Najmanje 300 novinara ubijeno je tokom deset godina rata u Siriji

Da bi izbjegli hapšenja ili sigurnu smrt, stotine novinara pobjeglo je iz zemlje

Najmanje 300 novinara ubijeno je tokom deset godina rata u Siriji
Foto: RSF

Na desetu godišnjicu protuvladine pobune koja je započela sirijski građanski rat, Reporteri bez granica (RSF) naveli su poguban utjecaj tog rata na medije i novinare u zemlji. Stotine njih je ubijeno, a najmanje još sto vode se kao nestali ili su u izgnanstvu.

To je za medije najsmrtonosniji sukob ikad. Izvještavajući o ratu, u kojem je ubijeno 400.000 ljudi, i progonu autoritarnog režima radikalnih oružanih grupa, sirijski su novinari platili vrlo visoku cijenu, kao i stanovništvo u cjelini.

Od 2011. godine, najmanje 300 profesionalnih i neprofesionalnih novinara ubijeno je tokom izvještavanja o bombardiranju i zračnim napadima ili su ubijeni od različitih strana u sukobu, prema informacijama koje je prikupio RSF.

Iako ovako visoka, ova bi brojka u stvarnosti mogla biti i veća. U prošlogodišnjem izvještaju sirijska Mreža za ljudska prava (SNHR) utvrdila je da je broj ubijenih novinara 700. Potvrđivanje takvih procjena trenutno nije moguće zbog poteškoća u pristupu informacijama i prikrivanja zlodjela.

Stotine novinara je uhapšeno ili oteto. Prema podacima koje je prikupio, ali ih još uvijek ih provjerava, Sirijski centar za medije (SCM) više od 300 novinara je uhapšeno, a gotovo 100 njih su žrtve otmice od 2011. godine.

Vlada i njene obavještajne službe bile su odgovorne za hapšenja u prve dvije godine rata, ali raspadom zemlje pojavili su se novi progonitelji novinara, prije svega džihadističke grupe poput takozvane Islamske države, Al-Nusre Front i Jaysh Al-Islam.

U nedostatku bilo kakvih vijesti, pretpostavlja se da su neki novinari umrli nakon mučenja ili da su pogubljeni. Ponekad porodice dobivaju službenu potvrdu da je njihov voljeni umro. Vlasti su tek nedavno počele izdavati službene smrtovnice.

Da bi izbjegli hapšenja ili sigurnu smrt, stotine novinara pobjeglo je u samonametnuto progonstvo, pridonoseći procesu kojim je zemlja očišćena od medijskih radnika.

Egzodus je sve veći u posljednje dvije godine jer je vlada Bashara al-Assada povratila kontrolu nad ogromnim dijelovima zemlje i njegove su snage napredovale u posljednjih nekoliko enklava koje još uvijek nisu bile pod njegovom kontrolom.

Sirija je i dalje zemlja koja prima najviše podrške od odjela za pomoć RSF-a. U proteklih deset godina više od 250 sirijskih novinara i 26 medija primilo je finansijsku pomoć ili obuku.

Deseci novinara i dalje su u velikoj opasnosti u sjeverozapadnoj provinciji Idlib, posljednjem teritoriju koji još uvijek drži džihadistička grupa Hay’at Tahrir al-Sham (HTS).

Izvor: Reporteri bez granica (RSF)

About The Author