznata po talentu.

– Ako je vaš identitet stvarno vezan za promociju nečega što je ključno za bojkot, onda bi to potencijalno moglo imati stvarno ozbiljne posljedice – kaže Fossen.

Bilo je i nekih kritika zbog blokade, a neki su rekli da fokus na slavne osobe odvlači pažnju od onoga što se događa u Gazi. Drugi se pitaju koji su parametri za procjenu treba li nekoga blokirati – i što bi se smatralo dovoljnim da poznata osoba govori ili čini.

Iako nema liste osoba koje su pogođene pokretom neka od njih su Taylor Swift, Justin Bieber i Drake. Glumica i pjevačica Selena Gomez navodno je izgubila milion pratitelja na Instagramu i 100.000 na X-u, prema američkoj analitičkoj stranici društvenih medija Sonic Blue.

Kolegice glumica i pjevačica Zendaya, reality TV zvijezda Kim Kardashian i njezina sestra Kylie Jenner također su doživjele pad od stotina hiljada pratitelja.

Pokret je potaknuo TikTok video influencerice Haley Kalil na Met Gala 7. maja, gdje je sinhronizirala izraz “Neka jedu tortu”. Ova fraza, koja se pripisuje kraljici Mariji Antoaneti, povlači paralele s Francuskom revolucijom, simbolizirajući ravnodušnost prema patnji osiromašenih.

– Vrijeme je da blokiramo sve slavne osobe, influencere i bogate članove društva koji ne koriste svoje resurse za pomoć onima kojima je to krajnje potrebno. Dali smo im njihove platforme. Vrijeme je da to uzmemo natrag, oduzmemo svoje poglede, svoje lajkove, naše komentare, naš novac – kazala je.

Izvor: AP

About The Author