Društvo novinara BiH pozvalo redakcije da kandidiraju novinare za godišnju nagradu

Prošle godine zbog situacije uzrokovane pandemijom Covid-19 nije održana dodjela “Novinar godine 2019.”

Društvo novinara BiH pozvalo redakcije da kandidiraju novinare za godišnju nagradu
Foto: Bernard Hermant sa Unsplash

Društvo novinara Bosne i Hercegovine povodom 3. maja – Svjetskog dana slobode medija organizira tradicionalnu dodjelu godišnje nagrade “Novinar godine 2020”.

Nagrade se dodjeljuju u pet kategorija: godišnja nagrada u kategoriji pisanih medija, godišnja nagrada u kategoriji radijskog novinarstva, godišnja nagrada u kategoriji televizijskog novinarstva, godišnje priznanje u kategoriji “Nagrada za životno djelo” i godišnja nagrada “Novinar godine”.

Uz te nagrade i priznanja, Društvo novinara BiH  po potrebi, i u izuzetnim prilikama, može dodijeliti i  specijalne nagrade i priznanja.

Prošle godine zbog situacije uzrokovane pandemijom Covid-19 nije održana dodjela “Novinar godine 2019.”

Iz Društva novinara saopćavaju da je, iako je epidemiološka situacija i dalje složena, odlučeno da ovogodišnja manifestacija bude održana 3. maja u skladu sa svim epidemiološkim mjerama.

Tu odluku Upravni odbor donio je s ciljem da se tradicija Društva nastavi te da novinari dobiju priliku da nagrade najbolje u struci i na taj način im odaju javno priznanje.

Pri tome  je, kako se navodi u saopćenju, ocijenjeno da novinarska profesija kao i cehovska organizacija, uz samoprijegorni rad pojedinaca i redakcija u eri pandemije korona virusa, bude primjer sveukupnoj javnosti u Bosni i Hercegovini, da život unatoč svim trenutnim teškoćama, ne smije stati.

U skladu s odlukom Upravnog odbora Društvo novinara BiH poziva redakcije sa sjedištem u Bosni i Hercegovini, novinare pojedince, kao i slobodne novinare, da pošalju prijedloge, odnosno nominiraju kandidate za godišnje nagrade.

Prijedlozi se mogu slati poštom na adresu: Društvo novinara Bosne i Hercegovine, Pruščakova 8, 71 000 Sarajevo, ili na e- mail [email protected], do 18. aprila, saopćeno je iz Društva novinara BiH.

About The Author