Strukovna udruženja osudila vrijeđanje novinara Faktora

U tekstu “Bosansko čudo ne-otpora” bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić novinara Faktora naziva “KOS-ovskim agentom”

Strukovna udruženja osudila vrijeđanje novinara Faktora

 

Generalni sekretar Društva novinara Bosne i Hercegovine Fedžad Forto reagirao je na navode u tekstu “Bosansko čudo ne-otpora” autora bivšeg reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića objavljenog na portalu pressmedia.ba, u kojem novinara Faktora naziva “KOS-ovski agent”.

Faktor se u vezi s grubim napadom na novinara pismom obratio novinarskim udruženjima, kao i drugim domaćim i međunarodnim institucijama koje imaju predstavništva u BiH.

– Osuđujemo svaki vid nepristojne javne komunikacije, prijetnji i svega sličnog upućenog predstavnicima medija. U civiliziranim zemljama dijalog se vodi argumentima, a ne uvredama – kazao je Forto.

Ističe da će se nivo javne komunikacije i odnosa prema novinarima sigurno pogoršati u doba predizborne kampanje i zato je još jednom apelirao na predstavnike političkih stranaka i ostale ličnosti iz javnog života da u tom periodu posebno vode računa o načinu komunikacije i svom odnosu prema medijima.

Ovo strukovno udruženje će, ističe Forto, uvijek stati iza svakog novinara kojem su upućene prijetnje i uvrede bez obzira na to od koga one dolazile.

– Svjesni smo toga da će, kako se bližimo izborima, biti sve više negativne komunikacije, gdje će mediji biti meta verbalnih, a ne daj Bože i nekih drugih napada. Zbog toga pozivamo sve predstavnike javnog života da u doba predizborne kampanje vode računa o tome šta govore, posebno prema predstavnicima medija, kako ne bi dolazilo do neželjenih scena kakvim smo možda ranije imali priliku svjedočiti – dodaje Forto.

Kada su u pitanju napadi na medije, najvažnije je, naglašava Forto, kako pravosuđe reagira.

– Ukoliko taj sistem za provođenje zakona zakaže kada su novinari u pitanju, što je nažalost često bio slučaj, u javnosti se stvori percepcija da su napadi na novinare nekažnjivi, pa čak i poželjna neka vrsta ponašanja, imat ćemo sve gore slučajeve – istaknuo je.

No, kako je poručio, bez obzira na to kakva je uređivačka politika nekog medija, ovakvo ponašanje nije uredu.

– Mi kao novinarska zajednica trebamo pokazati veći senzibilitet jedni prema drugima i da je napad na jednog od nas ustvari napad na sve nas i da se ne smijemo dijeliti po tome – kakva je nečija uređivačka politika i pogledi na političku situaciju oko nas – zaključio je Forto.

Zbog napada i etiketiranja novinara portala Faktor Nedima Pobrića, Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su javni protest Ceriću.

Kao kolumnista portala Pressmedia, Cerić je pisao o rezultatima izbora u Crnoj Gori i tom prilikom novinara Pobrića prozvao “agentom KOS-a”, iskazujući na taj način nezadovoljstvo načinom izvještavanja Pobrića i drugih novinara Faktora o crnogorskim parlamentarnim izborima, te mogućim uticajem tih izbora na situaciju u BiH.

Najoštrije su osudili postupak Cerića, smatrajući ga direktnim ugrožavanjem sigurnosti novinara Pobrića, kao i nedopuštenom zloupotrebom slobode izražavanja radi profesionalne diskreditacije Pobrića i novinara Faktora.

Upravni odbor BH novinara podsjeća Cerića i uredništvo portala Pressmedia kako sloboda izražavanja i pluralizam mišljenja podrazumijevanju vođenje argumentirane debate o temama od javnog značaja, i to u duhu tolerancije, uvažavanja drugačijih stavova, kao i poštivanja profesionalnog i ljudskog dostojanstva.

U tom smislu, pozvali su i uredništvo portala Pressmedia da s puno više uredničke odgovornosti i drugih postulata novinarske etike objavljuju komentare svojih kolumnista, te spriječe korištenje medijskog prostora za ad hominem uvrede novinara drugih medija, uključujući i izlaganje njihovih života opasnostima.

Iznošenje vlastitog mišljenja i pisanje autorskih komentara u medijima ne znači da kolumnisti i novinari mogu iznositi neistine o drugima, diskreditirati ih u javnosti ili na drugi način ugrožavati sigurnost i dostojanstvo novinara i svih drugih građana.

– Takva su postupanja protivna temeljnim vrijednostima demokratskih društava i predstavljaju zloupotrebu prava na slobodu izražavanja – naveli su iz Upravnog odbora Udruženja BH novinari.

Izvor: Faktor

About The Author