Tinejdžer priznao krivicu za prevaru na Twitteru

Prevarom je prikupljeno više od 117.000 američkih dolara kriptovalute

Tinejdžer priznao krivicu za prevaru na Twitteru

Tinejdžer Graham Ivan Clark iz Sjedinjenih Američkih Država priznao je krivicu za hakiranje nekoliko Twitter računa u velikoj prevari s Bitcoinima.

Graham Ivan Clark imao je 17 godina kada je koordinirao prevaru – koja je hakirala profile poznatih osoba uključujući Kim Kardashian West, Kanye West, Elona Muska, Billa Gatesa i Baracka Obamu.

Provest će tri godine u zatvoru kao dio sporazuma o priznanju krivnje, saopćio je Sud na Floridi, ali Clark je već odslužio 229 dana ove trogodišnje kazne, no bit će mu zabranjeno korištenje računara bez nadzora.

Hakovanje se dogodilo 15. jula prošle godine kada su Twitter nalozi računi slavnih potaknuli sljedbenike da doniraju bitcoin za borbu protiv koronavirusa.

– Svi traže od mene da dam nešto zajednici. Zato za svakih doniranih 1.000 dolara, ja vraćam 2.000 dolara – pisalo je u tweetu koji je navodno poslan s računa Gatesa.

Prevarom je prikupljeno više od 117.000 američkih dolara kriptovalute. Novac je predat vlastima kako bi ga vratili oštećenima, rekao je Clarkov advokat.

Navedeno je da je Clark glumio člana Twitter osoblja kako bi dobio pristup mrežama kompanije i sarađivao s još dvojicom hakera kako bi dovršio pljačku, piše BBC.

Nima Fazeli (22) iz Orlanda i Mason Sheppard (19) iz Bognora Regisa optuženi su za savezne zločine. Porodica Shepparda odbila je komentirati, a Ministarstvo vanjskih poslova reklo je da “ne komentira zahtjeve za izručenjem”.

About The Author