Ruski tužitelji traže 13 godina zatvora za Navaljnog

Navaljni je bio glavni ruski opozicioni vođa, a njegov tim je često objavljivao istrage o bogatstvu ruske elite koje su prikupile milione pregleda na YouTubeu

Ruski tužitelji traže 13 godina zatvora za Navaljnog

Ruski tužitelji pozvali su zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog da odsluži 13 godina zatvora zbog novih optužbi za pronevjeru i nepoštivanje suda.

Navaljni, najglasniji domaći kritičar predsjednika Vladimira Putina, od prošle je godine u zatvoru nakon što je preživio trovanje za što okrivljuje Kremlj. Izdržava kaznu od dvije i pol godine, a za sada nije jasno uključuje li tih 13 godina kaznu koju trenutno služi.

Za optužbe za korupciju koje su njemu stavljaju na teret predviđena je maksimalna kazna od 10 godina, dok je za nepoštivanje suda predviđena kazna do šest mjeseci.

– Tražim da se Navaljni osudi na kaznu od 13 godina i dvije godine uvjetne kazne – kazala je tužiteljica Nadežda Tihonova, prenijele su ruske novinske agencije.

Tužitelj je također zatražio “dvije godine ograničene slobode” za Navaljnog te da plati kaznu od 1,2 milijuna rubalja (10.600 dolara).

Ključni Navaljnijev pomoćnik i bivši šef njegovih regionalnih ureda Leonid Volkov rekao je da Rusija nastoji zadržati Navaljnija u doživotnom zatvoru “sve dok je Putin još u Kremlju”.

Navalnjijeva glasnogovornica Kira Yarmysh rekla je da njegova kazna zavisi o tome “koliko dugo će Putin biti na vlasti”.

Istražitelji optužuju Navaljnija da je za ličnu upotrebu ukrao nekoliko miliona dolara vrijednih donacija koje su uplaćene njegovim političkim organizacijama.

Prije nego što je zatvoren, Navaljni je bio glavni ruski opozicioni vođa, a njegov tim je često objavljivao istrage o bogatstvu ruske elite koje su prikupile milione pregleda na YouTubeu.

Trovanje Navaljnija 2020. godine nervnim agensom i njegovo hapšenje po povratku s rehabilitacije u Njemačkoj prošle godine izazvalo je široku osudu u inostranstvu, kao i sankcije zapadnih zemalja.

Nakon njegovog hapšenja, Navaljnijeve političke organizacije širom zemlje proglašene su “ekstremističkim” i zatvorene su, dok su mnogi njegovi ključni saradnici pobjegli iz Rusije strahujući od sudskog progona.

Rusija je također pojačala pritisak na nezavisne medije i nevladine organizacije deklarirajući ih stranim agentima ili su sami zatvorili svoja vrata iz straha od sudskog progona.

Niz zatvaranja uslijedio je nakon što je Rusija donijela novi zakon kojim se uvodi kazna do 15 godina zatvora zbog “lažnih vijesti” o onome što Rusija naziva svojom vojnom operacijom u Ukrajini.

U nastojanju da dodatno kontrolira informacije dostupne domaćoj publici o sukobu u Ukrajini, Rusija je ovog mjeseca ograničila pristup Twitteru, Facebooku i Instagramu i blokirala web stranice nekoliko nezavisnih novinskih kuća.

Na Instagramu je Navaljni osudio upad Rusije u Ukrajinu i pozvao svoje pristaše na protest unatoč velikoj vjerojatnosti novčanih kazni i hapšenja.

Tokom protekle dvije sedmice, blizu 15.000 ljudi privedeno je na proukrajinskim demonstracijama širom Rusije, prema nezavisnom nadzornom tijelu OVD-Info.

Izvor: Al Jazeera

About The Author