Stručnjaci upozoravaju na širenje dezinformacija o korona virusu

Dezinformacije o virusu tiču se brojnih teorija zavjere od toga da je stvoren u laboratoriju kao biološko oružje, do tvrdnji da za njega postoji vakcina

Stručnjaci upozoravaju na širenje dezinformacija o korona virusu
Foto: Radio-mreznica.hr

Mediji širom svijeta posljednjih dana s posebnom pažnjom prate dešavanja o novom korona virusu, koji se sredinom januara počeo širiti svijetom iz kineskog grada Wuhana.

Stručnjaci su upozorili na širenje dezinformacija o korona virusu. Mnoge su takve lažne vijesti podijelili korisnici Facebooka i Twittera, a drugi su dezinformacije širili putem zloglasnih web stranica zavjere. Jednu je neistinu podijelio i kandidat za Senat Sjedinjenih Američkih Država 2020. godine, piše portal PolitiFakt.

Ovaj portal je prošao kroz nekoliko desetaka postova na društvenim medijima i provjerio nekoliko najpopularnijih netačnih tvrdnji o korona virusu. Mnogi su postovi o korona virusu označeni kao dio Facebookovih napora u borbi protiv lažnih vijesti i dezinformacija na News Feedu.

Oni su čak i objavili i mail na koji se mogu javiti svi koji sumnjaju u pojedine tvrdnje.

Posebna priča je da postoji vakcina za korona virus, pa su tako neki korisnici na Facebooku rekli da bi bolest mogla biti vladina zavjera za vakcinaciju što više ljudi.

– Ne postoji vakcina niti za jedan korona virus, a kamoli za onaj u Wuhanu – upozorio je za PolitiFact Amesh Adalja, stručnjak iz  Centra za zdravstvenu sigurnost Univerziteta Johns Hopkins.

Pojedini čak tvrde da je korona virus “stvoren u laboratoriji” kao “bio oružje za kontrolu stanovništva”. Naravno, ni za ovu informaciju nema utemeljnja.

U svakom slučaju o korona virusu će se još svakako pisati, ali s pažnjom se treba čuvati i širenja dezinformacija put medija i društvenih mreža.

Da je pitanje mogućeg širenja epidemije vrlo ozbiljno i neophodno, kazao je za Fenu ambasador Bosne i Hercegovine u Kini Tarik Bukvić, ali je upozorio da mnoge bh. građane koji žive u toj azijskoj zemlji frustrira senzacionalističko izvještavanje nekih portala iz regiona koji situaciju predstavljaju onakvom kakva ona realno nije.

– Ovakvo izvještavanje izaziva paniku i nekad nepotrebno pretjeranu zabrinutost porodica bh. studenata u Kini – upozorio je ambasador Bukvić.

U Bosni i Hercegovini, zaključio je potrebno je poduzeti sve mjere zaštite i prevencije širenja virusa, ali izvor informacija i preporuka treba isključivo biti Svjetska zdravstvena organizacija, jer ta institucija ima stručnost i potrebne resurse za to.

Kako javljaju mediji, kineske vlasti objavile su niz ograničenja za putovanja u Wuhan. Gotovo cijela pokrajina Hubei u kojoj se nalazi grad Wuhan, gdje je prvobitno virus i identificiran, postala je veliki karantin.

Dvadeset i četiri nova smrtna slučaja registrirana su u provinciji Hubei, epicentru zaraze, ali nijedan novi nije zabilježen izvan te regije, pojasnila je kineska vlada.

Dvadeset i devet slučajeva zaraze izvan Kine je u desetak zemalja. Među ostalima, u SAD-u ih je pet, Australiji, Singapuru i Maleziji po četiri, a Francuska, Japan i Južna Koreji bilježe po tri slučaja zaraze.

Izvor: Radio Sarajevo

About The Author

NAJČITANIJE

Dnevni komentar, Dnevnici, Fake & Spin, Medijska i informacijska pismenost, Medijsko-političke analize, Naslovnica, Političke emisije, Twitter iz dana u dan

Latest