Prihvatanjem uvjeta koje je postavila Tadić, Komisija otvorila pitanje vlastite transparentnosti

Glavna tužiteljica odazvala se posljednjem od 11 termina koliko joj je ponudila Privremena istražna komisija

Prihvatanjem uvjeta koje je postavila Tadić, Komisija otvorila pitanje vlastite transparentnosti

Mediji i javnost saznali su da će glavna državna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić biti saslušana pred Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosuđu samo 45 minuta prije početka njenog izlaganja koje nije bilo najavljeno na službenoj web stranici PSBiH.

Prihvatanjem uvjeta glavne tužiteljice da se sasluša istoga dana, članovi Komisije otvorili su pitanje transparentnosti i odnosa same Komisije prema medijima i javnosti, smatraju sagovornici Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine.

Glavna tužiteljica se 14. oktobra pojavila na saslušanju pred zastupnicima u posljednjem od ukupno 11 termina koji su joj ponuđeni.

Predsjedavajući Privremene istražne komisije Damir Arnaut je pojasnio da su službenici Državnog tužilaštva u srijedu, 14. oktobra, u 9:51 sati kontaktirali sekretarijat Komisije, kako su naveli, “radi današnje realizacije poziva na saslušanje”. Potom su, prema riječima Arnauta, službenici Tužilaštva u naknadnim telefonskim kontaktima usmeno precizirali vremenski termin u periodu između 12 i 16 sati.

– Uzimajući u obzir da je isti dan održavana sjednica Predstavničkog doma, usaglašavanje između svih članova komisije oko same mogućnosti održavanja sjednice Istražne komisije, kao i optimalnog termina, je okončano oko 12 sati, kada smo usaglasili početak sjednice za 14.30. Glavna tužiteljica je saglasnost s tim terminom potvrdila u 12.29 – pojasnio je Arnaut za BIRN BiH.

Kako je rekao, oni su mogli jučer ne pristati na ponuđeni termin, posebno jer su u svom pozivu naglasili molbu da tužiteljica obavijesti Istražnu komisiju o izabranom terminu pet dana unaprijed.

U interesu ispunjavanja ciljeva Istražne komisije opredijelili su se da saslušanje obave, rekao je Anaut i dodao kako je obavještenje o saslušanju poslano odmah nakon što je termin potvrđen te je izrazio žaljenje što su mediji i članovi Komisije dovedeni u tu situaciju.

Novinarka portala Fokus Semira Degirmendžić, koja redovno izvještava sa saslušanja Komisije, kaže da je od dva člana komisije dobila nezvaničnu potvrdu informacije da će Tadić biti saslušana.

Na njenu konstataciju da je ova sjednica očigledno “obavijena velom tajne”, jedan od članova joj je rekao da nije tajna, nego da je danas tužiteljica ponudila termin i da ga je Komisija prihvatila.

Prema njenim riječima, stiče se dojam da je Tadić dovela Komisiju u situaciju “uzmite ili ostavite“ i da im nije ostavila mogućnost da se ranije organiziraju i pripreme za njeno saslušanje o stanju u pravosudnim institucijama BiH.

– Jasno je da je glavna tužiteljica znatno doprinijela tome da se Komisija koja je u višemjesečnom radu pokazala izuzetan stepen transparentnosti i otvorenosti prema medijima i javnosti uopće našla u situaciji da mediji steknu dojam da se nešto odvija obavijeno ‘velom tajne’ – kaže Degirmendžić.

U ovoj situaciji, kako je rekla, više je prostora za pitanje zbog čega je Tadić od 11 termina koji su joj ponuđeni u periodu od 30. septembra do 15. oktobra odabrala upravo onaj u danu u kojem je zasjedao Predstavnički dom i zbog čega obavijest o tome da prihvata poziv Komisije nije uputila barem dan ranije.

– Ako se ima u vidu da u 11 sati počela sjednica Predstavničkog doma i da su svi članovi Komisije istovremeno i poslanici u tom domu koji su se ‘u hodu’ morali usaglasiti o terminu i dnevnom redu sjednice Komisije, te uzvratiti odgovor tužiteljici Tadić, kao i sačekati njen odgovor da li prihvata termin u 14.30 sati, donekle je razumljivo zašto mediji nisu ranije zvanično obaviješteni o zasjedanju – smatra Degirmendžić.

Glavni i odgovorni urednik portala Istraga Avdo Avdić objašnjava da bi Tadić, da Komisija nije pristala da sazove “hitnu sjednicu”, imala alibi da se više nikada ne pojavi, jer su je parlamentarci odbili.

– Ona je, prema mojim informacijama, računala da parlamentarci neće imati vremena, jer je u toku bila sjednica Parlamenta. Drugo, njen uvjet da sjednici ne prisustvuje Dragan Mektić nije ispoštovan, što znači da je Parlament na neki način spasio dignitet, bez obzira na to što su pitanja članova Komisije bila blaga i uopćena – smatra Avdić.

Mektić, član Istražne komisije, za BIRN BiH pojasnio je da je bila sjednica Parlamenta BiH i da je oko 10 sati ujutro stigao poziv iz kabineta Gordane Tadić da se ona može odazvati u periodu od 12 do 16 sati.

– Mi smo sjeli, razgovarali. Imamo izbor da se organiziramo i da napravimo tu sjednicu ili da pružimo njoj alibi, da kažemo ne možemo jer imamo sjednicu Parlamenta i da ona poslije priča da se odazvala, a da mi nismo htjeti ili mogli. Nismo mogli ranije jer nismo znali, nismo dobili od nje tu obavijest – kaže Mektić.

Mišljenja je da je glavna tužiteljica Tadić trebala biti prva osoba koja se trebala uključiti u posao rješavanja problema u pravosuđu i doprinijeti reformi pravosuđa i uspostavi funkcionalnog pravosuđa.

Prije svog dolaska pred Istražnu komisiju, Tadić je dostavila prijedlog da na sjednici Privremene istražne komisije ne bude prisutan Mektić, protiv koga se pred Sudom Bosne i Hercegovine vodi postupak zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja. Članovi komisije nisu prihvatili taj prijedlog.

– Ja nisam htio da pristanem na to, ne može ona postavljati pravila. Ona se korigovala i rekla da neće da odgovara na moja pitanja. Što govori o tome kakav je njen odnos prema zakonodavnim i izvršim organima vlasti – dodaje Mektić.

Iz Državnog tužilaštva nisu odgovorili na upit BIRN-a BiH o dolasku glavne tužiteljice na posljednji ponuđeni termin i obavještavanje Komisije samo nekoliko sati prije saslušanja.

Prije nekoliko dana Služba za odnose sa javnošću Parlamenta koja šalje saopćenje uime Komisije se našla pod kritikama zbog načina na koji obavještava javnost o održanim saslušanjima.

Tako je predsjedavajući Arnaut 5. oktobra uputio dopis sekretaru Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH Mirzi Imamoviću u kojem ukazuje na izrazito štura saopćenja Sektora za odnose sa javnošću nakon sjednica Komisije koje su izazvale veliko interesiranje javnosti.

Za BIRN BiH Arnaut je kazao da mu nije upućen nikakav odgovor, niti je primijetio promjene u saopćenjima.

Izvor: Cijeli tekst dostupan je na linku Balkanske istraživačke mreže BiH

Autor: Emina Dizdarević

About The Author