Ruska novinarka Marina Ovsyannikova dobila novčanu kaznu nakon protesta

Novčana kazna od oko 215 funti relativno je mala za protest koji je šokirao ruske TV gledaoce i dobio pohvale zapadnih čelnika

Ruska novinarka Marina Ovsyannikova dobila novčanu kaznu nakon protesta
Foto: BBC

Ruski sud kaznio je Marinu Ovsyannikovu s 30.000 rubalja (oko 215 funti) zbog kršenja zakona o protestima nakon što je upala u studio tokom emitiraja vijesti uživo na Channel One upozoravajući na rusku invaziju na Ukrajinu.

Novčana kazna koja joj je nakon toga izrečena relativno je mala za čin protesta koji je šokirao ruske televizijske gledaoce i nakon čega je dobila pohvale zapadnih dužnosnika. Predsjednik Francuske Emmanuel Macron ponudio joj je zaštitu i rekao da će o njenom slučaju razgovarati s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

U pravnom zaokretu, Ovsyannikova je kažnjena ne zato što je upala u program Prvog kanala, već zbog video izjave koju je objavila prije tog čina i gdje je kazala da se stidi što je radila na tom kanalu i širila “propagandu Kremlja”.

– Ovo su zaista neki od najtežih dana u mom životu. Nisam spavala dva dana. Ispitivali su me više od 14 sati. Nisu mi dopustili da razgovaram s porodicom niti mi je pružena bilo kakva pravna pomoć – kazala je ona novinarima nakon saslušanja, navodeći da nije iznenađena puštanjem na slobodu budući da je majka dvoje djece.

Njeni prijatelji su strahovali od najgoreg nakon što je Ovsyannikova zadržana u policijskom pritvoru gotovo 24 sata poslije hapšenja, sumnjajući da bi joj tužitelji mogli izreći ozbiljne krivične kazne.

Ruski državni mediji također su izvijestili da je istražni odbor pokrenuo postupak protiv nje, dok su advokati proveli veći dio noći pretražujući lokalne policijske stanice kako bi je pronašli.

Privedena je u utorak navečer nakon što je istrčala na set večernjih vijesti s plakatom na kojem je pisalo: “Zaustavite rat. Ne vjerujte propagandi. Lažu vas”.

Konačno se ponovno pojavila u utorak navečer u sudnici u Moskvi. Na fotografiji uz advokata izgledala je neozlijeđena, a nosila je istu odjeću i ogrlicu u bojama ukrajinske zastave kao dan ranije.

Kremlj je sugerirao da je Ovsyannikova prekršila zakone o huliganizmu za koje je predviđena godina zatvora. Advokati su naglasili da je još uvijek moguće da će tužitelji podići strože optužbe protiv Ovsyannikove, ali da je to manje vjerojatno nakon ročišta u utorak.

– Još uvijek postoje rizici da će protiv Ovsyannikove biti pokrenut krivični postupak, ali su se šanse za to smanjile nakon izricanja novčane kazne. Kažnjena je zbog video poruke u kojoj je pozivala ljude na protest – kazao je Pavel Chikov, čelnik Agora International Human Rights Group. “

Tatjana Stanovaya, politička analitičarka i osnivačica R Politik, rekla je da među savjetnicima Kremlja vjerojatno postoje različita mišljenja o tome kako se nositi sa slučajem Ovsyannikova. Dok su neki možda lobirali za oštar odgovor, drugi su se mogli bojati reakcije ako se prema majci dvoje djece postupa prestrogo.

Nekoliko istaknutih novinara navodno je napustilo svoje pozicije u državnim medijima nakon protesta Ovsyannikove.

– Zanima me količina nezadovoljstva unutar sistema. Ili će ovaj val nestati s hapšenjem Ovsyannikove ili ćemo vidjeti još sličnih protesta – naglasila je Stanovaya.

Izvor: The Guardian

About The Author