Njemačka ukida ruski RT kanal na njemačkom jeziku

Ruski novinarski sindikat kritizirao je njemački medijski regulator MABB i rekao da je počinio direktan čin cenzure i kršenje prava medija na slobodan protok informacija

Njemačka ukida ruski RT kanal na njemačkom jeziku
Foto: 4Liberty.eu

Evropski satelitski operater Eutelsat zaustavio je emitiranje kanala na njemačkom jeziku ruske državne televizije RT, saopćili su njemački regulatori.

Taj potez uslijedio je nakon što su se njemačke vlasti požalile da je RT pokrenuo prijenos uživo u Njemačkoj bez dozvole, što je navelo Eutelsat da ga ukloni s popisa kanala koji se emitiraju na tom satelitu.

– Emitiranje je na njemačkom jeziku i cilja njemačko tržište. Nisu podnijeli zahtjev za dozvolu za emitiranje niti je ona izdata – navodi se u saopćenju.

– Smatramo radnje njemačkog regulatora nezakonitim i uvjereni smo da će ova odluka biti preispitana na sudu – stoji u saopćenju RT-a.

Emiter kaže da ima srbijansku licencu za kablovski i satelitski prijenos, inzistirajući da dopušta njegovo emitiranje u Njemačkoj prema evropskom zakonu.

U razgovoru za RT, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio je da bi Moskva mogla uzvratiti “ako se ova neprihvatljiva situacija nastavi”.

Dan ranije ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je na prestanak “diskriminacije” RT-a.

Ruski novinarski sindikat kritizirao je njemački medijski regulator i rekao da je počinio “direktan čin cenzure i kršenje prava medija na slobodan protok informacija”.

Sindikat je dodao da je taj potez politički motiviran i da su povrijeđena “ne samo prava novinara, već i gledaoca RT-a kojima je uskraćen pristup izvoru informacija”.

Državni RT, prije poznat kao Russia Today, većina zapadnih vlada smatra propagandnim sredstvom. Od svog osnivanja 2005. godine, emiter se proširio na nekoliko jezika, uključujući engleski, španski i arapski.

RT-ov kanal na njemačkom jeziku pokrenut je u prošle sedmice. YouTube ga je već zabranio, ali se još uvijek može gledati uživo na vlastitoj web stranici.

Odluka o prekidu RT DE dolazi usred pojačanih napetosti između Zapada i Moskve zbog ruskih vojnih aktivnosti na ukrajinskoj granici.

Izvor: DW

About The Author